Депутатите направиха първа стъпка към разделянето на ВСС

Ивайло Анев 09 декември 2015 в 12:40 3120 3

Депутатите направиха първата стъпка към разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска.

Това стана с приемането на предложение за създаване на пленум между двете колегии във ВСС.

Идеята, която беше една от основните в реформата на правосъдния министър Христо Иванов, беше приета с 196 гласа "за", 35 "против", нито депутат един не се въздържа. ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ, ДПС и БДЦ подкрепиха идеята, само БСП и един независим депутат гласуваха против нея.

По време на дебатите от опозицията категорично отхвърлиха предложението. Според левицата разделянето на ВСС по никакъв начин няма да повлияе за подобряването работата на съдебната система.

Идеята беше защитена от реформатора Радан Кънев. Той беше категоричен, че основната причина за разделянето на ВСС е борбата с корупцията.

"На първо място съдът трябва да е независим", обяви той, като зададе въпросът ако прокурорите на участват в назначаването на съдии, биха ли разследвали същите тези съдии за корупция при положение, че са лобирали за тяхното избиране.

"А има и друг аргумент, ако съдиите избират прокурорите, ще бъдат ли спокойни тези прокурори да започнат разследване на съдии", обоснова се още Кънев.

Според него ако развитието на даден прокурор зависи от съдия, ще е много трудно да се гарантира чистотата на изборите на магистрати.

След гласуването депутатите приеха и предложението за избор на членовете от ВСС от парламентарната квота с мнозинство от две трети от народните представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!