Quantcast

Историческият компромис пропадна: Прокурорите с мнозинство в колегията във ВСС

Ивайло Анев Последна промяна на 03 декември 2015 в 18:06 6625 7

Снимка БГНЕС

Председателят на комисията за промените в Конституцията Димитър Лазаров (ГЕРБ).

Депутатите от парламентарната комисия за промените в конституцията приеха предложението на АБВ да се намали общата бройка на прокурорите в колегията от 12 на 11.

Идеята беше подкрепена с 8 гласа "за", като против нея гласуваха ГЕРБ и Реформаторския блок, а "Атака" се въздържа.

С това си действие депутатите изравниха съотношението между членовете в прокурорската колегия във ВСС избрани от парламента и от гилдията. Това значи, че колегията ще се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран от следователите, и петима, избрани от Народното събрание.

Така общо взето депутатите развалиха "историческият компромис", който беше приет в края на юли. Тогава Реформаторския блок отстъпи от отпадането на тайния вот и намаляването на мандата на Висшия съдебен съвет, което беше едно от основните искания на Блока.

Според приетото предложение на АБВ се увеличава и съдийската колегия с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6: председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

Не бе прието намаляването на мандата на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища от 7 на 5 години., както и решенията на ВСС да се приемат с явно глауване. 

Лъчезар Никифоров от партията на Първанов обяви, че участниците в управлението може да преосмислят отношението си към явното гласуване във ВСС, само ако мине квотното преструктуриране. 

"Считаме, че Народното събрание трябва да гарантира еднаква независимост и на съдиите, и на прокурорите и следователите", категоричен беше той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2015 в 09:59

Гоце, продажник мръсен, оставка!

03.12 2015 в 20:30

Тези предложения са в полза на статуквото в съдебната система.

Сегашната неработеща, пропита от корупция и слугинаж съдебна система е виновна в най-голяма степен за всичко лошо, което се случва в България. От най-малкото престъпление до кражбата на 4 млрд от КТБ.

Кой крепи статуквото в съдебната система:
АБВ + БСП + ПФ + ДПС + Атака + БДЦ(Ковачки, Бареков & co)

Всеки един, който е гласувал за тези партии е дал гласа си за статуквото.
Честито!

03.12 2015 в 20:09

Нема да се откажат от властчицата дори и да съсипат държавата. Това е!

03.12 2015 в 20:07

Важното е , че в очите на населението реформи е имало , бяха гръмко отразени по медиите , беше дебатирано , едни за , други против , имаше напрежение , коалицията пред разпад , общо взето всичко необходимо за един наистина добър театър . : )

03.12 2015 в 19:32

Да ви еба майката, бе!

Не се наядохте. И продадохте родината си за жълти стотинки.

03.12 2015 в 19:11

така ли иначе тази промяна в Конституцията става все по козметична и накрая ще се окаже направо беззъба. Ние не сме страна с трайна продължителна демокрация, за да си позволяваме лукса да имаме политически квоти в съдебната система. за поскомунистическите страни здравословно е да се даде пълна свобода на съдебната система и отговорност на Прокурора пред НС или направо излизане на прокуратурата извън съдебната система. Това и нея ще направи силна. Ами нали съюза на съдиите и съюза на прокурорите при избора от своята квота пак ще се съобразяват повече или по малко с мераците на политиците които в момента управляват. Накрая уж тяхна квотата, а то все девойки и момци които намигат с едно око към политиците.

03.12 2015 в 18:47

и какво става сега освен ГЕРБ+РБ+Патриотите и АБВ се оформят най-разнообразни коалиции по отделни въпроси - ГЕРБ + ДПС са ясни за някои доста селски неща. АБВ + БСП + ДПС + Барековите депутати явно играят за някаква супер мръсна кауза. Атака явно директно синхронизират с Драган Цанков 28.