Демократична България: Борисов да нареди на Данаил Кирилов да внесе във ВСС сигнали за свалянето на Гешев

Христо Иванов обяви, че започват стъпки за дисциплинарното отстраняване на главния прокурор. Иво Мирчев настоя и за оставката на Теменужка Петкова

OFFNews Последна промяна на 22 юли 2020 в 15:56 9784 9

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов обяви, че днес ДБ предприемат конкретни институционални стъпки, които да доведат до дисциплинарното отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор.  

Иванов посочи три възможни начина да стане това - Гешев лично да подаде оставка, което той категорично отказва да стори, ВСС да предприеме дисциплинарно производство след сигнал от министъра на правосъдието, както и промяна в конституцията. 

Демократична България ще работи и по трите възможности. Чрез сигналите, които Христо Иванов подава днес, ще се иска задвижване на ВСС. Обявена е и ясна платформа за промени в основния закон, която ще доведе не само до отстраняването на Гешев, но и до дълбока реформа на прокуратурата, така че да стане невъзможно назначаването на Иван-Гешевци, Сарафовци или други подобни за ръководители на държавното обвинение, посочи Иванов. 

Сигналът до ВСС съдържа 14 страници със сигнали за работата на Гешев като примери за избирателно прилагане на репресия, безпрецедентна партизанска политическа реч, използване на жертва на изнасилване за свой пиар, използване на думи, които отменят презумпцията за невиновност, осветляване на материали, снети със специални разузнавателни средства за пропагандни акции - нещо, изрично забранено от Наказателния кодекс. Всяко от тези нарушения е достатъчно Гешев да бъде освободен, смята Христо Иванов.

Той обясни, че сигналите ще бъдат дадени и на премиера Бойко Борисов с настояване неговият правосъден министър да ги внесе във ВСС.

"Без това действие (отстраняването на Иван Гешев) ние не можем да възстановим правовия ред в България и това, което хората започнаха на "Росенец". А то е осветяването на империята от корупция, лъжи и престъпления на сарая и Пеевски. В тази империя Иван Гешев и Бойко Борисов са просто слуги. Трябва да рестартираме българската държавност", заяви Христо Иванов.

И допълни: "Знам, че Бойко Борисов няма да посмее да разпореди на министъра си да започне това производство и това е още едно основание да потвърдим своето искане за оставка на Борисов и на правителството му, на парламента, на Иван Гешев и да се насрочат нови избори. На тях ще се явим с програма за изчистването на българската държава от влиянието на сарая и на Пеевски и всичките им назначения в цялата система от държавни органи - от правосъдието до медиите през службите, МВР и пр.", аргументира се Иванов. 

Демократична България има три въпроса към енергийния министър Теменужка Петкова. Министърът трябва да отговори защо държавната ТЕЦ - Марица Изток II се отказва от студения резерв, който е спечелила на търг; защо този резерв е увеличен на 650 МгВ и защо тази възможност (за студения резерв) е дадена на ТЕЦ на Доган без работещи котли на газ. "Добре е Теменужка Петкова бързо да подаде оставка дори само заради един от отговорите на тези въпроси", каза Иво Мирчев.

Според него в КЕВР Христо Ковачки има двама души. Те са били служители на Ковачки, вкарани чрез различни партии. "Днес на изслушването към тях не е имало въпроси. Двамата са и част от Топлофикация. КЕВР е подчинен на Ковачки, Доган, Пеевски с новите хора, които ще станат част от органа."    

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1023

9

Klinklin

24.07 2020 в 00:11

Тия вече всичко са наредили. Само трябва някой да им играе посвирката и да изпълнява исканията им, но той да носи отговорността, а не те. Когато трябва да носят самите те отговорност за глупостите си, се разбягват като мишки в различни посоки и се изпокриват или отричат да са били замесвани по какъвто и да било начин. Е ето, тези ли ще ни управляват, които не могат едно решение да вземат.

8435

8

Jinx

23.07 2020 в 18:00

Хахахаха! Тия добре ли са? Данаил Кирилов не може да си намери задника с компас, камо ли да внесе сигнал във ВСС. ДБ не са нормални…

2015

7

No matter what

23.07 2020 в 12:37

А ти кой беше, че нареждаш на някого да нареди на някого да направи нещо?!

3774

6

ЛАФЪРДИЕВ

22.07 2020 в 19:51

." Демократична България: Борисов да нареди на Данаил Кирилов да внесе във ВСС сигнали за свалянето на Гешев."
Ристьо, Ристьо.. Ма ти към Баце са обърна, щот забрани на Ръбълчето си да та зове "Спонджбоб квадратни гащи" ли? Та са надаш сега да го накара да ти свърши работа?
Ми нали ти и на Баце искаше остваката?
Бенковски си требе, Ристьо..
Ама с вчерашното си изпълнение пред ТЕЦ Варна.. Сам на фона на ТЕЦ-а.. Ни показа, че за Бенковски не ставаш..
Виж за разводняване на протестите та бива..
Що се отнася до Доган и ТЕЦ Варна. Прокурватурата ни ще докаже същото, което доказа за оня 1 милионния хонорар от Вълканов.НИЩО..
Щото 2006-та ЧЕЗ купува ТЕЦ Варна, Папазов я купува от ЧЕЗ през 2017-та, Доган я купува от него. Като министър на правосъдието - в кой закон е забранено купуването/продаването на собственост между частни фирми?
А за студения резерв - притчата за лудия и БАНИЦАТА е по-подходяща. Въпросът е КОЙ Е ДАЛ БАНИЦАТА. Той е на Дондуков 1, а не в ТЕЦ Варна..

1257

5

Една каза

22.07 2020 в 18:12

Явно това е пътя, Пич...Сега знаем какво искаме!

1025

4

kolio

22.07 2020 в 18:09

Че няма да го направят герберастите - няма, но важното е да се гърчат, като по този начин ще разкрият докрай зависимостите си от Сараите...

1810

3

Пенчо бре

22.07 2020 в 16:59

Логично. Ето защо е необходимо служебно правителство. Служебният правосъден министър ще направи необходимото. Това ще направи и принципния Ръбъл, ако му нареди началник, може и служебен.

11508

2

Бухльо

22.07 2020 в 16:46

Викаш Бисере, вместо да си налягат парцали те и да се правят че не виждат произвола, те тръгнали да ми се борят за правов ред.
Не знам откъде ви намират такива, но тук читателите са интелигентни.
А ако Да, България са описали в сигнала си всички случаи на двоен аршин и политически изявления, значи са свършили малко истинска работа.

2000

1

Biser

22.07 2020 в 16:37

и пак оставки...тия всеки божи ден искат нечия оставка, ама всеки. Как не им писна, не знам