ДБ: Поемането на политическа отговорност изисква оставките на Горанов и Караниколов

OFFNews 08 април 2020 в 17:07 7547 5

Днешното "телевизионно гилотиниране" на шефа на Българската банка за развитие (ББС) Стоян Мавродиев от страна на премиера Борисов обаче е много повече бягство от политическа отговорност, чрез изгаряне на поредните “бушони”, отколкото решение на проблемите, свързани с тази банка. Това се казва в позиция на Демократична България за действията на премиера. 

Причината за уволнението е отпуснат кредит от 75 милиона лева на неизвестна колекторска фирма. Борисов уточни днес, че за кредита не е бил уведомен финансист № 1 Владислав Горанов. Случаят със заема бе разкрит от "Кaпитaл". В рaзгaрa нa извънрeднoтo пoлoжeниe, нa 26 мaрт, бaнкaтa, ръкoвoдeнa oт Cтoян Мaврoдиeв, e oтпуcнaлa милионите на "Cвeти Гeoрги груп" - дружecтвo, cвързaнo c кoмпaниятa зa изкупувaнe нa взeмaния "C. Г. груп". Cпoрeд пocлeдния гoдишeн финaнcoв oтчeт нa фирмaтa "Cвeти Гeoрги груп", кoйтo e зa 2018 г., тя пoчти нямa дeйнocт - eдвa 57 000 лв. aктиви, 2000 лв. прихoди и нулeвa пeчaлбa.

Ето и цялата позиция на Демократична България: 

Демократична България многократно е алармирала за лошото управление на Българската банка за развитие (ББР) и е настоявала за търсене на отговорност на нейния главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев. Ние поискахме неговата оставка и вчера, във връзка с информацията за отпуснатия кредит от 75 милиона на колекторска фирма.

Днешното телевизионно гилотиниране на борда на ББР от страна на премиера Борисов обаче е много повече бягство от политическа отговорност, чрез изгаряне на поредните “бушони”, отколкото решение на проблемите, свързани с тази банка.

В последните години ББР все повече се превръщаше във финансов донор на българската едра олигархия, вместо в инструмент за подкрепа на малкия и средния бизнес. Особено болезнено започна да изглежда това обстоятелство на фона на бедственото положение на българските предприемачи в резултат на пандемията. В момент, в който цялото общество очаква бърза, решителна и ефективна помощ за запазване на предприятия и работни места, правителството отговаря с мъртвородени мерки, но затова пък гарнирани с обичайната агресивна пропаганда и поднесени с изключително арогантен тон. На всичко отгоре, на обществото се съобщава, че огромна част от отпуснатите публични средства ще бъдат прокарани именно през обременената с тежки съмнения в злоупотреби ББР, в която ще се налеят 700 милиона лева. А днес, с действията си, лично премиерът призна, че върху тези пари контролът е силно съмнителен.

Реалният проблем не е просто в една отделна сделка, а в дългогодишната липса на политическа отговорност за състоянието на ББР и все по-ясно очертаващия се провал на правителствения икономически отговор на пандемичната криза. Ето защо, считаме, че освобождаването на борда на ББР е признание за наличието на проблем, но изобщо не може да бъде достатъчно за неговото решаване. Необходимо е ясно поемане на отговорност на политическо ниво, като предпоставка за реални структурни промени в управлението, отчетността и модела на работа на банката за развитие.

За да може обществото да има каквото и да било доверие, че обстоятелствата около скандалната сделка няма да бъдат заметени, че на мястото на Мавродиев няма да бъде назначен нов сламен човек на сараите и приятелските кръгове на властта, и че в ББР ще настъпи истинско обновление, трябва да бъдат отстранени поне министрите, които непосредствено отговарят за настоящото положение. Тези, които осигуряваха политически протекции за Мавродиев и цялостния модел на олигархично обсебване на ББР, тези, които са допуснали тази скандална сделка - със своето знание или безотговорно незнание - и които са непосредствено отговорни за провала на пакета от кризисна икономическа помощ, трябва да бъдат сменени. Това са министърът на икономиката и министърът на финансите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

5

безпартийна

03.05 2020 в 16:55

Точно тези оставки Борисов никога няма да поиска. Тези постове крепят (не)явната подкрепа за правителството от страна на ДПС. Естествено е ДБ да иска тези оставки, защото в случай, че се поискат, Борисов пада от власт.

11920

4

Buriata

03.05 2020 в 15:39

Скандалът за мен е пореден пример за това, че ДБ са просто една патерица на ГЕРБ, с която Борисов иска да покаже, че уж има някаква демокрация. Явно освобождаването му от Мавродиев е било подготвено и Капитал услужливо скалъпиха тая истерия с кредита, а Борисов веднага без да го питат даже каза, че иска оставки.

12435

3

Jinx

09.04 2020 в 18:06

Хехехе, тия палячовци си повярваха, че могат да гътнат половината правителство покрай тая тъпотия с ББР

4000

2

DepecheMode

09.04 2020 в 17:02

Любимата дума на ДБ - оставка! Мед им капе на сърцето като някой си подаде оставката. А после кво - всичко си е същото.

12392

1

мгергов

08.04 2020 в 17:25

Тези никога ли няма да се изморят да искат оставките на всички, много са си повярвали за каква политическа отговорност говорят точно те, по-добре да се скрият и да не ни натоварват повече с некомпетентните си позиции.