''Чувам щракване на белезници'' - скандал в парламента и за ВиК холдинга

OFFNews 10 май 2021 в 17:05 8859 0

Начинът на работа и на държавния ВиК холдинг също нажежи страстите в парламентарната комисия по ревизията на кабинета Борисов. Депутатите започнаха обсъждането на тази тема след остър дебат по скандалните процедури, с които раздаде милиарди левове без търг и конкурс на кухата държавна фирма Автомагистрали, които оттам се насочват към частни дружества по непрозрачни процедури.

Според шефа на новото мегаформирование във водния сектор Иван Иванов холдингът е започнал от нулата и е трябвало да създаде структура и правила за работа. Към момента на 20 ВиК оператори вече били прехвърлили държавните дялове, а в процедура били останалите 8. 

При създаването на холдинга бяха прехвърлени 1 милиард лева към капитала на холдинга. Известно е, че отрасълът не е бил дофинансиран от 10 години. така че имаше едно приповдигнато настроение около тези ресурси. Похарчили сме от тези пари едва 7%, тъй като искаме всеки лев да бъде похарчен добре, добави Иванов.

Според председателят на ревизионната комисия Мая Манолова става ясно, че тези 7% са предоставени във вид на заеми и увеличение на капитала на определени ВиК дружества.

Става дума за 6 дружества, на които сте раздали 83 милиона лева като заемни дружества. Бихте ли ми казали на какъв принцип избрахте точно тези ВиК дружества? 60 милиона лев заеми и 23 милиона за увеличение на капитала, попита тя.

Според шефа на ВиК холдинга това се налагало заради тежката ситуация на няколко от дружествата.

Имам 5-6 дружества в много лошо състояние и те трябваше скоростно да получат заеми. Това е от години. Всичките заеми се предоставят целево, следим тези средства да се разпределят по предназначение, каза той.

Според Манолова обаче за тази цел си има банкови институции.

Тоест държавата е създала холдинг, който действа като банка, която да дава пари на ВиК дружества, попита тя.

На това министърът в оставка Петя Аврамова обясни, че не е дадена и една стотинка извън неговата структура.

Не даваме заеми на дружества, които нямат нужда от това, каза тя.

"Никой не ви е дал пари да покривате заеми, няма такава възможност, това е нарушение на редица закони. Защо тия дружества са натрупали дълг? Илчовски каза че за да се дава вода, парите са били събирани, но не са влизали в дъщерните дружества. Факт ли е, че държавните дружества са на загуба. Те са на загуба защото сте ги източвали! Сега вместо тези пари да отидат за язовири, вие изтегляте пари от ВиК холдинга за да покриете липсата. Чувам щракане на белезници", реагира гневно депутатът от БСП Румен Гечев.

Това изказване разпали младия активист на ГЕРБ Георг Георгиев, който започна да крещи:

"На какво лежи вашата информация, защо не давате конкретни факти? Аз такова нещо не чух!"

Той каза, че парите са отишли за погасяване на дългове на дъщерни дружества вътре в холдинга, обясни му Гечев.

Според Галя Бърдарска (ИТН) ВиК холдингът е създаден, за да се наливат пари във фалирали дружества.

ВиК секторът е в плачевно състояние. Няма кой да плати прокарването на нови тръби към Перник? Кой ще плати, вие или ние данъкоплатците? Как могат да платят перничани пари за вода, за която не се знае и точно колко е? И още повече по един водопровод, който няма пречиствателна станция, хвърлиха се едни милиони за един незаконен водопровод, каза тя.

Според Аврамова този водопровод е изграден при бедствено положение.

Когато се строи в такива условия, строителните книжа се издават след това, каза тя.

Според нея въпросната тръба ще остане в бъдеще за алтернативно водоснабдяване. Аврамова каза и че се надява гражданите да са оценили положените усилия.

Този водопровод няма питейно пречистване. Той не може да осигури нужния стандарт. С едно по-къса отсечка от 4км можеха да отидат до язовир Студена. Този водопровод е безсмислие. Когато го построихте язовир Студена вече беше пълен, нямаме информация въобще да се подава вода оттам, репликира я Бърдарска.

Ако имате данни дайте ги, иначе правите внушения, каза министър Аврамова.

Мая Манолова пък подчерта, че предоставената от ВиК холдинга информация е непълна.

"Според справката вие сте предоставили 83 милиона лева на 6 ВиК дружества като заеми и средства за увеличение на капитала. За едно от тези дружества ВиК Добрич сте предоставили 5 милиона лева и сте им предоставили 20 милиона лева за увеличение на капитала. Това, което липсва в информацията и, което може да се види при протокола от общото събрание на акционерите във ВиК Добрич по време на същото заседание е взето решение за намаляване на капитала. Тоест в същия ден е бил намален, а въпросните 20 милиона остават във ВиК Добрич. Ако е законно, защо ви е нужно да правите такава сложна фигура в едно и също събрание? Другите защо не получиха. едни получават заеми, а други получават 20 милиона лева подарък замаскирани като увеличаване на капитала", каза тя.

С отговора си шефът на холдинга Иванов разсмя залата:

Както казах, даваме на тези, които поискат, каза той.

Според него всеки управител по собствена преценка можел да реши има ли нужда от заем или не.

Манолова обаче поиска да знае защо средствата точно за ВиК Добрич са безвъзмездни.

Безвъзмездно няма! Вие сте юрист, отговори й Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови