Договорите на Автомагистрали се оказаха 1,2 милиона страници. Не знаели на кого да ги пратят

Ревизионната комисия ще обсъжда на закрито заседание документите от Илчовски

OFFNews 10 май 2021 в 13:17 20269 0

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова се яви на днешното заседание на Комисията по ревизия към 45-ото Народно събрание. В петък тя избяга от заседанието посред въпроси за т. нар. Подпорен хотел в Алепу.

Точно затова народните представители я привикаха да отговаря днес.

Тогава комисията заседава почти до полунощ. Първо изслуша бизнесмена Светослав Илчовски, след което въпросите се насочиха към Аврамова. Първо депутатите на ГЕРБ опитаха безуспешно с викане, прекъсвания и процедурни трикове да спрат заседанието. В началото Аврамова твърдеше, че няма нищо общо със строежа, след канонада от нажежени въпроси тя постави финала, като избяга от залата.

В днешното изслушване на министъра в оставка са договорите за "Автомагистрали" ЕАД, държавния ВиК холдинг и санирането с държавни пари.

В началото на заседанието председателят на комисията Мая Манолова обяви, че документите, внесени от агробизнесмена Илчовски вече са размножени и ще бъдат обсъдени на закрито заседание.

Манолова попита изпълнителния директор на Автомагистрали Стоян Беличев защо поисканата информация от комисията за договорите на държавната компания до момента не е получена от комисията.

"Доста обемна се оказа информацията - 1,2 милиона страници. Готови сме на 90 процента с нея, но така и не получихме указания от комисията на кого и как и по какъв начин да предоставим тази информация", каза той пред комисията по ревизията. 

Този отговор очевидно ядоса Манолова.

Изумително е, че има шеф на държавно дружество, който да не знае адреса на парламента, каза тя. 

Намеси се и министър Аврамова.

Не крием информация, но времето беше малко. Но животът е пред нас и идваме да отговорим на въпроси, каза тя.

Калоян Янков от Демократична България веднага я репликира:

"Не криете информация, ама не ни я давате."

Ние искахме тези документи, за да можем да ви зададем въпроси, добави той.

Това пък доведе до остри реплики от Тома Биков от ГЕРБ.

"Комисията очевидно задава глупави въпроси. Безумно е, че искате толкова много информация. Toва, че комисията е работила глупаво, не значи, че хората трябва да работят денонощно и за две седмици да дадат информация в милиони страници", каза той.

“Автомагистрали” е един вид буфер, каса, през която преминават пари на българските данъкоплатци. Как се избират изпълнители, какви са цените на изпълняваните дейности, проведени ли са обществени поръчки, какъв е контролът, каква е отговорността? Тези въпроси витаят”, каза Мая Манолова, давайки думата на министъра в оставка Петя Аврамова.

Според нея обаче проблем при възлагането на договори на "Автомагистрали" без търг и конкурс няма и че това се случва по Закона за обществените поръчки.

"Имала съм възможност многократно да отговарям и пред Народното събрание, че в закона има такава възможност, дружеството отговаря на всички изисквания, така че АПИ е взело такова решение да възложи на друго държавно дружество това. "Автомагистрали" са участвали в публични търгове, имат спечелени и подписани такива договори и изпълняват на някои от автомагистралите поддръжка и текущ ремонт. По част от "Хемус" от Видин до Ботевград и възлагане на изпълнение на дейностите по укрепване на свлачища са дейности, възложени изцяло по ЗОП. Нека започнем със самото възлагане - наемът на техника и закупуването на материали е практика в строителния процес. Всички фирми, работещи в строителството, не притежават нужната техника, а наемат. Нормална практика е да се пренаема техника", каза Аврамова.

Според нея не трябвало да се правят внушения, "че са давани пари на наши фирми"

"Няма как да кажем, че всичките 400 фирми, с които работи "Автомагистрали", са наши", каза още тя.

Според шефа на Агенция Пътна инфраструктура Георги Терзийски АПИ е една от най-проверяваните администрации поради големия обществен интерес и големия обем работа.

"По отношение на възлагането - с изменението на ЗОП през 2016 г., знаете, се даде възможност за възлагане "ин хаус" на държавни дружества. Това е основанието да сключим договори с фирмата, която отговаря на всички изисквания", каза той.

На въпрос дали тези 400 договора се третират като подизпълнители Терзийски каза, че няма основание те да се третират като такива.

"Тези 400 договора, които визирате, са и за покупка на химикали и хартия. Това са действащи договори на държавното предприятие. Договорите за наем и покупка на материали са много по-малко. "Автомагистрали" е получила аванс, всички останали са в БНБ. Става дума за около 30% от цялата стойност, не съм ги смятал", каза шефът на "Автомагистрали" Стоян Беличев.

Манолова веднага го репликира:

"Аз съм! 1 милиард 206 милиона смятате ли, че е нормално да се дават авансово? Нормално ли е държавно дружество, без да разполага с техника и материали, да стои стотици километри магистрали", попита тя.

Манолова поиска да знае дали е имало конкурси и как се избират фирмите, с които работят "Автомагистрали".

Според министър Аврамова фирмата може да наема различни видове услуги за отделни дейности.

"До 20% са ограничени, останалият мениджмънт е в техни ръце. Очевидно от това, което наблюдаваме, "Автомагистрали" си вършат работата. Това не е превъзлагане на дейност", каза тя.

Манолова попита дали рамковите договори за изпълнение на отделни видове дейности са по ЗОП.

Нашите процедури се приближават на 96% до обществените поръчки, посочи Беличев.

Манолова обаче бе категорична, че възлагането не трябва да е по вътрешни правила, а следва да има процедура за обществена поръчка.

"Това е тежко нарушение на закона. Процедурата "ин хаус" не допуска подизпълнители", категорична бе Мая Манолова.

Според министъра в оставка Аврамова не е вярно, че "Автомагистрали" са задължено лице по Закона на обществените поръчки.

"Въпреки това, "Автомагистрали" са направили стройна система за подбор на изпълнителните фирми", смята тя.

Което предизвика БСП депутата Румен Гечев.

"Демек, вие сте дали 5% от БВП на трима шефа на избрани от вас фирми", възкликна той.

"Факт, е че 86% от работата по укрепване на свлачища сте я превъзложили. Прави се авансово плащане за укрепване на свлачища. Плащате на фирми без ресурси да свършат работата. Над 180 милиона са платени и над 80% от парите са преотдадени", заяви Георги Свиленски от БСП.

Според Надежда Йорданова от ДБ т. нар. "ин хаус възлгане" действително е в българския закон, но зад буквата на закона се прикрива заобикаляне на останалите 90% от законодателството.

"Методът за възлагане не може да заобикаля основните принципи на европейското законодателство. Какъв е легитимният критерий, по който решавате на кого да възложите проект", попита тя.

Според Мая Манолова се наемат багери на 10 пъти по-високи цени от нормалните.

Смисълът на "ин хауса" е да се извършва със собствени средства, но не и милиарди левове да се прехвърлят без конкурси и без никаква публичност, подчерта тя.

Председателят на комисията бе категорична, че има тежко нарушение на закона за огромни средства. 

Министър Аврамова посочи, че има гаранционен срок за строителството на автомагистрали, за да се гарантира качеството.

През този мандат увеличихме всички срокове в строителството. Този гаранционен период е от 7 години, каза тя.

От обясненията й обаче стана ясно, че гаранцията се носи не от фирмите, които реално работят на обектите, а от държавната компания Автомагистрали.

Да, гаранцията не включва ползването на камиони. Не съм питала Автомагистрали дали някоя фирма е нарушила договора си, каза Аврамова.

Според нея компанията има договор за извършване на строително-монтажните работи. 

Влизаме в детайлни спорове, нали ще даваме тази информация на адекватните органи. Нека минем към следващи точки, поиска да спре дебата Тома Биков от ГЕРБ.

Явор Божанков от БСП обаче бе категоричен, че не е разбрал по какви критерии и принципи се избират фирмите извършващи услуги на Автомагистрали.

Имате ли информация фирма Джъмбо 33 да е свръзана с бивш депутат от ДПС? Знаете ли въобще кои са вашите изпълнители, попита той.

На това Беличев отговори, че винаги питат контрагентите си дали имат връзка с депутати.

Изводът който правя дотук е, че става дума за скрита подмяна на изпълнител. Първо се налага категорична промяна в законодателството и компетентните органи трябва да се произнесат. Защото тук става дума за разместване на публични ресурси без никаква прозрачност, заяви Божанков.

Безумно е да се възложи на фирма с 15 души персонал да се възложи проект за 5 милиарда, категорична бе и Манолова.

Ивайло Мирчев от ДБ пък попита шефа на Автомагистрали за близостта му с бизнес дамата Гинка Върбанова, която искаше да купи бизнеса на ЧЕЗ у нас.

"Знаете много добре схемата, по която крадете в Автомагистрали. Г-н Терзийски през 2020 г получихте заповед от премиера, каза ви като глашатай да обиколите София и да разгласите, че няма да има винетки", обърна се той към шефа на пътната агенция.

Това нажежи страстите в залата. Министър Аврамова заяви, че няма да позволи да бъде обиждан колега, а Тома Биков бурно репликира: Кой краде, кой? Бързо! Кажете кой краде!

Същият рефрен бе поет и от депутатката от Видин Росица Кирова, която преди изборите бе отстранена от Има такъв народ и пристана на ГЕРБ.

Кой краде, кой! Не съм откраднала нищо, никога през живота си, обърна се тя разпалено към Мирчев.

Ще става дума за сделките в Автомагистрали, които стават с таблички под масата, отвърна й той.

Шефът на Автомагистрали Беличев пък потвърди, че е бил съученик с мъжа на Генка Върбакова.

Предлагам да не търпим това унижение, обърна се към Аврамова Тома Биков. Минахте на констатации към своите избиратели. Или ще продължим натам или ние с колегите ще си тръгнем, за да продължите с обръщенията, каза министърът в оставка.

Нека изпратим документите, свързани с темата "Автомагистрали" на министъра, който утре ще е назначен най-вероятно и на прокуратурата където сме изпратили другата информация изляза по времето на тази комисия, предложи Мая Манолова.

Тя посочи, че ще бъде обърнато внимание на служебния министър, че някои въпроси не са получили отговор от Петя Аврамова и управителния екип на "Автомагистрали". Предложението бе прието от комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови