БСП: Жените в НС да се обединят срещу изравняването на възрастта за пенсиониране

Симона Костадинова Последна промяна на 15 юли 2015 в 11:05 2095 3

БСП призова всички жени народни представители да подкрепят законопроект на левицата, предвиждащ да не се изравнява изискуемият стаж и възраст между жените и мъжете при пенсиониране.

Това стана ясно от думите на червената депутатка Мая Манолова пред журналисти в Народното събрание.

Социалистите вече са подготвили законопроекта, който е за изменение на Кодекса за социално осигуряване, и ще бъде внесен в деловодството на парламента до 18:00 часа днес. В него се предвижда нежният пол да се пенсионира три години по-рано от силния.

Тези промени реално атакуват част от промените в КСО, които са част от социалната реформа на вицепремиера Ивайло Калфин и бяха приети на първо четене в началото на месеца. Предложението на Калфин предвижда плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране в най-масовата трета категория труд до 65 г. до 2037 г. и за мъжете, и за жените. Стажът за пенсия в трета категория ще се увеличава с по два месеца годишно до 2027 г., когато ще достигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. 

Законопроектът на БСП вече е срещнал подкрепа от БДЦ, АБВ пък са отказали. Предложенито е било подкрепено и от мъже в Народното събрание. Първият, които е сложил подписа си под него, е бил Атанас Мерджанов.

Нека жените в Народното събрание да се подпишат под този законопроект, или поне да го подкрепят при гласуването в зала. Българските жени са хората, на чиито плещи беше извлечен преходът, заяви Манолова.

Тя каза още, че  изравняването на възрастта е несправедливо и подчерта, че в момента жените получават по-малки заплати от мъжете. 

„Ситуацията днес в България е в ущърб на жените. Всеки работодател търси жени до 30 години, които да имат минимум 5 години стаж, да са отгледали две деца и да гарантират, че няма да отсъстват от работа. Сами осъзнавате, че това е невъзможно. Жените над 50 години стават неконкурентни на трудовия пазар", обясни Манолова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2015 в 11:13

Тоя парламент е пълна шуробаджанащина ...
всеки си гласува както на него му е удобно

нали са там уж да вземат решения за всички българи ?

Мъжете цял живот блъскат , умират по- млади .... жените обаче да се пенсионират по-рано ?
когато обаче става дума за равно заплащане между мъже и жени феминистките голям рев реват ....

15.07 2015 в 11:11

Браво на птеродактила и другари, какво стана с еманципацията бе, защо подценявате жените или сте забравили, че те са като рибите- нямат възраст, за разлика от мъжете, живеят по-дълго и все го могат, ами като могат да работят, нали?!

15.07 2015 в 11:08

съгласен, докато живеят по-дълго да се пенсионират по-късно от мъжете :P