Парламентът одобри вдигането на възрастта за пенсия на 65 г. (обновена)

Симона Костадинова Последна промяна на 02 юли 2015 в 12:55 7190 15

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и бившият социален министър Хасан Адемов в пленарната зала на Парламента

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и бившият социален министър Хасан Адемов в пленарната зала на Парламента

След почти 5-часови дебати депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които бяха предложени от вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Текстовете бяха приети със 115 гласа "за", 35 "против" и 19 "въздържал се".

Предложението на Калфин предвижда плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране в най-масовата трета категория труд до 65 г. до 2037 г. и за мъжете, и за жените. Стажът за пенсия в трета категория ще се увеличава с по два месеца годишно до 2027 г., когато ще достигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. 

Предвижда се още увеличаване на вноските за пенсия с по 1% през 2017 г. и 2018 г., като тези пари ще отиват в НОИ, а не в пенсионните фондове. Сега родените след 1959 г. задължително се осигуряват и в НОИ, и в частни пенсионни фондове. Вноските в първият стълб - солидарното пенсионно осигуряване (НОИ) - отиват за изплащането на пенсиите на сегашните пенсионери. Вноските във втория (пенсионните фондове) - се трупат в личните партиди на хората и ще започнат да им се изплащат като втора пенсия при пенсионирането им.

Процентът, с който се увеличава общата вноска за пенсия, ще се превежда в НОИ, за да се преодолее огромният дефицит, който се трупа в Института и заради който всяка година има доплащане от държавния бюджет.

Възрастта за пенсиониране ще расте и за първа категория труд и ще стане 55 г.

За втора категория труд тя ще стане 60 г.

В сектор "Сигурност" ще има минимална възраст за пенсиониране - 52 г. и 10 месеца.

Възрастта за излизане в пенсия за учителките ще се изравни с тази за мъжете в професията до достигане на 62 г.

Балерините, балетистите и танцьорите ще придобиват право на пенсия при 25 години осигурителен стаж и навършване на 45 г.

Миньорите ще могат да се пенсионират на 45 години при съкращения или ликвидация.

По време на дебатите вицепремиерът Калфин подчерта, че едно евентуално запазване на сегашната пенсионна система ще доведе до "катастрофа с пенсиите на българите за в бъдеще" и затова се налага реформа. Той припомни, че българското население застарява, което означава, че пенсионерите ще стават все повече, а работниците - все по-малко.

Израняването на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените беше силно критикувано от депутатката от БСП Мая Манолова. Тя призова всички жени в пленарна зала да гласуват "против" проекта на Калфин.

„В България всички ние, жените, сме повече мъже от мъжете. Раждаме деца, отглеждаме ги, грижим се за семейства, винаги сме на първа линия при вземането на решения. И всичко това го правим при по-ниско възнаграждение", възмути се Манолова.

По време на дебатите от Патриотичният фронт (ПФ) обявиха, че  няма да подкрепят проекта на Калфин, но ще гласуват "за" за всички останали 6 проекта за изменение на КСО. Депутатът от ПФ Димитър Байрактаров заяви, че промените на Калфин са "някаква странна реформа", която довела до напрежение в обществото.

Съпредседателят на Реформаторският блок (РБ) Радан Кънев заяви, че в промените на Калфин "предимствата са много повече от недостатъците". Според него законопроектът бил компромисен и давал възможност при следващо управление да се направи нова стъпка.

„Законопроектът на изглежда недостатъчно смел. Той обаче е достатъчно умен, за да гарантира, че и гласуващите "против" няма да го променят в бъдеще. Предвижда се ясен прогрес във всяка една от болезнените сфери в пенсионната система", обясни Кънев.

Днес депутатите разгледаха и още 6 проекта за изменение на КСО - на Реформаторския блок, на Патриотичния фронт, на БСП, на "Атака", на независимия депутат Велизар Енчев и два на БСП. 

От тях бяха приети само измененията, предложени от реформаторите, които решаваха технически проблем, възникнал след влизането в сила на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. Законопроектът урежда въпрос, свързан с пенсиите на хората, които са придобили право на пенсия преди 01 януари 2015 г. и на които осигуряването е прекратено до 31 декември 2014 г.

В отхвърления законопроект на "Атака" се предлагаше пенсионната възраст да не се увеличава. От партията на Сидеров искаха още минималната заплата за стаж и възраст да стане 500 лева и да се актуализира всяка година.

Депутатите не приеха и двата проекта на БСП. Единият предлагаше да се замрази увеличението на възрастта и осигурителния стаж при пенсиониране на нивото от 2015 г. Със законопроекта се предлагаше и промяна във формулата при изчисляване на пенсията, като делът на всяка година осигурителен стаж се увеличи от 1,1 на 1,2 от 1 януари 2016. Предвидено беше и от 2016 г. вноската за фонд "Пенсии" да се увеличи с два процентни пункта, както и да се увеличи вноската за фонд "Безработица" от 1% на 2%.

Другият проект на БСП предвиждаше възможността за ранно пенсиониране на работещите първа и втора категория труд да бъде удължена с три календарни години.

Отхвърлено беше и предложение за изменение на КСО на ПФ. То уреждаше пенсионирането конкретно на моряците.

Независимият депутат Велизар Енчев имаше предложение, което предвиждаше и от хора, които са били военни, да могат да се възползват от улеснената процедура за пенсиониране.

В момента военнослужещите могат да се пенсионират независимо от възрастта си, ако имат 27 години общ осигурителен стаж, от които 2/3 действително изслужени като военни. Това обаче се случва, ако в момента на пенсиониране, те са военни, но не и когато имат същия стаж като военни, но са се уволнили и работят в друг сектор.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2015 в 12:58

Работя в пожарната от многото реформи останахме по двама човека на смяна та пожелавам на тези реформатори като станем на по 54-55години да идем да поработим при тях боло на къщичка било на виличка а може и на катастрофа.


03.07 2015 в 11:10

Някой може ли да ми каже кратко и ясно на колко години се пенсионират жените през 2015 и дали с по два месеца на година, считано от 2016, се удължава изискуемата възраст?

03.07 2015 в 08:10

СОЦИАЛИЗМА победи в КИТАЙ, ВИЕТНАМ и СЕВЕРНА КОРЕЯ, и триумфално идва насам.

Азиатския КОМУНИЗЪМ постигна всестранен политически, икономически, културен и военен разцвет. Днеска в Азия, утре тук, други ден - и при западняците.

Народите се събуждат, колелото на историята се върти, прогнилата ДЕМОНОКРАЦИЯ отива на бунището на историята. Треперете, ШОРОШОИДИ!

https://www.youtube.com/watch?v=mqz8moo5N5c

03.07 2015 в 02:05

ПП "пиша професор" да се чете "пишман професор". Смотан autocorrect.

03.07 2015 в 02:03

'При "лошия" СОЦИАЛИЗЪМ'

Първо, пиша професор че, лошият трябва да е с пълен член, неграмотници.

Второ - това недоразумение наречено социализъм ще го и неговите катастрофални макро икономически последствия още 100 години не можем да ги оправим.


Едно предприятие от тези така прекрасни соц времена не остана и не успя да се конкурира на отворения пазар, златният резерв се оказа изчезнал, гордият български селянин с три етажната къща голямото семейство и огромната земя за обработване се оказа прекършен и съсипан, интелигенцията или изклани или по лагери. Това са резултатите от комунизма.

И ще те помоля първо да се научиш кога се използва пълен и кратък член, пък после ако искаш се опитай да нищиш по-сложи теми.

Аман от тая безумна носталгия към невъзможен модел.

02.07 2015 в 19:55

Абе направо я направете възраста за пенсия 75 години и стажа 100 години. Или още по-добре ИЗОБЩО ПРЕМАХНЕТЕ ПЕНСИОНИРАНЕТО.

Явно това е ДЕМОНОКРАЦИЯТА. Работиш докато си жив за ЧОРБАДЖИИТЕ-ИЗЕДНИЦИ. Само после да не се чудите откъде ви е дошло.

Омерзен съм.

02.07 2015 в 19:38

Парламентът одобрил...ахахахахаха
Покрай Гърция съвсем прозрачно вече стана - вижда се какво значи "парламентът одобри". Изпълняват нарежданията отгоре, за да има лапаница за тях.

02.07 2015 в 19:22

В страните от ЕС, в т.ч. и в Гърция, възрастта за пенсиониране става 67-68 години. И какво толкова странно има, че у нас през 2037 г. ще стане - на 65 години ?

02.07 2015 в 18:02

При "лошия" СОЦИАЛИЗЪМ хората се пенсионираха на 60 години, а жените - на 55, обаче сега при "добрата" ДЕМОНОКРАЦИЯ всички трябвало да се пенсионират на по 65 години.

Почти както във вица, може да се каже, че преди вътрешнопартийния КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕВРАТ на 10 ноември 1989 бяхме НА РЪБА НА ПРОПАСТА, обаче оттогава насам направихме ГОЛЯМА КРАЧКА НАПРЕД.

Омерзен съм.


02.07 2015 в 14:25

Радвайте се,че не е като в Италия - 68г. Къде са фондовете от приватизацията за пенсиите? Циганите ли ще пълнят бюджета за пенсии след 15-20г?