БСП пита престъпници ли са ГЕРБ. Цветанов иска извинение

OFFNews 15 април 2014 в 14:52 4127 5

Цветан Цветанов

Снимка БГНЕС

Скандал около задържането на общинския съветник Орлин Алексиев от ГЕРБ се разрази в началото на днешното извънредно пленарно заседание.

Спорът на тема чия полиция залавя повече наркотици и наркобосове се разрази след декларация на "Коалиция за България", прочетена от Атанас Мерджанов, който оглавява Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Червеният депутат поздрави МВР за усилията около задържането на Орлин Алексиев и за "умерените коментари" по случая. Според Мерджанов фактът, че Алексиев е тясно свързан с ГЕРБ, не е станал повод за операцията, но този път връзките на Алексиев с бившите управляващи не са успели да го спасят. Червеният депутат подчерта, че данните, въз основа на които е била извършена операцията, са били известни още на предишните управляващи. По думите на Мерджанов има основание за съмнение, че при мандата на Бойко Борисов над определени лица е бил разпъван политически чадър. Той коментира, че между намерените наркотици за Париж-Дакар може да се направи паралел и с наркобоса Евелин Банев Брендо, който бе задържан в рамките на операция "Кокаинови крале".

Като се позова на няколко скандални случаи от последните години, Мерджанов попита ГЕРБ дали са политици или престъпници:

"След бивш вътрешен министър, подсъдим по няколко дела, но шеф на предизборен щаб (Цветан Цветанов - бел. ред.), след общински съветник, заловен с няколко килограма кокаин, но освободен от бразилски затвор по неясни причини (Гълъбин Боевски - бел. ред.), след шеф на бюджетната столична комисия с неясна роля в трафика наркотици - в размери, учудили цяла Европа (Орлин Алексиев - бел. ред.), е трудно да се отговори това политици ли са или престъпници."

Обвиненията на Атанас Мерджанов породиха остра реакция от бившия вътрешен министър и зам.-председател на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов. Той отвърна на атаките с други обвинения, като заяви, че през 2008 г., по време на Тройната коалиция, изтичане на информация от МВР е осуетило мащабна международна операция, целяща да залови над 30 души, свързани с наркотрафика. Като довод срещу твърденията на Мерджанов Цветан Цветанов изтъкна, че Евелин Банев - Брендо, с когото се се свързва и наркотикът, намерен в автокъщата на Алексиев, е бил заловен именно по времето на ГЕРБ.

Бившият вътрешен министър каза още, че обвиненията на Мерджанов не почиват на официална информация от нито една институция.

"Ако вървите по тази хипотеза, мога да ви цитирам журналистическо разследване от февруари 2014 г., където има схема, в която има замесен действащ вицепремиер на българското правителството, съпруга на лидер на БСП. Това означава ли, че ние трябва да излизаме от тази трибуна и да правим подобни внушения?", попита Цветанов.

Според зам.-председателя на ПГ ГЕРБ левицата се опитва да измести вниманието от важните за обществото теми, защото не е подготвена за предстоящия европейски дебат.

"Днешните ви твърдения означават едно - липса на всякакви политически аргументи относно предстоящите европейски избори и европейски дебат, търсене на отклоняване на общественото мнение, за да можете да говорите отново по опорните точки", заключи Цветанов и поиска извинение от социалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови