Коката от Париж-Дакар води към „Кокаиновите крале“ на Брендо

Юлиан Христов 09 април 2014 в 17:43 5186 2

МВР има основателни подозрения, че хората, свързани с акцията "Кокаинови крале", имат връзка с кокаина, задържан във Франция.

Това каза пред журналисти вътрешният министър Цветлин Йовчев, който беше на изслушване в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Пред депутатите той запозна депутатите със справка за акцията, при която през февруари във Франция бе разкрит камион натоварен с автомобилни гуми, пълни с 1400 кг. кокаин. Камионът идвал от Южна Америка от участие в ралито Париж-Дакар. След това МВР извърши обиски в дома на общинаря от ГЕРБ Орлин Алексиев, който е българският преставител в ралито.

Йовчев обясни, че Алексиев няма нищо общо с акцията. „Това е съвсем отделен случай, който няма касателство. От ДАНС е изискана информация дали разполагат с някаква информация за въпросното лице и те са предоставили тази справка. Лицата, които са посочени в тази справка, по никакъв начин не могат и не биват да се свързват с разработката, която реализирахме по кокаина”, добави министърът.

Той не обясни за какво е разработван Алекисев и препрати въпроса към ДАНС. „Разработката, която е водена срещу Орлин Алексиев, по никакъв начин няма касателство към този случай с кокаина. СРС не са прилагани спрямо лицата, които са посочени в справката. В какво качество са определени като оперативно интересни трябва да зададете въпрос към ДАНС“, каза министърът.

Той обясни, че проведената в Столична община операция на МВР не била свързана с кокаиновата афера. Полицията действала по прокурорско постановление по друго досъдебно производство. „Това, което сме направили, е било на основание на информацията, с която сме разполагали. Действията ни са много силно и добре мотивирани. Ако не бяхме предприели тези действия, щяхме да дадем основание да бъдем обвинени в престъпно бездействие”, обясни Цветлин Йовчев.

По думите му, изетеклата справка за подслушване на телефонни разговори на Орлин Алексиев идвала от МВР. Йовчев обаче отказа да поясни за какво е бил подслушван общинарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!