Борисов нахока американския бизнес

Не трябва да гледате само вашата страна, гледайте и моя проблем, призова премиерът

Последна промяна на 12 октомври 2015 в 13:28 9609 26

Борисов нахока американския бизнес

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отправи критики към американския бизнес у нас по време на кръгла маса "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България".

Една от темите, които Борисов засегна, е строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Той каза, че от американска страна му е било предоставено „меморандумче” за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години.

„Отношенията България-САЩ не са само бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът само да спечелим долар или 100. Отношението на България към САЩ е като към страна, която е за пример”, подчерта Борисов, цитиран от БГНЕС. Той се обърна и към американския посланик у нас Родерик Мур, като заяви, че американската компания у нас ще строи по условията, които постави България.

"Уестингхаус е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим, тогава вече, Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим", обясни Борисов, обръщайки се към посланика. И допълни:

Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся.

Той направи сравнение и какво е станало с руските проекти:

С руските проекти действаме незабавно, те с в съдилищата – и за АЕЦ „Белене”, и за „Южен поток“. Там действаме незабавно, повтори той. Можехме да действаме незабавно и по „Уестингхаус”, ако имахме ясен план за финансиране, инвестиции и планирани печалби за всяка година, а не колко по-малко ще загубим, каза той. Трябва да говорим за печалби, а не за по-малки загуби.

Борисов поиска също да паднат визите за българи, така че българският бизнес в САЩ да може да се развива. Той посочи, че за американския бизнес у нас няма пречки. 

"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви Борисов.

Той посочи, че, ако българският бизнес иска да отиде в САЩ, трябва да се мине през много трудности. "Докато Гърция няма проблеми с това. Гърците имат тази привилегия, България - не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американски отношения", каза Борисов.

Според него отношенито на Европейския съюз към България трябва да е пример за това как САЩ да се отнасят към страната ни. Той посочи пример с еврофондовете и това, че страната ни била сред първите осем по усвояване на евросредства. 

Борисов аргументира критиките си с приятелските отношения между България и САЩ и ме са насочени към "засилване на отбора":

Ние сме едно, ние сме приятели, иначе нямаше да си позволя да говоря по този начин. Признали сме военното крило на "Хисбула" за терористична организация, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите кои ще са?

Той поиска подкрепа за сделката с "Уестингхаус", която възлиза на около 800 млн. лв. "Ако можете да ми помогнете, веднага го направете. Финансовият министър не иска да гарантира", каза Борисов.

"При 4 млрд. 300 млн. пасив, отиваме на огромен дефицит. Не трябва да гледате само вашата страна, гледайте и моя проблем. Това отива на електромера на всеки български гражданин, когато не сме достатъчно прозрачни и точни възникват съмнение. Няма хубава корупция, хубави нарушения", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че отношението към всички трябва да бъде еднакво. "Дадох пример към колко компании се съдя, защото са приложили непрозрачен начин на бизнес в България. С вас говоря като партньори и като приятели. Ние сме заедно, но не може да сме заедно само когато обядваме, а и когато има проблем", каза още той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2015 в 11:58

Shte se setish ama kusno. Dano da ne e samo zashtoto ne sa ti prelojili komisionnata koiato si ochakval.

14.10 2015 в 00:05

Представяте ли си?! В "меморандумчето" не писали въобще колко ще са личните комисионни! Въобще не ставало въпрос за комисионни! Егати резила!

14.10 2015 в 00:05

Представяте ли си?! В "меморандумчето" не писали въобще колко ще са личните комисионни! Въобще не ставало въпрос за комисионни! Егати резила!

13.10 2015 в 12:47

В държавите с които искаме да сме на обща маса отдавна не се говори по този начин дори в частен разговор. Чудя се как ни търпят.
И на някой ако още не му е ясно, че сме в ЕС само защото американците натиснаха, е крайно време да му се изясни.

13.10 2015 в 08:51

Толкова мазна баница никога не съм ял
Такова мазнене никога не съм видял
Моля дайте салфетки-трепач
на този уникален подмазвач

По думите му въпросът не е само до бизнес проект,
а става дума и за морал, защото, "когато народът чуе САЩ, знае, че всичко е наред".

13.10 2015 в 07:55

Голям майтап! Много ограничен човечец! Чуди се кой гъз да лиже...

13.10 2015 в 06:15

Не падане на визи за Киро и Данев, за да могат да си движат делата там, а замразяване на активи и попадането им в черния списък на ЕС е нужно. Пеевски тоже. Тогава ще спрат да мислят как да крадат чуждото само

12.10 2015 в 23:21

Бойко Борисов, днес, пред представители на американски компании:
„Интересува ме преди всичко да няма антиправителствени протести като тези през февруари 2013 г. срещу цените на тока… В скоро време ще има разкрития на корупционни схеми в енергетиката, с които ще излезе спецзвеното между прокуратурата и ДАНС…/б.р. ПОЗОР! За пореден път Бойко Борисов влиза в ролята на говорител на „независимата“ прокуратура, като че ли и е чорбаджия! За пореден път „избраният“ от него Цацаров, мълчи като женски полов орган!/
…Не трябва да гледате само вашата страна. Гледайте и моя проблем, защото това отива електромера на всеки български гражданин и когато не сме безкрайно прозрачни, ясни и точни, възникват съмнения. Затова именно казах, няма хубава корупция, няма хубави нарушения, просто трябва да бъдем към всички еднакви. Ние сме едно, ние сме приятели, иначе нямаше да си позволя да говоря по този начин. Признали сме военното крило на „Хисбула“ за терористична организация, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите, кои ще са?“ /б.р. ПОЗОР! С КОГО СИ „ЕДНО“, БЕ, БОРИСОВ? АКО ТИ СИ СЛУГА И „ЕДНО“ СЪС САЩ, НИЕ ОЩЕ НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПО КОНСТИТУЦИЯ БИ ТРЯБВАЛО ДА Е НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА!/

Бойко Борисов говори и с назидателен тон на САЩ – да се поучат на финансова дисциплина от България или от отношението на ЕС към страната. /б.р. Май наближава момента да влезе психиатърът, или в краен случай Сретан Йосич/
… За АЕЦ „Белене“ сме вече в съдилищата. Когато има проблем тук, си затрайваме. Защо? Българо-американските отношения са морал. Важно е всичко да е наред, не само бизнесът. Тук е и политика, геостратегия, както казахме. Не е само да изкараме един или сто долара, а българите да повярват, че избраният път е верен, да сме убедени, защото нашият регион влиза от война на война. Войните не свършват така. Като има мач между Албания и Сърбия, повече участие има полицията и жандармерията, отколкото футболът. Проблемите не свършват толкова бързо, колкото ни се иска. /б.р. „Българо-американските отношения са морал“. Народ, ако имахме, а не племе, Борисов незабавно щеше да бъде пометен!/
…Запитан от бившия външен министър Соломон Паси кои са петте неща, които България иска от САЩ, най-мощната държава в света, Борисов обяви, че иска „една ескадрила“ бойни самолети. За останалите желания препрати да кажат министрите му.
…Толерираме американския бизнес и когато не е за толериране. Говорим за американския бизнес в България – добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес“, /б.р. ПОЗОР! ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ ТОЛЕРИРАМЕ ПРЕСТЪПЕН АМЕРИКАНСКИ БИЗНЕС, КАТО ПОДОБЕН С АМФЕТАМИНИ И НАРКОТИЦИ? КАКВО ОЗНАЧАВА БИЗНЕС, „КОГАТО НЕ Е ЗА ТОЛЕРИРАНЕ“?! БОРИСОВ КОРУМПИРАН ЛИ Е? ЦАЦАРОВ ПОЗОРЕН ГЛАВЕН ПРОКУРОР ЛИ Е, ЧЕ МЪЛЧИ КАТО ПОСРАНА СЛУГА НА ДПС И ГЕРБ!/
…До 1990 година махалото беше в единия край и човек можеше да бъде осъден за неправилно дишане, а сега е в другия край. Може би трябва да остане там, докато партиите покажат, че процесите на демокрацията са необратими. Контрабандата генерираше най-голямата корупция“. /б.р. ПОЗОР! „ГЕНЕРИРАШЕ“ – МИНАЛО ВРЕМЕ? БОРИСОВ ЛЪЖЕ КАТО ЦИГАНИН, ЧЕ ДНЕС КОНТРАБАНДА НЯМА, А ТЯ ПРОЦЪФТЯВА ПОД ЧАДЪРА НА УПРАВЛЯВАЩИЯ „БОСТАН“!/
В шубелийското си желание да се наведе на Путин, и то след като видя какво направи Русия в Сирия, и не само – а примиращ от страх от „руското ресто“, Борисов избълва изявления, заради които във всяка страна със свободен дух и народ, вместо племе, щеше да бъде изметен от Властта моментално. Заедно с цялата си „БОСТАН“ска компания.

12.10 2015 в 20:41

Току що го слушах по Европа. Какво повече искате? Кефи ви левият популист и путински цунегъзец Ципрас? Защо?? Борисов говори ясно и точно. Не като Екзактния. Или като любовницата на Екзактния. Чудя се, какво точно искате, а!?!

12.10 2015 в 20:06

От както поляха премиера с фекална вода, само глупости говори. Не че преди не говореше глупости, просто в последно време е връх на тъпизма. Този човек повече вреди от колкото помага на страната. По-добре да се оттегли и да управлява някой който знае как да говори и най-важното да може да мисли, не да си променя мнението постоянно според това какво му казват приближените му.