„Шел“ ще проучва за нефт и газ в блок „Силистар“ в Черно море

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2015 в 12:08 4359 12

„Шел“ ще проучва за нефт и газ в блок „Силистар“ в Черно море

Компанията „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.“, е избрана за титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „1-14 Силистар“ в дълбоко Черно море. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Шел“ ще вложи в проучванията 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване. Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности.

„Роял Дъч Шел плс“ - компанията-майка на „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.“, от близо 30 години е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. „Шел“ познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море.

Очаква се договорът за търсене и проучване да бъде подписан до месец, след като правителството го одобри и упълномощи министъра на енергетиката да го сключи.

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок „Силистар“, е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост. В напреднала фаза е и проучването в блок „Хан Аспарух“, за което бе сключен договор през 2012 г. В началото на следващата година предстоят първите проучвателни сондажи в него.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2015 в 11:01

За сведение на "русо-филите" и .."путиноидите'..в България петролната компания "Шел" е в ПЪТИ ..по мощна от "Лукойл"/също косвено притежавана от фамиля Рокфелер /. Тя е американо-холандска и имат технология,за дълбочинен добив на нефт и газ,която имат само още 2-3 фирми ,които са американски. Руските фирми ,които добиват енергийни ресурси..НЕ МОГАТ И ДА "СЪНУВАТ"..ДА ИМАТ ТАКИВА ТЕХНОЛОГИИ..!Освен това,,"Шел"..никога не .."тръгва"..да проучва .."просто така"..за удоловствие ..или по принципа...." я да видим ,може би пък.."!Никога!Те подават заявления, за проучвания и добив,САМО,ако има почти пълна сигурност за добър и богат ,качествен добив.Когато се окаже ,че в България има доста,собствени енергийи ресурси,ще "отпадне" още една ЛЪЖА ,на руската имперска пропганда ..,че "България е бедна на ресурси"Ще се счупи още един "зъб",на лъжата и измамата,повтаряна от нашите про-московски ,комунистически управници,през десетилетията,след 1944г.Това е пътят ,към енергийна и икономическа независимост от "руската мечка" ,на страната ни ,а оттам и на политическа самостоятелност и по-достойно положение в международните дела.

30.09 2015 в 10:29

Да, това вече е хубаво. Бойко Борисов обеща, че ще се случи. И то стана. Наистина - Браво!

29.09 2015 в 21:47

Кънчо, а за ученик резерв? Що всички червени русофил-комунисти сте прости? Що сте необразовани? Въпреки патриотарството ви, що ви затруднява писането и изразяването на някаква мисъл (мисъл, да, колкото и смешно да звучи думата мисъл, спомената в едно изречение с русофил-кретеноид)на български? Защо изразяването на руски е по-лесно за вас, отколкото на български? Защо всички червени тролове идвате от някакви измислени техникуми по текстил, механотехникуми, техникуми за трактористи, комбайнери и т.н.? Защо не отидете да живеете в страните, които за вас са земен рай - Рашистан и Северна Корея? Тъкмо няма да се безпокоите и да дишате един въздух с либерастите, демокраДите, докато самите те не решат да ви шляпнат през кунките и пак да ви оставят с хартишки, чиято стойност стига до там да си избършете оная част от гърба, в която последния губи своето добро име.

29.09 2015 в 16:34

Силно се надявам Бойко под натиска на Путин да не издивее пак и изгони и ШЕЛ както го стори с единствената до сега мощна компания,която беше готова да инвестира в България-Шеврон.Дано този път успеем.

29.09 2015 в 16:33

Силно се надявам Бойко под натиска на Путин да не издивее пак и изгони и ШЕЛ както го стори с единствената до сега мощна компания,която беше готова да инвестира в България-Шеврон.Дано този път успеем.

29.09 2015 в 16:05

Пожелавам им успех.
Те нека намерят нещо дето ни е убягвало досега, па има време да се седне на масата и да се говори натам как ше се делят нещата.
Доколкото разбирам договора засега е само за проучване, за експлоатация евентуална не се е говорило, така ли е или греша?

Нещо ми подсказва че ако земе че бликне газ от нашто море, различен от този от метана от лайната в Лозенец, цените на руския газ и петрол некакси, по странно стечение на обстоятелствата ше паднат РЕЗКО, което,както и да го въртин е екстра за нас...

29.09 2015 в 16:03

Тогава ще купуваме газ от българската земя, от Шел на цени поне 35% по-високи от тези на Газпром. Както това става сега с "американските" тецове, на които плащаме дори когато не работят (за студент резерв!). Но какво са едни високи цени, щом всичко е на "Зло Путину"?
Пари като вестници.
:)


Абе хохлите защо не искат братска европейска газ от Норвегия? Да не би да е заради факта, че е с 5-8 долара по-скъпа от руската? Не? Ами тогава защо? А?
Нямали пари да си предплатят доставката...
Пък и чакат ЕС да налее нови 2-3млрд кубика в газохранилищата им, да се гарантира транзита за Европейските страни, пък те после да си я изцоцат пак на авнта. Миналата година 0,5млрд долара "помощ" от нашите джобове. Тази година 0,6млрд!
Путине спри тоя транзит през у-Крайна, че ни омръзна да плащаме! Догодина сигурно ще са 1млрд както вървят нещата.

29.09 2015 в 15:52

Ткива форумни биячи като хомо-сексуалистус обикновено размазват гениталии на хора от същия пол с целувки. Не му обръщайте внимание.

29.09 2015 в 15:45

Проблема не е в шел а в проджаните политици.

ко и да намерят газ и петрол подобно на Нигерия и Русия народа нищо няма да види от благата. Ще се нагушат политиците.

Ако си оправим нещата като Норвегия е добре да има газ и петрол и какво ли не ама със сегашния съд.....