„Газпром“ намали наполовина планирания капацитет на „Турски поток“

OFFNews 06 октомври 2015 в 16:50 3953 3

Алексей Милер

„Газпром“ намали наполовина планирания капацитет на „Турски поток“. Това съобщи управителят на компанията Алексей Милер.

По думите му вече се работи по вариант, според който газопроводът ще има капацитет до 32 млрд. кубически метра газ на година, вместо първоначално обсъжданите 63 млрд. кубически метра годишно.

Отделяме голямо внимание на южното направление в рамките на стратегията ни за разнообразяване на транспортните маршрути. Като отчитаме решенията, взети на север, обаче, това е реалистичният капацитет, обясни Милер.

Русия и Турция все още не са подписали окончателно споразумение за осъществяване на проекта „Турски поток“, защото не могат да достигнат до обща позиция по редица важни въпроси, включително дали руският газ да е насочен само към турския пазар или газопроводът да стига до границата с Гърция и оттам до европейските потребители.

Турция и Русия подписаха меморандум за разбирателство през декември миналата година, малко след като руският президент Владимир Путин обяви спирането на проекта „Южен поток“.

Първоначално идеята, обявена от руската страна, беше газопроводът да стига до гръцко-турската граница, откъдето Европа да може да си купува газ.

След това обаче беше обявено, че първоначално газопроводът ще стига само до Турция и руският газ ще бъде насочен към турските потребители.

Турция обаче настоява преди осъществяването на проекта да получи отстъпка в цената на руския газ. Преговорите между двете страни обаче бяха затруднени и заради политическата криза в страната и предстоящите предсрочни парламентарни избори на 1 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!