Борисов към Павлова: Непрекъсната работа по обектите, да не сте дошли за пари после

OFFNews 20 октомври 2015 в 16:25 6884 2

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова

Премиерът Бойко Борисов нареди да се работи денонощно по обектите от Софийския околовръстен път, за да не се стигне до загуба на европейско финансиране и строителство на участъците със средства от националния бюджет.

По време на днешното правителствено зседание той поръча на регионалния министър Лиляна Павлова да разговаря с изпълнителите за ускоряване и пълна мобилизация при строителните дейности.

Днес кабинетът даде съгласието си Агенция "Пътна инфраструктура" да сключи договори за изпълнение на дейности по участък 2 от проекта за изграждане на Западна дъга на околовръстния път. Премиерът поиска да разбере и докъде е стигнало строителството на Северната скоростна тангента.

"Строителите работят много активно. Археолозите освобождават по малко терени, както бяха поели ангажиментите си към нас, ние осигурихме допълнителна работна ръка. Искам да благодаря на вицепремиера Калфин, с когото заедно работихме през бюрата по труда за допълнителни хора, които да наемем там, за да можем да подкрепим археологията да се извади", обясни Павлова. По думите й всичките 17 съоръжения на 17-километровата отсечка са почти готови и се работи по насипи, за да може към края на декември да остават довършителните работи.

От своя страна премиерът отговори, че над снега и времето правителството няма власт, а юли и август са били добри за работа, но тогава са работили археолози.

Затова Борисов нареди да се работи денонощно до приключването на Северната тангента. "24 часа работа на този обект! Времето е още благосклонно. Да не сте дошли да искате пари после. Казвам ви го да си знаете. Дори и сега с финансовия министър правим голям жест към вас, защото това, което взимаме като решение, ако не стане Северната тангента в срок и после дойдете да ви даваме допълнително пари за нея, по-добре да ги дадем тези пари за Младост – Тракия да направим. Така че си правете сметката", категоричен е той.

Публикуваме пълният текст на стенограмата от днешното правителствено заседание:

БОЙКО БОРИСОВ: Павлова!

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, с този мандат всъщност ние ще се опитаме, освен да сключим договора с изпълнителя, реално да прехвърлим част от финансирането в новата оперативна програма.

Какво искам да кажа? Западната дъга на Софийското околовръстно включва два участъка – участъка от магистрала "Люлин" до река Какач, което е големият пътен възел на посока Калотина, който проект е готов и утре ще можем да пуснем движението по него, вече изцяло и окончателно. Втората част на проекта е именно от р. Какач, от пътния възел и връзката с магистрала „Люлин“ и Калотина до връзката със Северна скоростна тангента, която се изгражда и която обсъждаме, предвид археолозите, които приключват своята работа.

Проектът има одобрена апликационна форма, има одобрено финансиране по оперативната програма, която е 2007-2013 г., но тъй като срокът за усвояване е краят на 2015 г., с днешното си съгласие, всъщност, ние ще можем реално утре да сключим договор и да направим първа копка на втория участък. Средствата по старата оперативна програма ще ни стигнат, да кажем, за авансовото плащане и първите дейности – около седем до десет милиона, и останалите средства с изменение искаме да влязат, да се довърши и да се финансира, да не е от бюджета, а да бъде с новата оперативната програма. Но тъй като това отнема технологично време, разбира се, затова ни е необходим този мандат.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: А как върви строежът на Северната тангента?

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Строителите работят много активно. Археолозите освобождават по малко терени, както бяха поели ангажиментите си към нас, ние осигурихме допълнителна работна ръка. Искам да благодаря на вицепремиера Калфин, с когото заедно работихме през бюрата по труда за допълнителни хора, които да наемем там, за да можем да подкрепим археологията да се извади. Всичките съоръжения на тези 17 км, ние имаме над 17 съоръжения, са почти готови и се работи по насипи, за да може в максимална степен да имаме съществено завършване до края на месец декември и да остават по-скоро довършителни работи, по-малко дейности. Надяваме се на времето и на снега – колкото по-късно започне снега, толкова повече ще завършим тази година.

БОЙКО БОРИСОВ: Над снега и времето власт нямате. Юли, август бяха добри за работа.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Тогава работеха археолозите.

БОЙКО БОРИСОВ: 24 часа работа на този обект! Времето е още благосклонно. Да не сте дошли да искате пари после. Казвам ви го да си знаете. Дори и сега с финансовия министър правим голям жест към вас, защото това, което взимаме като решение, ако не стане Северната тангента в срок и после дойдете да ви даваме допълнително пари за нея, по-добре да ги дадем тези пари за Младост – Тракия да направим. Така че си правете сметката.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Господин премиер, отсега мога да кажа, че ако завали сняг, няма как да асфалтираме в снега и няма да довършим тангентата до края на годината.

БОЙКО БОРИСОВ: Да обясня на колегите: като идват автомобилите от „Струма“, сиреч от Солун, пристанището или въобще от Гърция, като идват тировете от Белград, сиреч от Европа, идеята е да не ги вкарваме на Южната дъга, а всички да се отклонят по Северната тангента, да отидат долу на „Хемус“, които искат, другите да отидат на „Тракия“ и да слязат надолу по „Тракия“ и по „Марица“. Тогава спираме движението на тирове по Южната дъга и облекчаваме движението по Южната дъга, тя остава само за автомобилите на живеещите там и пътуващите. Всички квартали, които са от „Обеля” надолу, „Надежда” и т. н., когато искат да отидат на другия на София слизат на Северната тангента, ще се обърнат от другата страна и слизат много бързо.

Тази част, която приемаме днес, е връзката между това, което в четвъртък ще пуснем от Благоевград, от „Струма“, от „Люлин“ където свършва тапата, до бул. „Европа“, където е на три нива съоръжението. От тази част до Северната тангента е двупосочно околовръстно, което вие прекрасно знаете как работи – когато целият огромен поток, който ще тръгне по тези магистрали, ще слезе там, каква тапа ще бъде. И за да избегнем това нещо, започваме това строителство, за да може да направим магистрален пръстен около София за всички, които директно преминават, а не се отбиват в града.

Затова ще я приемем тази точка, но с много ясното съзнание, че да не стане да правим копка и да го спрем след това… Събери днес строителите и да се организира целият бранш да го завърши. Иначе догодина да дойдете и да кажете: Дайте 30, 40, 50 милиона от бюджета, за да си довършим това, за което имахме европейско финансиране… Ние и да обясним, че по времето на Орешарски това беше абсолютно спряно и в последната една година спасяваме парите, то е факт, но ще се отрази на бюджета и на парите, които чакат всички останали. Затова – денонощна работа, да си вземат подизпълнители, всичко, каквото е необходимо, и да го завършат. Или да остане нещичко малко, довършителни работи – я мантинела, я боядисване, където с по-дребни пари да можем да се оправим. Иначе не си го мислете, че ще върнем парите в Брюксел и ще извадим 50 или 100 милиона да ви ги дадем да го довършвате. Въобще не си го мислете това! Събери ги и им кажи: Тези, които не се справят, после да не идват при мен. Толкоз.

Правим голямо изключение с финансовия министър, това са 134 милиона!

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Западната дъга ни е подсигурена. Проблемът е само със Северната тангента, която, ако завали сняг и не могат да доасфалтират, ще трябва да се довършва вече от бюджета. За Западната дъга няма проблем.

БОЙКО БОРИСОВ: Но тази Западна дъга ще отведе с 3-4 километра тапата на другото място!

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: За нея няма риск.

БОЙКО БОРИСОВ: Хубаво, риск не искам да има. Нали искат работа, нали искат пари. Ето ви работа, ето ви пари. Има си технология… Затова, когато се предлага технология, трябва да знаем какво можем.

Само за информация на колегите – от седем държави внасяме битум в момента. Не можем да смогнем с асфалта, който се полага в страната. В четвъртък „Струма“ е готова до Благоевград, ще видим за петък след обяд дали „Марица“ ще стане готова, ако не – в понеделник-вторник и „Марица“ ще стане готова. Не могат да смогнат.

Днес най-сериозно им казваш, съберете ги и им предайте това, което съм ви казал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!