Quantcast

Близнашки назначи първите зам.-министри в служебния кабинет

OFFNews Последна промяна на 11 август 2014 в 12:38 10607 4

Премиерът Георги Близнашки назначи част от зам.-министрите в служебния кабинет.

МРР

Радослав Русев, Ангел Петров и Йорданка Чобанова попълват екипа на Министерството на регионалното развитие.

Ангел Петров беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство с премиер Марин Райков. Той е строителен инженер от ВИАС, завършил е и икономиката на строителството във ВИНС – Варна.

Йорданка Чобанова в момента е съветник на Президента на Република България и лектор в Техническия университет в София. Тя е бакалавър по финанси от Икономическия университет във Варна, магистър по политически науки от Централноевропейския университет в Будапеща и е защитила дисертационен труд за придобиване на докторска степен от Европейския университет във Флоренция.

Радослав Русев е мениджър с богат опит във ВиК-сектора – работил е в „Софийска вода” АД и „ВиК-Добрич”. В момента е старши съветник „Води и околна среда” в New Europe Corporate Advisory.

Инвестиционно проектиране

Заместник-министърът на инвестиционното проектиране Георги Савов е дипломиран архитект от УАСГ. От 1994 г. до момента е бил управител на две дружества в областта на архитектурното проектиране и проектовия мениджмънт.

Здравеопазване

Новият зам. здравен министър магистър-фармацевт Лидия Нейчева е управител на управител на болничната аптека на МБАЛ „Токуда Болница София” АД. В служебното правителство с премиер Марин Райков беше заместник-министър на здравеопазването с ресор „Лекарства и медицински изделия” и „Обществени поръчки".

В петък министърът на здравеопазването обяви, че д-р Любомир Иванов от III Градска болница ще е другият му зам.-министър. Официално обаче името му не се споменава в решението на премиера.

Финанси

Почти цялата трудова биография на новия заместник-министър на финансите Теменужка Петкова е свързана с Агенцията за държавна финансова инспекция, където е работила като държавен вътрешен одитор, началник отдел, директор на дирекция, а от август 2010 г. до юни 2013 г. – и като директор на АДФИ. Магистър е по „Финанси и контрол” от УНСС.

МВР

В екипа на министъра на вътрешните работи влизат Филип Гунев, Андрей Янкулов и Кирил Хаджихристев.

Филип Гунев беше заместник-министър на вътрешните работи в предишното служебно правителство. Той е магистър по социална антропология от Лондонския икономически институт (ЛИИ) и по международни отношения от Колумбийския университет, САЩ, доктор по социология от ЛИИ.

Андрей Янкулов е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски” и до момента е прокурор в Софийска градска прокуратура.

Бившият директор на ОДМВР – Смолян Кирил Хаджихристев сега е експерт към дирекция „Сигурност” на „Банка ДСК”. Той е завършил ВНВУ „В. Левски” във Велико Търново.

Отбрана

Доц. Десислава Йосифова и Павел Анастасов ще бъдат заместник-министри на отбраната.

Доц. Йосифова е завършила УНСС. В момента е ръководител на катедра „Счетоводство и контрол” във Висшето училище по застраховане и финанси в София, преподава и във ВТУ „Тодор Каблешков”.

До назначаването си за заместник-министър Павел Анастасов ръководи звеното за стратегически политики, анализи и прогнози в Администрацията на Президента на Република България. В периода 2008-2009 г. е бил експерт в дирекция „Политика за сигурност и отбрана” в Министерството на отбраната. Бакалавър по политология от СУ „Св. Климент Охридски” и магистър по Централно- и Източноевропейски изследвания от Лондонския университетски колеж.

МВнР

Катя Тодорова става заместник-министър на външните работи. Тя е заемала този пост и в периода 2002-2005 г. Дипломат от кариерата, в момента Катя Тодорова е посланик със специално поръчение в дирекция „Права на човека” – МВнР.

Транспорт

За заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е назначен Камен Спасов.

Той е дипломиран инженер по автоматизация на производството от ХТМУ – София, където е защитил и докторантура, международен магистър по бизнес администрация от Бизнес училището към Университета на Южна Каролина, САЩ, и Стопанския университет във Виена. По-голямата част от трудовия му стаж е в областта на електронното правителство, оперативната съвместимост и информационната сигурност. В момента е доцент във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски”.

Земеделие

Заместник-министри на земеделието и храните стават бившият председател на Селскостопанската академия и настоящ ръководител на катедра „Лесовъдство” в Лесотехническия университет доц. Георги Костов, както и Марина Бракалова.

Бракалова е завършила международни отношения в СУ „Св. Климент Охридски”. Има над 13-годишен опит на общинско и на национално ниво като мениджър, консултант, обучител, оценител и фасилитатор по проекти и програми на Фондация за общностно развитие ФОРА, Американския Червен кръст, UNDP, USAID, в рамките на Програмата за развитие на селските райони. Последната заемана от нея длъжност е експерт в Контактното звено на Европейската селска мрежа за подпомагане изпълнението на програмите за развитие на селските райони.

Социална политика

Като заместник-министър в МТСП влиза заместник-министърът на образованието, младежта и науката в периода 2010-2013 г. Петя Евтимова. Тя е юрист по образование. Последно, до края на м. юни т. г., е била сътрудник на член на Европейския парламент.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2014 в 18:08

„Оставам да стърча като гръмоотвод”, рекъл служебният министър на правосъдието и вицепремиер Христо Иванов преди извънредното заседание на Висшия съдебен съвет, отговаряйки дали засега остава на поста без заместник-министър. Иванов, който сам произведе куп скандали около името си и единственото достойно нещо, което трябваше да направи, бе да си подаде оставката, предложи дъщерята на близък приятел на небеизвестния Красьо Черния – Иглика Адамова за свой зам-министър.

Същата Адамова е дъщеря на ректора на стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов Величко Адамов.
Христо Иванов, на който е забранено да стъпва в съдебна зала, защото са му отнети адвокатските права, но пък като правосъден министър се подвизава във ВСС, отговаря така за този пореден свой гаф: „Лично аз намирам за изключително лош вкус да се атакуват хора заради родителите им. Просто да си говорим за това кой чий син е, просто е срамно, наистина. Струва ми се, че това ровене и опитите за атака на Министерство на правосъдието отиват твърде далеч вече“.
Ровене и атака срещу Министерството на правосъдието ли, господин неосъществен богослов? Твърде далеч ли?
Твърде далеч отиде безумието на президента Плевнелиев и измисления му премиер Близнашки, които назначиха такива като Вас за министър и то на правосъдието!

11.08 2014 в 16:42

А бе, тук сведущитеи - Президентчето си сложи счетоводителката на ОФшорките му и на далаверата БИЗНЕСПАРК за зам-министър, и то не къде да е....
що спите бе?!?!?

11.08 2014 в 14:07

ЛОШО!!!!
Требваше поне ЦОНА ОБЩАТА и Генчо БОЯДЖИЯТА да ги намърдат негде ... сумати пари потрошиха за тех бракята американци!!!!!
А и ГЛАВНИЯ ТЪПАНАР нон стоп тепаше по тупана .... награда и за него требваше!!!!

11.08 2014 в 13:31

Не мога да си обясня как може да сложат Киро Хаджихристев за зам. министър. Този човек съсипа полицията в Смолян, съкрати и пенсионира десетки професионалисти и се обгради от лакей, какъвто е и той. Беше назначен от тройната коалиция, но се справи перфектно по времето на ГЕРБ и влезна в близкото обкръжение на Цветанов. Може да питате г-н Хаджихристев с кой е седял на една маса при посещенията на Цветанов като министър в Смолян?