Без пари за наука в програмата за наука. Брюксел я върна за пренаписване

07 август 2013 в 10:02 10430 13

Петя Евтимова. Снимка БГНЕС
Петя Евтимова. Снимка БГНЕС

В проекта за оперативна програма за наука и образование за следващия програмен период (2014-2020) г. на практика няма пари за фундаментална наука. Огромна част от заложеното финансиране (общо то е 568 млн. евро) ще бъдат пренасочени към ремонти и техника, което означава комисионни.

Брюксел е изпратил изключително критично неофициално становище до образователното министерство, което на практика налага пренаписване на цялата програма със заложените в нея приоритети и разпределение на парите.

За проблема се разбра след становище, разпратено до медиите, от сдружението на младите учени КОГИТО.

"Отново ставаме свидетели на предизвестен неуспех при договарянето на средства по Европейските фондове за предстоящия програмен период 2014-2020. Предложението за оперативна програма (ОП) „Наука и образование за интелигентен растеж“, изработено от МОМН, е отхвърлено от Брюксел, с аргументи за липса на административен капацитет и незавършеност на ОП. За нас това не е изненада. Който поне малко е въвлечен в дейност, свързана с наука и образование е разбрал от качения на сайта на МОМН текст на предложението за ОП, че в този текст не става въпрос нито за развитие на научна, нито на образователна дейност....

Текстът показва пълна некомпетентност за проблемите на българската образователна и научна система и зависимостта на МОМН от частни интереси", се казва в него.

Според неофициална информация на OFFNews скандално слабият проект е разработван по времето, когато зам.-министър, отговарящ за еврофондовете, бе Петя Евтимова (2010-май 2013 г.). Тя заемаше този пост при управлението на ГЕРБ и по време на служебния кабинет.

На 6 август OFFNews изпрати запитване до образователното министерство във връзка с програмата и реакцията от Брюксел. Отговорът, получен на 9 август, гласи:

Проектът на концепция Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж“  реално отразява направения анализ на проблемите в сферата на образованието и науката, препоръката на Европейската комисия, свързана с оптимизиране на системите във висшите училища, въвеждането на модерно образование на база съвременен закон за средното образование и не на последно място - създаване на среда за развитие, привличане и задържане на младите таланти на България и създаване на научни продукти на световно равнище. Това е съгласувано с представители на широката общественост. След проведените консултации са получени 100 запитвания и предложения.

Предстои извършването на предварителна оценка на програмата, което ще позволи нейното фокусиране и подобряване с цел спазване на критериите по регламента. Това трябва да стане през октомври 2013 г. , а след това,  в периода ноември 2013 г. - февруари 2014 г., предстоят консултации и преговорен процес с Европейската комисия.

Финансовите параметри ще бъдат ясни, когато бъде подписано споразумението и са налице рамката и формулите за разпределение на средствата по програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!