Белене: От гьол до дограма без апартамент и от енергийното КТБ до ужас без край

Антония Чорева 21 септември 2016 в 12:38 5510 3

Депутатите влязоха в дълги размисли и слова, преди да гласуват дали да отпуснат 1,2 милиарда лева на Националната електрическа компания, за да се платят с държавна помощ поръчаните на Русия реактори за АЕЦ "Белене".

Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов каза от трибуната, че ще подкрепи такова решение със „свито сърце и ясно съзнание” и предложи днес да се гласува не държавна помощ за НЕК, а да се гласува "Закон за изплащане от българския народ на поредните дългове, натрупани от БСП".

„Те винаги за нищо не са виновни – нито за лукановата зима и за купоните, нито за фалиралите банки, не са виновни и че двама души директори на НЕК са подписали споразумение и са получили оборудване за АЕЦ Белене”, каза Славов.

По думите му това е все едно да си купиш дограма за апартамент, без да си си купил апартамент, дори и по-лошо – без да има разрешение за строеж.

Той заяви, че не знае защо е направено това и предположи, че може би е, защото фирмата, продала оборудването, им е близка.

„Фактите са, че сега сме осъдени и трябва да се плати. Трябва да се платят 1,2 милиарда лева от джоба на българския данъкоплатец, вместо тези пари да се дават цели десет години за коледни добавки на нашите бащи и майки”, каза още Петър Славов. Той добави, че проектът Белене е „един гьол” и може да стигне 10 милиарда лева.
Славов обаче е категорично против да се продължава строежа на АЕЦ Белене, тъй като „в 21 век хората се стягат към Марс да летят, а колите се движат с електричество, а вие искате втора ядрена централа да строим”.

Депутатът от ДБГ от Реформаторския блок Антони Тренчев също се включи в дебатите с интересно сравнение за проекта Белене. „АЕЦ Белене е енергийното КТБ”, каза той и попита дали някой някога ще понесе отговорност за тази сделка. Тренчев добави, че БСП са забатачили с грандоманските си проекти страната.

„ГЕРБ – 4 години управлявате, защо не сложихте край на този фарс, колко милиарда щяхме да спестим”, попита Тренчев. Той каза, че ще подкрепи проекта за решение с отвращение, тъй като България трябва да покаже, че спазва договорите, които е подписала.

Накрая Тренчев добави, че проектът Белене „е ужас без край, на който трябва да бъде сложен един ужасен край”.

Депутатът от Патриотичния фронт Валери Симеонов пък призова БСП да гласува за проекта, за да не се трупат още милиони лихви, като уточни, че на ден страната плаща по 350 хиляди лева лихви и каза, че с тези пари може да се построи ограда по границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

3

кикимора

21.09 2016 в 14:58

Проблемът не е в краденето. Проблемът е че няма търкащи наровете за крадене.