"Белене" да бъде реализиран изцяло на пазарна основа, иска енергийният министър

OFFNews 21 септември 2016 в 09:34 3635 1

Ако проектът АЕЦ "Белене" не беше спрян, можеше вече да е герерирал разходи до 20 милиарда лева - в пъти повече от дължимото за реакторите. Това коментира пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя допълни, че правителството ще направи всичко възможно да придвижи максимално бързо процедурата по одобряването на държавната помощ за НЕК до европейските институции.

Министър Петкова увери, че предоставянето на 1.2 млрд. лева за задълженията на НЕК не е безвъзмездна помощ, защото реакторите за спрения проект всъщност са активи, които може да използват.

Плащайки това оборудване, ние искаме да станем собственици, тъй като към този момент не сме такива, тъй като не сме си платили. Можем да го обособим оборудването заедно с площадката, заедно с всички разрешителни, които са налице във връзка с този проект, да бъдат обособени в една отделна проектна компания и тази проектна компания да бъде стартирана процедура за нейната приватизация. И както се твърди, че това е един добър проект, аз се надявам да се явят инвеститори, които да покажат дали този проект е жизнеспособен и ако това е така, ние ще успеем да го реализираме. Искаме един такъв проект да бъде развит изцяло на пазарна основа, за да не се товари българският потребител и бизнес с изплащането впоследствие на подобна инвестиция. Няма какво да се заблуждаваме - такава една инвестиция се изплаща единствено и само през цената от българския потребител и бизнес, заяви Петкова пред националната телевизия.

Петкова обясни още, че чрез тази възмездна финансова помощ на практика няма да бъде засегната разходната част на бюджета. Тази стъпка станала възможна благодарение на добрата работа на приходните администрации, на високата събираемост и благодарение на този буфер, който беше заложен по отношение лимита на дълга във връзка със стрес-тестовете на банките.

Петкова каза още, че вече има заявен интерес към оборудването на проекта, но е още рано да се коментира от кого.

От нас се очаква ние наистина да предложим проект, който да бъде оценен и съответно да бъде направен опит за неговата приватизация. Нека да придобием оборудването, заедно с него, с площадката, с всички документи, свързани с лицензионния режим - това наистина става един добър и атрактивен проект и аз се надявам, че ще има интерес, каза Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови