България осъдена да плати 620 млн. евро за спирането на АЕЦ "Белене"

OFFNews 16 юни 2016 в 13:09 15125 15

Снимка БГНЕС

България е осъдена да плати на Русия 550 млн. евро за спирането на АЕЦ "Белене". Това става ясно от решението на Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева.

Това е приблизително половината от сумата, за която "Атомстройекспорт" заведе дело срещу Националната електрическа компания - 1,2 млрд. евро. 

От кабинета обявиха, че сумата е 550 млн. евро, но от "Росатом", част от която е "Атомстройекспорт" обявиха, че според решението на съда става дума за 620 млн. евро. 

Според решението НЕК ще трябва да плати само за оборудването, което е поръчано за АЕЦ "Белене" през 2008 г. и няма да дължи никакви средства по останалите искове - ескалация на цената, неустойки, пропуснати ползи, разходи за демобилизация, обясни Петкова. 

За момента е ясно, че има построен един реактор и е започнало изграждането на втори, но не е известно докъде е стигнало изграждането на реактора. 

"Решението на арбитража за АЕЦ "Белене" може да бъде определено като обективно, логично е да си платиш това, което си поръчал", коментира Петкова.

Счетоводно погледнато за България няма щета от решението, подчерта тя. 

Решението на съда все още не е връчено официално. След като това се случи, започва да тече 30-дневен срок, в който НЕК и "Атомстройекспорт" да се срещнат и да обсъдят какво да се прави с оборудването, да се види на място какво е изградено, допълни енергийният министър. 

Тогава ще бъдат обявени и вариантите за България, но на първо време предстои да се изчете детайлно цялото решение и мотивите на съда, което е от няколкостотин страници. 

„Атомстройекспорт" заведе арбитражно дело срещу НЕК за 1 млрд. евро, по-късно променено на 1,2 млрд. евро, през 2012 г. заради спирането на строежа на АЕЦ „Белене". Решението за спирането беше взето в края на 2012 г. по времето на първото правителство на премиера Бойко Борисов.

Премиерът Борисов обяви, че е доволен от решението на Арбитражния съд.

"Сега съм възложил на госпожа Петкова да се свърже с руската страна. Имаме три хипотези. Ние трябва да си докупим оборудването, тогава ще имаме един реактор. Ще питаме и Европейската комисия какво да правим с този реактор. Да го строим ли? Защото вече ще имаме окомплектован един реактор. Заедно с руската фирма, която е, да го продадем заедно в трета страна, защото ние не можем да го продаваме без производителя", обяви той. 

"Този арбитраж казва: НЕК и "Атомстройекспорт" да седнат и да се разберат - ще го строят ли, ще го продават ли и да се приключи. Аз лично съм много доволен от обективността на Арбитража и ако може и другите политически партии, които имат по-добри връзки от нас с Русия, да издействаме един от тези варианти. Тогава мисля, че ще стане добре", каза Борисов.

Според председателя на енергийната комисия и бивш енергиен министър от времето на първия кабинет "Борисов" Делян Добрев решението на Арбитражния съд е изцяло в полза на България. 

Това е нашето предложение още от март 2012 г. Така че спокойно можем да твърдим, че Арбитражният съд е потвърдил нашата позиция по делото. Решението е изцяло в наша полза, защото не уважава нито една от останалите претенции на руската страна, коментира той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

15

Blagodatka Dushanova

16.06 2016 в 23:29

30 години строят това чудо на атомната енергетика наречено АЕЦ "Белене"!А после не можаха да пратят кадърни адвокати да защитят България !Не ни трябва "Белене",трябват ни умни хора в управлението!...но и с това си нямаме късмет!

21668

14

Руслан

16.06 2016 в 18:46

Гьолът ни скъпна. Комай удари два милиардс.

13709

13

Маргарит

16.06 2016 в 18:30

Първо, изобщо не ми стана ясно коя е "Петкова".
"каза Петкова", "съобщи Петкова", "възложиха на Петкова"...такова...

Второ, това много ми прилича на френските "Мистрали". Руснаците ще излязат на печалба, а ние ще продадем готовия реактор на...Египет, например.

Трето, не се ли кълнеше един калинковец от предния кабинет на ББ, че нищо такова няма да ни се случи, даже ние ще взимаме? Май щеше да ги пляска даже?

Четвърто, тъкмо изтеглиха заем за БЕХ/НЕК, сега ще трябва нов от 620милки.
Тези да не се борят с гърците за влизане в рекордите на Гинес за най-бързо доброволно заробване на страната? Гърците се ослушваха поне 15 години, а ние ще ги поведем поне с една петилетка, като гледам.

И последно (засега), чудя се няма ли как да разкараме тази пасмина, дето ни управлява?

25665

12

Victimized

16.06 2016 в 16:36

Аве тази цифра , 1.1 милиарда лева се превръща в някакво много неприятно дежа ву

12584

9

сдг

16.06 2016 в 15:42

Тука веднага се навъдиха атомни експерти,и строили и купували атомни реактори с хиляди,и си ги монтирали в задния двор!

26179

7

ELPIDA

16.06 2016 в 13:56

Ас щот съм от ония с гайдите...не че се оплаквам де,ше им дам от мойте авоарчета...скътала съм в килерчето щот в КТБ-то цървулките са табу...