Quantcast

1,5 млрд. лева от дефицита в НЕК е заради АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“

Необходимо е плавното увеличение на цената на тока

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2014 в 17:36 7598 11

Васил Щонов

Около 1,5 млрд. лева от дефицита в НЕК, който е общо около 3 млрд. лева, са заради проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“, а останалите са заради дисбаланс. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Увеличението на цената на тока с 10% е необходимо за стабилизирането на пазара. Наясно сме, че покупателната способност на българина не е голяма, но без увеличение на цената на тока, ще има сътресения в икономиката, посочи Щонов.

По думите му е необходимо и допълнително плавно увеличение на цената на тока, което обаче няма да стане в рамките на следващите месеци.

Когато миналата година се намаляваха цените на тока, се е знаело, че това ще доведе до дефицит. Срокът за увеличаването на цената на електроенергията зависи от политическата воля на управляващите, каза Щонов.

Двете американски централи ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 са сключили с държавата 15-годишни договори за изкупуването на цялата електроенергия, произведена от тях, като договорите изтичат през 2026 г. Те имат срок на живот 50 години и спокойно може договорите с тях да се разсрочат във времето. Така финансовата тежест в близките години ще намалее, коментира Щонов.

По думите му в министерството са подготвили редица мерки, които ако се приложат, могат да намалят дефицита на НЕК.

Не очаквам дупката в НЕК да бъде запълнена през следващите 12 месеца, но във времето тя може постепенно да намалява и да достигне ниво, в което компанията да спре да трупа дефицит. Реалистично, ще са необходими между 3 и 5 години, като това зависи и от политическата воля, допълни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.09 2014 в 21:17

Този млад и видимо образован човек защо говори така диалектно, поизнасяйки звука"и" в края на думи, завършващи на "е"? Напр. "плановИ" и т. н.

27.09 2014 в 17:09

Aлоо, гъци тъпото..Терминал 1, като копираш поне чети, какво копираш и пействаш. Че си голема мъка, мъкааа...

Хахаха.

Тъпи тролове.

27.09 2014 в 11:10

Гацо каза!
Тъжна картина е България - само ТЕРМИНАЛ2 остава!
Всичко останало от бай Тошо е окрадено, приватизирано, съборено, унищожено, скапало се. Последното, останало от бай Тошо продаде Боко - Булгартабак, дялове ЕРП, опоска всички резерви на държавицата, отвсякъде граби, граби и пак граби.
Създаденото от едно поколение заводи, централи, мини, всичко е опоскано, разрушено, а поколението създало всичко това влачи жалко битие, от жалко, по-жалко! Мижави пенсийки, жални старини.
Цяла Завера организираха за да вземат властта, готови са държавицата да съсихят за власт, то не бяха завери, то не бе “КТБ”, цялата държавна мафия е в атака, държавата България искат да съсипят. За крадене не остана, само спестяванията на хорицата искат да окрадат. Последните ресурси на държавицата България опоскват алчните хитряги, отвсякъде грабят, грабят, грабят, ненаситни са .. ... офшорки, чужди корпорации, всички вкупом са в атака... да грабят, да грабят....
РЕШЕНИЕ за младите - ТЕРМИНАЛ 2 остава!
Гацо каза!


27.09 2014 в 09:05

Такива като този еничар свършиха предварително и перфектно мръсната работа на Боко.

27.09 2014 в 00:33

Значи последния договор с "американските Марици" е сключен през 2011г, щом е до 2026г и е за 15г! И кой беше тогава на власт, и защо не реваха тогава? Сега се сетили, че това ще им изяде главите и се чудат какво да лъжат, трябва и далаверата да си върви.

26.09 2014 в 21:08

Един вид - крадохме като за Световно и ако тъпият народ не плати, ще има сътресение в икономиката. Ама трябваше да го почнат това пусто Белене, та да вдигнат тока със 100%! Ай ся да ви питам - затворихте ли буркани, че тая зима друго ще си позволите само по Коледа? Пак гласувайте за бесепето, депесето, сайдеров, малоумния псевдо-журналист и Филията с мас, дето се кълнеше, че без Белене тока щял да поскъпне 18 пъти! Па може и да не гласувате - я го за некви си 3-4 месеца зимата ще мине, а лятото може и без ляб.

26.09 2014 в 19:59

Не говори глупости, трол.
Цената на фотоволтаите е 480лв./мвч

26.09 2014 в 19:50

Това за американските топлоцентрали е опорна точка. Навсякъде по сайтовете го цъкат червените тъпанарчета.

26.09 2014 в 17:59

Трол си бърка никовете и си говори сам.

Ей, OFFNews, за посмешище ви направиха.


Хахахахахахахахахахахахахахахаха