Асен Василев: Има финансов ресурс за компенсиране на хората, получили по-малки пенсии от декември

Готова е проекторамката на бюджета за 2022, каза вицепремиерът и министър на финансите

Рени Петрова 09 януари 2022 в 16:11 3611 0

"Не е политическа грешка, това е намерението на правителството", заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев относно обещанието към пенсионерите с преизчислените пенсии и намалени COVID добавки да получат през януари толкова, колкото и през декември.

Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход:

"Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен - миналата година имаме 3 млрд. лева, тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това. Хората, които получат пенсия - някаква пенсия, са 2,5 млн. Около 50% са вноските на бюджета към НОИ, а другите 50 на сто идват директно от осигурителната система". 

Министърът на финансите заяви, че е готова проекторамката на Бюджета 2022 и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента:

"За един месец няма как да се напише бюджет от нулата, който е да реформаторски. Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в честта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година".

Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации.

"Премахват се два излишни данъка, които само създават бумащина за фирмите - данък "Уикенд" и данъка върху лихвите", съобщи още вицепремиерът и посочи, че през 2021-ва без промяна в данъчните ставки има общи приходи в хазната от почти 8 млрд. лева повече. Той изказа очакване това да продължи и през 2022 година.

По думите на Василев не се разглежда вариант за намаляване на ДДС на енергоносителите на 10%: "Намаляването на цените на ток, парно и вода трябва да стане на база намаляване на разходите в системата. Тук е нашият упрек към КЕВР - че се вземат решения, без да се разгледат реалните разходи на дружества в системата".

Относно компенсациите заради високите цени на бизнеса Василев обясни, че е имало работна среща в петък. "Основните разлики идват от това, което те виждат като възможни цени за февруари и март. Стигнахме до решение, очаквам да имаме официално решение тази седмица", обясни той.

"Има 200 млн. лева ресурс за битовите потребители на газ, а в момента се разработва схемата, по която да бъдат компенсирани, допълни вицепремиерът.

Относно състава на администрацията Василев обясни, че има възможност за оптимизирането му. От 1 декември до момента има около 1500 души по-малко в администрацията", заяви той и допълни, че съкращенията са съвсем нормални. Той даде пример с това, че има 21 души, които трябва да проверяват 14 000 обществени поръчки, а има и звена с прекалено много администрация.

Предвидено е бюджетите на ведомствата да останат такива, каквито са. Изключение правят бюджетите на учителите и обвързаните със законодателна дейност. Възможността за увеличение на доходите на ведомствата е свързано с преструктурирането им, допълни министърът на финансите. 

"АПИ да започне да работи с реален бюджет, а не да се правят тези извращения, бих казал, с постановления на Министерски съвет постоянно да се отпускат допълнителни средства, за който участък правителството реши. Трябва да се раздели текущият ремонт от основния ремонт на пътища", обясни още Асен Василев.

"Нормално е да се изсветлят индустриите. Сега започваме да проверяваме строителството, защото има голяма маса пари в брой, а работниците не се осигуряват на реалните доходи. Имаме подготвена програма, която очакваме в средата на февруари-март, след като сме навързали всички бази данни, да започне. Подходът на НАП винаги е бил да се влезе на проверка при най-големите нарушители, а всички останали да бъдат уведомени, че има притеснителни неща и има срок доброволно да се оправят", каза още Асен Василев. 

По думите му правителството започва много стройна организация в областта на селското стопанство, особено за акцизите по горивата за селско-стопанска индустрия: "Виждаме къде са рисковите фактори и започваме постепенно изсветляване".

Вицепремиерът подчерта, че темата Македония е нормално да стресира не само коалицията, но и цялото българско общество. "Това е тема, по която дълги години не сме имали активна позиция и финансиране и активни дейности за позиция. Не е излишно да се опита, още повече, че ситуациите са различни. Разговорите ще продължат в парламента".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)