Асен Василев: Формула 8:4:3:2 няма, но броят депутати ще има тежест в МС

Йорданка Веселинова, Рени Петрова 03 декември 2021 в 22:29 5002 1

Формула 8:4:3:2 няма, но броят депутати ще има тежест в МС, заяви един от лидерите на "Продължаваме промяната" Асен Василев в предаването "Панорама".

Изказването му е по повод думите на Румен Гечев (БСП), че формулата на следващия кабинет ще е 8:4:3:2.

"Нищо не е ясно на 100%. Може да е на 99%, но не е на 100%, докато не си стиснем ръцете. Трябва да има одобрение от органите в партиите и докато няма финален текст, нищо не е сигурно", каза Василев.

Така съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев отговори на въпроса ясен ли е вече съставът на Министерски съвет и "верни ли са слуховете".

На въпрос какъв знак дават от ПП с избирането на Никола Минчев за председател на Народното събрание Василев обясни, че "идва ново поколение в политиката, няма обвързаности и багаж и е градивно": Искаме нещата да тръгнат по нов начин и да се работи заедно, да си изчистим държавата, да я подредим". 

Той определи като "нормално" първата политическа сила да излъчи председател на парламента. 

Относно споразумението след срещите по сектори миналата седмица съпредседателят на Продължаваме промяната заяви, че то е готово само в частта, свързана с преговорите по различни теми и е около 120-130 страници.

Пред БНТ Асен Василев обясни, че в момента всяка партия преглежда секторните политика, като предстои да се изготви политическата част - как ще се взимат решенията, каква ще е структурата на Министерския съвет и др. 

"Надяваме се в началото на следващата седмица да има съгласие от всички политически сили", допълни той. Василев повтори, че окончателен вариант на споразумението няма как да има, докато всички не са съгласни с него, както и че "оценката на кандидатурите се разглежда при затворени врата". 

Василев допълни, че основните задачи пред бъдещото правителство са три: да се спрат течовете и корупцията по системен начин, не само с персонални смени, за да се оздрави държавата; овладяване на кризите - енергийна, здравна и политическа;  да се вдигнат доходите, да тръгне икономическият растеж, да се подреди държавата, "за да ни е кеф да живеем в нея". 

Относно бюджета за 2022 г., предложен от служебното правителство съпредседателят на ПП заяви, че не го е "виждал, но трябва да се разгледат детайлните разбивки, за да се види дали може да бъде ползван за основа".

По думите му обаче, ако има нова структура на Министерския съвет, бюджетът трябва да бъде напълно преработен. 

Той определи като "нереалистично и не необходимо" предложението да се заложи лимит от 12 млрд. лева дълг за 2022 г. 

За скандала в ДКК Василев обясни, че не го следи и е разбрал, че се разменят обвинения: "Едните казали така, другите - друго. Извършват се проверки. Ако някой е нарушил закона, да си понесе последствията". Преди това другият лидер на коалицията определи скандалът в Държавната консолидационна компания като "инсинуация", а изпълнителният директор Ваня Караганева - като "честен човек". 

За COVID кризата бившият служебен финансов министър каза, че трайното решение е разяснителна кампания, която да помогне на хората доброволно да се ваксинират.

Асен Василев говори и за промяна в държавната администрация, като по думите му трябва да има плавно извеждане на пенсионерите от нея. "Има ключови пенсионери с много знания, но могат да бъдат запазени като експерти, тъй като има части от държавата администрация, в които 15-20% са пенсионери". Според него трябва да има истински публични конкурси, така че всички които искат, да могат да влязат и да допринесат. 

"Хората ще започнат да се обновяват, но това не трябва да става на партиен и шуробаджанашки принцип, не трябва да става и рязко, а да има нормален плавен преход към градеж", каза още той.

Василев обясни, че иска България да стане мястото в ЕС, където европейците искат да живеят: "Не българите, а европейците - чиста, зелена, добре уредена, спокойна държава". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови