9 май: Русия празнува с грандиозен парад, Западът го бойкотира заради Украйна

OFFNews 09 май 2015 в 08:14 31979 39

Конфликтът в Украйна раздели Русия и Запада в днешния ден, 9 май, когато Русия празнува 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война с грандиозен парад, а десетки западни лидери, включително всички държавни глави от ЕС, го бойкотираха в знак на несъгласие с действията на Русия спрямо Украйна.

Русия и до днес отрича обвиненията на Запада, че въоръжава бунтовниците в Източна Украйна, където от началото на боевете през април 2014 г. досега са били убити над 6000 души.

Парадът започна в 10 ч. московско време.

Русия изведе на Червения площад в столицата Москва хиляди войници, редом до които маршируваха войници от приятелски държави, включително Китай, и показа новото си високотехнологично въоръжение за първи път.

Във встъпителната си реч президентът Владимир Путин отдаде почит на загиналите руски войници по време на Втората световна война. Той също благодари на народа на Великобритания и САЩ за техния принос към победата. Но, добави той, през последните десетилетия основните приципи на международното сътрудничество се игнорират все по-често. Виждаме как един военен блок набира скорост.

В същото време, при полагането на венци по повод 9 май в Киев, украинският президент Петро Порошенко отправи обвинения към Русия, чието правителство е действало като фашистко, по думите му.

„Очевидно това се прави с една-единствена цел – да оправдае... руската агресия срещу Украйна“, заяви той.

На зрелищното събитие в Москва присъстваха над 20 държавни глави, но не и от от ЕС. В Москва ще бъде единствено чешкият президент Милош Земан, но той няма да е на официалната трибуна. Лидерите на САЩ, Канада и Австралия също бойкотираха парада.

Повечето европейски държави изпратиха външните министри или посланиците си. Германският канцлер Ангела Меркел пристига в Москва, но утре, за да поднесе заедно с Владимир Путин цветя на гроба на незнайния воин.

Очакваше се да присъстват и словашкият министър-председател Роберт Фицо, както и президентите на Сърбия и Македония.

Парадът за 9 май уважиха държавни ръководители от Азия, сред които китайският президент, виетнамският държавен глава, президентите на Монголия и Индия. Там бе и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Чествания има в цялата страна.

Българските президент и премиер не присъствата на парада в Москва. Президентът Росен Плевнелиев участва в тържествените церемонии по повод Деня на победата над нацизма в България и на Деня на Европа (на 9 май 1950 г. Робърт Шуман предлага създаването на единна Европа. "Декларацията на Шуман" поставя началото на Европейският съюз). Премиерът Бойко Борисов не се включи в честванията, а, вместо това отиде да открие новия мост над река Луда Яна между Пазарджик и Пловдив, заедно с регионалния министър Лиляна Павлова.

В Москва, но не сред официалните гости, обаче се оказа лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който заяви, че който не е отишъл, демонстрира, че съжалява за нацисткия режим.

В България

У нас бяха отбелязани както 70-ата годишнина от края на Втората световна война, така и Денят на Европа.

Тържественият ритуал по полагане на урни с пръст от бойните полета на Българската армия във Втората световна война започн в 9:30 ч. във Военната академия в София. Там присъства президентът Росен Плевнелиев.

От 11 ч. бе честването за Деня на победата пред Паметника на Съветската армия, където бяха председателят на БСП Михаил Миков и руският посланик у нас Юрий Исаков.

Организираха се и два митинга - в чест на Деня на победата и на Деня на Европа.

"Какво е за Вас 9 май", ви питаме в анкета, която можете да откриете в дясната част на сайта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика