Китай: Парадът в Москва е в защита на историята

ОFFNews 08 май 2015 в 16:44 5643 13

Снимка Xinhua

Руският президент Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев присъстват на парада за Деня на победата на Червения площад в Москва на 9 май 2014 г.

Агенция Синхуа, Китай

 Заради Украинската криза отношенията между Москва и Запада достигнаха най-ниската си точка след края на Студената война и на този фон, според анализаторите, Русия възнамерява да даде решителен отговор на натиска от западните страни чрез серия от мащабни тържества в цялата страна.

Демонстрация на военна сила

Мащабните тържества в Русия обикновено се провежда за всяка пета или десета годишнина от победата във Великата отечествена война.

Москва, която е подложена на икономически санкции, дипломатическа изолация и военни заплахи от страна на САЩ и Европа, смята , че има достатъчно основание за мащабни тържества тази година.

Сред различните видове тържества най-голям интерес буди грандиозният военен парад на Червения площад в Москва, който ще бъде най-мащабният в историята на съвременна Русия.

Както съобщава министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, на парада ще вземат участие повече от 15 000 войници, с 50% повече, отколкото през 2010 година.

Ще се отнася за механизираната част от парада, на него ще бъдат представени 194 единици военна техника и оборудване. Според Сергей Иванов, ръководител на администрацията на руския президент, за първи път на парада ще бъдат показани най-новите и най-съвременните изисквания въоръжение, включително междуконтиненталните балистични ракети "Ярс".

Както отбелязва Сергей Иванов, за първи път тази година се показват най-новите бронетранспортьори, артилерия с висока точност и знаменитите Су-30 и Су-35.

Руските нови танкове Armata T-14 по улиците на Москва на 5 май 2015 г. (снимка: Синхуа)

Освен това, парадът на Червения площад е не само военно церемониално събитие, но е многостранно дипломатическо събитие: на него ще вземат участие военни части от 10 страни, включително Китай.

Както се очаква, военни паради ще се проведат в 27 други руски града, както и в столиците на Беларус, Киргизстан и Армения. Освен това, военноморски паради ще се проведат в пет основни бази на руските военноморски сили.

Дипломатическият бойкот

За западния свят присъствието на руските честванията на Деня на победата е отстъпление от тяхната съвместна позиция, насочена към увеличаване на натиска върху Русия заради анексиране на Крим през март 2014, а също и поради предполагаемата намеса в крехката ситуация в Украйна.

Не е изненадващо, че Западът е взел обща позиция и възнамерява да бойкотира - пряко или косвено - парада в руската столица.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия е изпратила покани до лидерите на 68 страни, както и на ръководството на ООН, Съвета на Европа и на Европейския съюз. Потвърдиха своето участие лидерите само на 26 страни, включително китайския президент Си Дзинпин и кубинският президент Раул Кастро.

За разлика от тях, западните страни изглежда, не показват такъв ентусиазъм: Съединените щати ще бъдат представени по време на парада от посланика си в Русия, докато Франция ще изпрати на 9 май в Москва, някой от ръководството на Министерството на външните работи.

Германският канцлер Ангела Меркел се очаква да посети Москва на 10 май, а британският премиер Дейвид Камерън заяви, че няма да дойде.

Русия остро критикува САЩ и Европейския съюз за това, че се опитват да откажат някои европейски страни да участват в тържествата в Москва. Въпреки това, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че липсата на някои западни лидери в тържествата в Москва "няма развалят празничната атмосфера и няма да се отрази на мащабите на празника".

Руски десантчици тренират за военния парад през нощта на 4 май 2015 г. на Червения площад в Москва. (Снимка: Синхуа)

Защита на историята на войната

Русия участва в словесна война със Запада за нейната роля във Втората световна война. Сблъсъкът възникна през януари между Русия и Полша, след като полският външен министър Гжегож Схетина заяви, че "Първи Украински фронт и украинците са освободили концентрационния лагер Аушвиц".

По-късно полският президент Бронислав Коморовски отива още по-далеч и казва, че обмисля възможността на 8 май в Гданск международна церемония по повод годишнината от Втората световна война, заедно с лидерите на Европейския съюз.

Тези думи предизвикват гневната реакция на Москва. Путин неведнъж е критикувал опитите да се подмени историята на Втората световна война. Той предупреждава, че "опитите да се пренапише историята на Втората световна война открива пътя за възраждане на нацизма" и че "най-свети неща са подложени на изкривявания за политически цели". Руският лидер отбелязва, че подобни действия са насочени към подкопаване на властта на Русия и нейния морален авторитет, както и да бъде лишена от статута си на победител.

Путин призовава Организационния комитет по подготовката за честването на Деня на победата да се противопостави срещу подобни предизвикателства, както и да предостави на хората както в страната, така и извън нея достоверна информация за приноса на съветския народ за победата над нацизма.

Загубите на Съветския съюз през Втората световна война са в размер на 27 милиона души. Освен това, тса били разрушени 1700 големи и малки градове, а много исторически и културни паметници са били напълно унищожени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!