3 от 7: Плевнелиев и Паси си оставиха срещата с ДПС за финал

Половината от парламентарно представените формации отказаха разговор с преговорната група, излъчена от ГЕРБ

Ружа Райчева 24 октомври 2022 в 08:20 1767 2

Соломон Паси и Росен Плевнелиев в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Соломон Паси и Росен Плевнелиев в Народното събрание

Последната среща на контактната група, излъчена от ГЕРБ, ще бъде с ДПС и ще се състои днес в Народното събрание. Така от общо седем парламентарни групи, водещите преговорите Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще се срещнат само с три. 

Бившият президент Плевнелиев и бившият външен министър Паси бяха избрани за посредници в преговорите от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради тяхната "евроатлантическа ориентация".

Двамата приеха мисията със заявката, че влизат в разговорите с цел да намерят пресечни точки между партиите и да им помогнат да говорят помежду си.

Още преди преговорите да започнат, три формации отказаха да участват в тях: "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", а Плевнелиев и Паси поначало не поканиха "Възраждане" на среща в парламента.

В първоначалния график, който контактната група предложи, срещата с ДПС трябваше да се състои в събота сутринта, но след множеството откази, преговорната програма се разреди.

В събота Плевнелиев и Паси проведоха първата среща именно с ГЕРБ, а втората - с новата партия в парламента - "Български възход" (БВ). След това Плевнелиев обяви, че е позитивен реалист и че вижда много пресечни точки, въпреки че най-трудното тепърва предстояло.

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да започне консултации с парламентарните партии и коалиции, преди да връчи първия мандат на първите по изборен резултат ГЕРБ-СДС.

Срещата ще се проведе от 13 часа, а в 15 часа ще има пресконференция, на която ще бъдат оповестени резултатите от преговорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

24.10 2022 в 16:45

пп ,дб , и бсп , ПАДАТ В ШАХТАТА , А ОСТАНАЛИТЕ , СЪС 175 гласа , СЪСТАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО !

5827

1

pisnamiotmutri

24.10 2022 в 11:05

Хем са им най-близки ДпС, хем не им е удобно. Ама електората сляп ли е
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика