"Зелените": Представят манипулативно позицията на ЮНЕСКО за Пирин

OFFNews Последна промяна на 09 септември 2015 в 18:48 2975 7

"Природата за хората и регионите" представят манипулативно позицията на ЮНЕСКО за ски зоната в Пирин, като се изважда само първата страница от един протокол. Ако се покаже целия разговор, ще се види, че организацията е за това ски зоната да не се разраства. 

Това обяви пред OFFNews съпредседателят на "Зелените" Петко Цветков по повод обявената по-рано днес позиция на Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“. 

От Гражданската коалиция цитираха директора на Центъра за световното природно наследство Кишоре Рао, според когото ЮНЕСКО не забранява и не може да забрани развитието на ски зоните в Пирин. Освен това той допълва, че "съоръженията в Пирин са изградени по природосъобразен начин и не увреждат Националния парк като Обект на световното природно наследство. Решението дали да бъдат включвани или изключвани нови територии е единствено от компетенциите на българското правителство". 

"Зелените" сме за развитие на здравословния начин на живот, спорта и туризма, противопоставянето на това срещу опазването на природата е вредно и не може да се спекулира с имена от международни организации. Всичко е възможно, имаме предвид, включително и проекти за развитие, но трябва да се спазва законът и правилата, както и дългосрочния интерес на българските граждани", коментира Цветков. 

"В последното развитие по казуса "Пирин" констатираме, че държавни чиновници си превишават правата и изземат правомощия на институции на изпълнителната власт от същото правителство. Ние призовахме министър-председателя Бойко Борисов да изясни въпроса за пътуването на държавни чиновници от Министерството на туризма и Министерството на младежта и спорта на явно обществени разходи за лобистки цели, различни от интересите на обществото, на разходка до Париж, до централата на международна организация за опазване на природата, каквото е Комитетът за природното и културно наследство, но от 23 юли до ден днешен не сме получили отговор", каза той. 

Заради това "Зелените" настояват министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на туризма Николина Ангелкова да бъдат отстранени. 

"Те нямат място в държавната администрация, след като не се съобразяват с ролята и функциите на други министерства като Министерството на околната среда и водите, Министерството на външните работи и Министерството на културата", катеогричен е Цветков. 

"Обвиненията, че това е част от предизборната кампания на "Зелените", от една синекурна организация ще оставим без коментар, защото ако някой нарича дългогодишните усилия на "Зелените" за отстояване спазването на закона предизборна кампания, тогава ние винаги сме в такава. Членовете и симпатизантите на "Зелените" са активни граждани и участват в редица неправителствени, социални и граждански организации, които защитават техните права и това никой не може да им и да ни отнеме", допълни съпредседателят на "Зелените". 

"По повод обявената позиция на ЮНЕСКО можем да кажем, че манипулативно е разпространена само първата страница от един протокол. А всъщност за да лъсне цялата истина, трябва да се представят всички тези резултати пред обществеността - какво всъщност се е говорило на тази среща. И там много ясно ще се види, че позицията на международната организация е съвсем различна и тя е, че не трябва да се допуска нарушаването на досегашните решения на Комитета за природното наследство и по-специално становището на Международния съюз за опазване на природата, който казва, че не може да се допуска по-нататъшно развитие или разрастване на ски зоната в обекта на световното наследство", уверява той. 

"За съжаление, ние сме свидетели на едни некачествени планове за управление, чернови на проекти, разработени от фирми, които не отстояват обществени интереси, не отстояват опазването на Пирин като обект от световното наследство. 

Министерският съвет, отделните министерства носят отговорността за спазване на законодателството, за опазване на природата и не би трябвало да се явяват в защита на определени интереси, да се принизяват в ролята на лобисти, каквито се явяват Кралев и Ангелкова като защитават определени интереси, а не обществените такива. Затова отново призоваваме да бъдат освободени от постовете си", каза още Петко Цветков. 

"Не може никой да отнеме правото на гражданите да отстояват правата си и това да бъде наричано предизборна кампания на "Зелените". Но ако така се възприемат нещата, ние не се страхуваме и сме готови да се докажем и на изборите. Ето защо сме подали днес документацията за регистрация в местните избори, защото предстоят и други проекти, които обслужват определени интереси, като застрояването на Витоша, неясните разпоредби в плановете за Рила и други подобни", заяви Цветков. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.09 2015 в 17:59

Зелените-псевдо еколози,освен финансов интерес друг нямат ,а и всички ги видяхме колко са подкупни .

10.09 2015 в 23:02

Абе къде са тръгнали да се доказват тези смешковци. Нали ги видяхме на миналите избори колко струват. И този път им предстои пълен провал.

10.09 2015 в 19:48

И защо ли не ме учудва, че Зелените вместо открито, честно и сърдечно, отново действат задкулистно, манипулативно и предимно политически ангажирано?

10.09 2015 в 11:29

Аааа!!! На всяка манджа мерудия, а събрали мижави 5000 подписа и 30 човека на протест и се бият в гърдите! Кои сте вие бе!

10.09 2015 в 10:20

Зелените се видя колко са смешни - вчера на протеста имаше чисто и просто 20тина човека, друго медиите, които през деня гръмко раздуваха темата. Жалка предизборна история

09.09 2015 в 22:15

Е, че кога не са представяли манипулативно всяка една своя теза. Тактиката им е много проста, изваждат от контекста неща и цитати, а след това почват едни свободни съчинения и интерпретации. Видя се, че единствената цел на Зелените не е опазването на природата в страната, а рекет и политическо влияние. Ако толкова се бяха загрижили за природата и не използваха зелената идея и кауза, за политически ПР, то нямаше сега да ходят по медиите и да лъжат като дърти цигани, а щяха първо да отидат първо в МОСВ и да изяснят случая. Явно е, че те просто искат да го изопачат, за да влязат в медиите и да спечелят внимание. И всичко това, случайно се случва ама точно няколко седмици преди местните избори, за които Зелените днес гордо заявиха, че вече са се регистрирали.

09.09 2015 в 20:53

Шеф на ЮНЕСКО- другарката Ирина Бокова...
На КОЙ е ЮНЕСКО? На КОЙ?