Защо отнехте правото ми да кандидатствам в Университета?

Мария Василева се подготвя две години, за да кандидатства медицина в СУ. Днес застана очи в очи с ректора, но думите ѝ бяха посрещнати с мълчание

Александра Маркарян Последна промяна на 08 май 2018 в 20:54 32523 8

От две години тя спи по четири, пет часа почти всяко денонощие. Не заради купони до зори, а защото учи. Мария Василева е отлична ученичка в столичната 133-та гимназия. Може да следва където и каквото поиска, но е избрала да обвърже живота си с лекарската професия. Иска да следва не къде да е, а в Софийския университет. След десетките месеци упорит труд и много пари за уроци разбира едно: дори не може да кандидатства. Няма право на това.

Причината не е, че Университетът се закрива. Нито Медицинският му факултет затваря врати. Просто деканът не е съгласен да обучава студенти, ако не може да контролира входа. Иначе казано, проф. Любомир Спасов е против изпитите по биология и химия да се организират и провеждат от Биологическия факултет и Факултета по химия и фармация, които имат десетилетия опит и солиден авторитет. Иска да ги прави той, понеже "и Хипократ е избирал своите ученици", а провеждането на традиционните изпити било "налагане на диктатура". След като му отказаха собствени изпити, той първо обяви нулев прием, после се разбраха за друго - прием да има, но да се признават изпитите на Медицинския университет в София. Те обаче са в различен формат от тези на Софийския.

Решението отприщи вълна на възмущение в двата факултета, сред студентите и кандидат-студентите. Всеки знае, че който иска да учи в СУ, се готви само по неговия формат - тест плюс две логически задачи, съставени за съответния изпит. Който иска да е студент в МУ, зубри 400 въпроса, непроменяни от години, и ако се паднат назубрените, влиза.

Възмутени от подмяната, тази вечер преподаватели и студенти се изправиха лице в лице с ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков, за да попитат защо и да кажат публично своите предположения: защото проф. Спасов е искал да знае предварително трите изпитни варианта, а от ФХФ са отказали да му ги кажат; защото от тях информация не излиза, а за МУ изтича.

Съмненията им подхранва фактът, че Медицинският факултет на СУ не е дал аргумент по същество защо не харесва досегашните изпитите - той не е казал какво не харесва в изпита сега, не е направил предложения за промени, нищо по същество. В същото време, поискал достъп до изпитните варианти по химия, без да е химик. Получил отказ.

Сред участниците в срещата в зала 1 на Ректората бе деканът акад. проф. Петър Кралчевски, заместникът му - проф. д-р Милен Богданов, доц. Елена Бояджиева от Лабораторията по химическо образование, история и философия на химията. Там бе и Мария, седнала в противоположния край на масата, точно срещу ректора.

Мария Василева

"Винаги се разбира кои са задачите за МУ. Аз няма да кандидатствам там и ги разбрах. Даже не ми струваше пари. За СУ никога не излизат. Затова избрах Софийския", изправи се Мария срещу ректора. Той не отговори. Вметна, че не го интересували слухове за други университети, а Софийският университет.

Изпит, който изисква зубрене, "убива средното образование, заличава кандидат-студентите като мислещи хора", бе аргументът на доц. Бояджиева срещу решението. Тя попита "Какво искаме - мислещи или зубрещи хора?" и подчерта, че "така ние губим добрите студенти, те се отдръпват от нас".

"Общуваме постоянно с учителите - продължи тя. - На ден получаваме по 15 обаждания с въпроси: "Какво става?"

Ясен отговор още няма, а кампанията по приема за учебната 2018/2019 тече. Единствената по-конкретна информация, дадена от ректора тази вечер, бе, че първото класиране за медицина в СУ ще излезе заедно с второто за останалите специалности, третото - заедно с третото за останалите, а за второто ще се избере дата между първата и третата.

Отговорът на проф. Герджиков на въпроса защо е взето толкова странно решение за изпитите бе, че така е решил Академичният съвет, че от него, като ректор, нищо не зависи в случая, че при разговорите досега трите засегнати факултета не намерили пресечна точка.

И, като в приказката за Пепеляшка, за да не се разсърди един факултет, бяха разсърдени други два, заключи проф. Богданов.

От ФХФ недоумяват как така ощетяват проф. Спасов, след като за място се борят шестима кандидати и задачите отсяват най-добрия.

"Това, което направихте, беше изключително обидно за мен. Не беше справедливо да ми се отнеме правото да кандидатствам", намеси се в този момент Мария и залата потъна в мълчание. Ректорът не каза и дума. В тази кампания се сблъскала дори с парадокса да ѝ кажат, че не може да кандидатства по досегашния изпитен формат на СУ, защото е... българка. Ако беше чужденка, можеше - защото чужденците учат платено и плащат много, Медицинският факултет ги приема, но не и българите, които плащат "скромни" държавни такси.

Мария вече се е отказала. Няма да кандидатства медицина, отблъсната от отношението към нея. Може би ще избере друга престижна, близка до тази специалност и ще стане добър специалист. Може би и обидата ще остане.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

8

Стефан

09.05 2018 в 01:19

М ... Шибания((
Ма щом поне имат научен подход - вече не е малко. Макар че едно време такова "стажуване" си вървеше автоматично още по време на следването. Казваше се "кръжочна работа" в катедрите.

9008

7

deyan_h

09.05 2018 в 00:55

Каква трагедия...
НДП.

9008

6

deyan_h

09.05 2018 в 00:48

Встрани )) лошо на не каквото трябва.

Е, в някоя от ... трите? фарм-аналитични лаборатории бих предпочел някой от ФФ на СУ... за стажант.

Другаде - благодаря за такова щастие ... )))

Та - НДП.
Нечий друг проблем. Примерно- на въпросното Мария.
Учила била да Флезе някъде. Вместо да знае достатъчно, че да я канят Навсякъде....

22188

5

Стефан

09.05 2018 в 00:38

Чакай бе, това вече е истински проблем((
Учат ги лошо, или не каквото трябва?

9008

4

deyan_h

08.05 2018 в 23:50

Не точно това, Стефане.

Всъщност ако във ФФ на МУ по мое мнение са някъде 15 год. назад, то тия излизащи от ФФ на СУ са освен това и 30 год. встрани. ...
По лесно и ефективно е да работя с първите...

Иначе учат. Познавайки ХФ на СУ.... скъсват ги от учене.... )))

8011

3

kokoten

08.05 2018 в 23:47

...обикновени печалбари...имаше двама стажанти от СУ при нас,аз на техните години в сравнение с тях си бях направо гений...Л.Спасов си беше дрисък и дрисък си остана.Само и само да начеше егото си да бъде декан(какъвто посмъртно не можеше да стане),измисли този факултет.От студентите в него не става и чеп за трици,но пък нали Л.Спасов е декан....Който иска да става лекар да кандидатства в МА,тест и две логически задачи,това да не е МЕНСА.....

22188

2

Стефан

08.05 2018 в 23:21

Демек - гола вода? Не знаят нищо?

9008

1

deyan_h

08.05 2018 в 22:35

Ще ме извинявате, ама това са тунги.
Откровени, огромни и пълни тунги.

И да ви кажа, пиша го от позицията на ръководител аптека, интервюирал за работа кандидат завършващ "фармация" по програмата на СУ, и при това в аптека "афилиирана" към една от УМБАЛ-овете на същото това СУ. частното, ако нещо въпроси. Амиииииии. Имам наблюдения и по знанията на стажантите медици.... Амиии. Знанията на кандидатът некакси се разминаваха драстично с нуждите на обекта.... ))))) та. Амхъм, съчувствам на девойката. )))))