Обрат: Софийският университет ще приема студенти по медицина с изпитите на МУ-София

Александра Маркарян 18 април 2018 в 17:35 8193 0

Софийският университет ще приема студенти по медицина през настоящата учебна 2018/2019 година.

Това реши Академичният съвет на "Климент Охридски" днес на извънредно и тайно за медиите заседание.

Решението води до обрат в течащата вече кандидатстудентска кампания, тъй като през февруари същият Съвет взе решение да няма прием, като гласува нулева година в Медицинския факултет по искане на декана и директор на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

Днешното решение гласи, че Софийският университет ще приема в специалността "Медицина" на база приемни изпити по биология и химия, организирани от Медицински университет-София. От СУ уточняват, че двата университета ще провеждат заедно изпитите, но не става ясно дали те ще са в миналогодишния формат на Алма матер, или традиционните изпити за МУ, които са различни.

Предвижда се в Медицинския факултет на Софийския университет да бъдат приети 80 първокурсници.

Предложението бе внесено от ректора проф. Анастас Герджиков и окончателно одобрено от АС с 19 гласа "за" и общо 18 гласували "въздържал се" или "против".

Спасов наложи нулевия прием, след като Академичният съвет отхвърли предложението му неговият факултет самостоятелно да провежда приемните изпити по биология и химия, а не да класира с досегашните и общи за университета изпити, организирани съответно от Биологическия факултет и Факултета по химия и фармация.

Без новоприетите студенти по медицина, СУ щеше да губи повече от 600 хил. лева субсидия от държавата всяка година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови