Бунт в Софийския университет заради приема по медицина

Александра Маркарян 25 април 2018 в 14:04 18799 2

Бунт назрява в Софийския университет срещу ръководството му.

Причината е решението, прието от Академичния съвет (АС) по предложение на ректора проф. Анастас Герджиков, приемните изпити за специалността "Медицина" да се организират и провеждат от СУ, а от друг университет - Медицинският в София.

До странното решение се стигна, след като деканът на Медицинския факултет в СУ и директор на Правителствена болница Любомир Спасов не успя да прокара решение изпитите да се провеждат не от Биологическия факултет и Факултета по химия и фармация в СУ. След като АС отхвърли предложението му, той обяви нулева година за прием. Това се случи малко преди началото на приемната кампания и засегна кандидат-студенти, които обичайно се готвят две години.

За да потуши конфликта и да избегне голямата финансова загуба за Университета (при нулев прием СУ би губил над половин милион лева годишно от държавната субсидия), ректорът предложи компромисен вариант: само тази година изпитите да организира МУ-София. Решението бе прието, но от МУ-София не го потвърдиха. Непосредствено след гласуването в СУ OFFNews изпрати запитване до ректора, на което и до днес нямаме отговор.

Решението МУ да организира изпитите обаче възмути до крайност преподавателите от биологическия и химическия факултет.

От Биологическия факултет изпратиха до проф. Герджиков и Академичния съвет декларация, приета вчера. Ето какво гласи тя:


ДЕКЛАРАЦИЯ

на Факултетния съвет на Биологическия факултет
при Софийския университет „Св. Климент Охридски“,
приета на извънредно заседание на 24 април 2018 г.

Относно: решението на Академичния съвет на СУ от 18.04.2018 г. за провеждане на кандидатстудентски изпити за специалност Медицина от друго Висше училище

Уважаеми господин Ректор,
Уважаеми членове на Академичния съвет,

Членовете на Факултетния съвет на Биологическия факултет категорично възразяват срещу решението на Академичния съвет за организиране и провеждане на отделни кандидатстудентски изпити по биология и по химия за специалност „Медицина“ в Софийски университет от Медицински университет – София. Аргументите ни са следните:

1. Решението на Академичния съвет от 18.04.2018 г. противоречи на Правилника за приемане на студенти в ОКС „Бакалавър” и ОКС „Магистър” след средно образование, приет за учебната 2018/2019 година на заседание на АС (протокол №3/20.12.2017 г.), съгласно чл. 68 (1), т. 2 от ЗВО (Закон за висшето образование - бел. ред). Още повече, че в Заключителните разпоредби в правилника, точка 2 е записано изрично: „Промени в настоящия правилник могат да бъдат направени, ако бъдат приети изменения в Закона за висшето образование и/или в Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти”. Понастоящем такива промени не са настъпили.

2. Нарушава се цялостната организация на кандидатстудентската кампания, а именно:

• Съгласно чл. 9 (2) от правилника „кандидатстудентските изпити от двете сесии се провеждат по едни и същи програми”;
• Съгласно чл.14 и чл. 15 кандидатстудентите изпити и графикът за провеждането им вече са утвърдени;
• Съгласно чл. 16 е утвърдено и учебното съдържание на всеки конкурсен изпит;
• Комисиите за организиране и провеждане на кандидатстудентските изпити, назначени със заповед на Ректора на СУ (РД 19-46/22.02.2018г.), проведоха кандидатстудентските изпити в първата сесия;
• Накрая, в чл. 19 (1) е записано изрично, че „оценки от конкурсни изпити, положени в друго висше училище, не се признават освен в случая посочен в чл. 37 ...”, който не касае приема на студенти в Медицинския факултет.

3. При стартирала кандидатстудентска кампания и проведена първа сесия, промяната на правилата в нейния ход е недопустимо. Правилникът за приемане на студенти в СУ е публикуван и достъпен за обществено ползване. Кандидат-студентите вече се готвят по приетите правила и част от тях се явиха на първата сесия.


Решението на АС от 18.04.2018 г. води след себе си следните последствия:

- Нарушаване престижа на СУ, подлагане на риск цялата кандидатстудентска кампания и намаляване броя кандидат-студенти;

- Неспазване на утвърдената, работеща през годините концепция за единни кандидат-студентски изпити за различни специалности и единна класацията в СУ;

- Накърняване интересите на четири факултета извън Медицинския факултет, в които се обучават студенти от 14 специалности, приемани с изпита по биология.

Идеята за самостоятелно провеждане на кандидатстуденски изпити за Медицински факултет беше обсъдена в детайли през 2017 г. от Общите събрания на Биологически факултет и Факултета по Химия и Фармация, които излязоха с категорични становища, разгледани от АС. След конструктивен диалог, беше сформирана обща изпитна комисия между БФ и МФ за съвместно организиране и провеждане на изпитите през КСК 2017/2018 г. и този модел се оказа успешен.

Уважаеми господин Ректор, уважаеми членове на Академичния съвет, настойчиво Ви призоваваме за прегласуване на това Ваше решение в името на авторитета на СУ „Св. Климент Охридски“.

Прилагаме препис-извлечение от заседанието на ФС.

С уважение,

24.04.2018 г.​ Председател на ФС и декан на БФ:
/доц., д-р Ст. Шишков/

Днес Академичният съвет на СУ отново ще заседава. Очаква се на него протеста си да изразят представители на Факултета по химия и фармация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11800

2

limlim

25.04 2018 в 19:45

Биолчев им присади това недоразумение МФ, само от грандомания. С него получиха и Мегаломан Спасов, по прякор Любчо... Позор... А горките студенти си мислят, че учат медицина? Настоящият Ректор е ?????? Мъка.

6145

1

kokoten

25.04 2018 в 15:15

...само едни пари гледат,а на никой не му пука какви доктори излизат от СУ-то,само пари,пари,пари.....