В София отвори врати най-големият Леден парк на Балканите (снимки)

OFFNews 01 декември 2022 в 20:15 5062 0

леден парк

Снимка Тодор Шабански

Най-големият Леден парк на Балканите

С тържествена церемония и демонстрации тази вечер в София бе открит най-големият Леден парк на Балканския полуостров.

Благодарение на Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ Княжеска градина до Орлов мост се превръща в огромна спортна арена, а жители и гости на града ще могат да ползват атрактивното съоръжение през цялата зима.

Пързалката беше открита от кмета Йорданка Фандъкова, която благодари на всички, спомогнали София да има своя Леден парк: „Пързалката е ваша, на децата, на всички, които искат да бъдат по-жизнени и активни. Тук, в сърцето на града, тази спортна арена ще дава повече възможности за спорт и добро настроение“. Тя даде символичен старт на първата обиколка по алеите за нетърпеливите кънкьори.

Приветствие към присъстващите отправиха още Георги Георгиев – председател на СОС и на Фондация „София – европейска. столица на спорта“ и Манфред Майер, търговски директор на Ай Ес Ти Австрия - фирмата изградила Ледения парк. „Ето, че усилията се възнаградиха. Горди сме, че този Леден парк на площ почти 4 декара ще бъде на разположение на софиянци и гостите на града през цялата зима. След Нова година всеки ден ще има по 3 часа за организирано посещение на децата от столичните училища,“ каза Георгиев.

Събитието по откриването бе предхождано от спиращи дъха демонстрации на българските школи в ледените спортове. Представители на клубове по фигурно пързаляне и по шорттрек показаха майсторство и събраха погледите на стотиците дошли за церемонията. Най-търсена за снимки, селфита, интервюта и автографи бе Евгения Раданова, която първа се пусна по направения лед и припомни уменията си в шорттрека, с които спечели за България 3 олимпийски медала от игрите в Солт Лейк сити 2002 и Торино 2006.

Спортната икона връчи на Фандъкова огромен букет в знак на благодарност към Столична община за направата на Ледения парк, след което представи демонстрациите на младите ни таланти и специфичните техники в шорттрека. Най-добрите български състезатели във фигурното пързаляне също презентираха последните си изпълнения под ръководството на Силвия Денкова и треньорката Ина Лутяй. Точно в 18 ч. сирена огласи откриването и първата обиколка из приказно осветените пътеки.

Леден парк „София“ бе изграден в продължение на месец, през това време част от алеите на градината бяха заледени, а двете големи площадки с многото разклонения и завои от днес ще доставят удоволствие на любителите на зимните спортове. ICE PARK SOFIA е оформен по подобие на този във Виена, предвидено е да работи до 1 март следващата година.

Пързалката разполага с 2000 чифта кънки, 50 тренажора за обучение на деца, 12 инструктори и непрекъснато медицинско обслужване. След 1 януари учениците от София организирано ще ползват безплатно часове. Цената на посещение е 20 лева за една сесия от 2 часа, предвидени са намаления за многократно ползване, а кънките се наемат срещу 2 лв. Два огромни екрана, лед осветление и цветомузика превръщат парка в колоритна зимна феерия във вечерните часове, като всичко е енергоспестяващи светлини.

Работното време е всеки ден от 11 до 22 ч. с по четири двучасови сесии на ден: 11–13 ч., 14–16 ч., 17–19 ч. и 20–22 ч. с едночасова почивка между тях за почистване на леда.

Съоръжението може да работи при температури до плюс 18 градуса, то е изградено по инициатива „София – европейска столица на спорта“ по модела и с опита на водеща австрийска фирма в тази област. Леденият парк е с Коледен базар, където каращите кънки или придружаващите ги могат да прекарат приятни минути в дните по празниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови