Тестът от матурата по английски пълен с грешки

Александра Маркарян Последна промяна на 25 май 2014 в 16:30 21648 11

Нов скандал е на път да избухне заради теста по английски език за матурата. След като разследване на bTV показа колко е лесно да си купиш отговорите от теста за матурата по този предмет, родители сигнализираха и че са открили не една, а шест грешки в задачите.

За три от тях МОН дава за верен отговор, който всъщност е грешен, в други две има повече от един верен отговор, въпреки че по задание верният отговор може да е само един, пишат родителите. Те направиха и петиция с искане за поправка в отговорите, дадени за верни от министерството. Към нея са се присъединили над 2500 души.

Ето какво пишат родителите:

"Нека Министерстото на образованието поправи грешните отговори, които е дало на матурата по английски език от 2014. Ето ги и грешките:

5 въпрос: Не D, a B.
6 въпрос: Не B, a C.
23 въпрос: Поради двусмислието, което е постигнато, смятам, че както B, така и C са верни.
25 въпрос: Поради факта, че някои ми писаха специално, за да добавя този въпрос за некоректност, вече ще фигурира. A и B са верните отговори.
26 въпрос: Не B, a C. Не е уточнена датата на статията, а трябва да предположим, че е от тази година. Това е некоректно.
52 въпрос: Да се приема "My little brother rarely walks our dog in the local park."

Въпрос 5 е към текст, прочетен предварително на зрелостниците. Той гласи:

The Indiana Jones film series:

A) began to be in the early 1970s
B) was co-directed by two film directors (верният отговор според родителите)
C) was always meant with Ford in the lead role
D) starred Tom Selleck as the title character (верният отговор според МОН)

Ето частта от текста, която се отнася до филма:

"In 1981, Ford's status as a leading actor was solidified when he started as Indiana Jones in the George Lucas and Steven Spielberg collaboration Raiders of the Last Ark. Interestingly, though Spielberg wanted to cast Ford in the lead role from the start, Lucas preferred to give the role to Tom Selleck, but the latter was unable to accept and Ford got the role."

Въпрос 6 също е към текст, прочетен предварително на зрелостниците. Той гласи:

Poker is a card game

A) that always played by two persons
B) that requires no special skill (верният отговор според МОН)
C) in which you win or lose cash (верният отговор според родителите)
D) that originated in America in the 1800s

В същото време, още първия абзац от текста показва ясно, че отговор А), В) и D) са грешни, а по-надолу в текста подробно е обяснена същината на играта, от която недвусмислено се разбира, че верният отговор е C).

Ето изреченията от първия абзац, които показват, че цитираните три отговора са грешни:

Poker is an American tradition. It is a card game that calls for skill, luck and willingness to take chances. It is played by two or more people.... But wherever it came from, poker has been as American as apple pie since it first became popular in the 1800s.

В 26-ата задача също е очевидно, че МОН определя като верен един от двата грешни отговора. От зрелостниците се иска да отговорят с "Вярно", "Невярно" или "В текста липсва информация" на следното изречение: "Demizu had been unemployed for only a year when he got arrested". В краткия текст от 3 абзаца обаче не се казва от колко време японецът е бил безработен и логичният отговор е C) No information in the text. МОН обаче казва, че верният отговор е B) False.

В 52-рия въпрос зрелостниците трябва да конструират правилно изречение от зададеното: "Seldom does my little brother walk our dog in the local park". Вярната подредба според МОН е "My little brother seldom walks our dog in the local park". Според родителите изречението трябва да звучи по следния начин: "My little brother rarely walks our dog in the local park".

Некоректно са зададени и отговорите към въпроси 23 и 25, смятат родителите. Вижте ТУК текста, към който са въпросите и верните отговори, според МОН.

OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието във връзка с теста по английски. Очакваме отговорите на МОН на въпросите дали матурата ще бъде призната при толкова грешки, ако да, кои отговори ще се приемат  за верни по спорните въпроси и кой конкретно е изготвил и проверил тестовите задачи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.05 2014 в 16:53

j, не знам на кой мъж си се отдал(а), но проверявай твърденията си преди да ги приемеш за изконна истина
двата глагола в случая са синонимни

с други думи нещо може да ти се отдава, може и да ти се удава
единствената разлика е, че "удава ми се" се използва доста по-рядко

http://kaksepishe.com/otdava-udava/

26.05 2014 в 14:12

и моето мнение е, че трите отговора на въпрос 5 се изключват, защото collaborate не означава, че са били co-directors. Отговорът, който дават за верен, би трябвало да звучи Initally,...starred Tom ....for the title role.

26.05 2014 в 10:09

Някой може ли да даде линк към transcript-а на аудио текста, че не успявам да го намеря из нета.

26.05 2014 в 08:16

mda: "Отдава се" жена на мъж. Другото се УДАВА.

25.05 2014 в 19:38

Първо, филмът не е The Last Ark, а The LOST Ark и второ, къде в текста за покера изобщо става въпрос за пари,за да е верен отговор С

25.05 2014 в 18:26

Аха, значи колаборацията между два режисьора не означва, че двамата са ко-режисьори?
Освен това, единият искал Форд, другия Селек, след като не е изрично опоменато точно каква роля са изиграли в заснемането на филма най-логичното би било да си помислиш, след като прочетеш възможните отговори е, че двамата са снимали филма заедно.

Отговорът на МОН, че Селек е участвал в главната роля е изрично опроверган в последното изречение от предоставения текст, където се твърди, че за Селек е било невъзможно да приеме ролята и Форд я е получил.

Чудя се като ги съставят тия тестове, по едно око ли им хвърлят и какво става сега с децата, които са отговорили правилно, а отговорът им е зачетен като грешен заради дебилността на няколко кретена, които с цялата си наглост се наемат да съставят тестове за матури. Нещо, което ОЧЕВИДНО не им се отдава.
За мен от МОН трябва публично да си признаят грешката, да се извинят, да обещаят, че участвалите в съставянето на тази матура ще бъдат изхвърлени от системата и да признят правилните отговори за правилни, а грешните - за грешни.

25.05 2014 в 17:27

Именно това казах. Текстът гласи: "George Lucas and Steven Spielberg collaboration..." , а не "GL and SS co-directed...", както твърди отговор В.

25.05 2014 в 17:23

Комунягите на БСП и циганите на ДПС са неграмотни, как ще съставят верен тест.

25.05 2014 в 17:21

Така е, когато хора без образование се опитват да дават образование!!!

25.05 2014 в 17:10

Тук трябва да отговориш какво пише в текста, а не какво си знаеш