Техническият колеж в Смолян отива в историята

Александра Маркарян 08 юли 2017 в 17:33 13201 1

Снимка Община Смолян

Сградата на Технически колеж - Смолян към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

Техническият колеж в Смолян към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" отива в историята. Той ще се слее с Физическия факултет, който ще се преобразува във Физико-технологичен факултет. Университетът повече няма да обучава професионални бакалаври в Смолян, а студентите ще могат да завършат образованието си в технически колеж в Сливен, в София или в Ловеч.

Предложението за промяната е внесено за обсъждане от министъра на образованието Красимир Вълчев на 6 юли и предстои гласуването на постановлението от Министерския съвет.

Преобразуването е в съгласие с решения на Академичния съвет на самия университет, а причината - необходимостта от по-ефективно използване на наличните ресурси, се казва в доклада на министъра.

Докладът за оценка на въздействието на приемания акт дава подробности.

"Приемането на Постановлението се обуславя от наличието на следните нерешени проблеми:

1. Несъответствие между предлаганото образование в Техническия колеж – Смолян, и нуждите на бизнеса в Смолян и региона - работодателите в Смолян и региона се нуждаят от инженерни кадри за местната икономика, т.е. от кадри с по-висока степен  на висше образование от предлаганата в колежа;

2. Недостатъчно оптимизирана и ефективна структура на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“;

3. Физическият факултет понастоящем не отговаря на изискванията на чл. 26, ал. 1 от Закона за висшето образование за численост на преподавателския състав;

4. Кандидат-студентите търсят висше образование на по-висока от предлаганата в Техническия колеж – Смолян, образователно-квалификационна степен."

Точка 3 на практика означава, че сегашният факултет няма достатъчния брой хабилитирани преподаватели. Законовото изискване е всеки факултет да има 40-членен академичен състав на основен трудов договор, от който хабилитираните лица за всяка специалност четат не по-малко от 70 на сто от лекционните курсове. Сега Физическият факултет има общо 30 преподаватели на основен трудов договор, от които 15 са хабилитирани. В колежа работят 40 преподаватели, 16 на основен трудов договор, 9 от които са хабилитирани - двама професори и седем доценти.

След сливането факултетът ще има общо 43 преподаватели, 22 от които - хабилитирани и те ще четат 70% от лекционните курсове. Капацитетът му е определен от Националната агенция за оценяване и акредитация на 1180 студенти, като 830 от местата са за бакалаври, а 350 - за магистри.

Те ще учат в 12 специалности от 5 професионални направления:

- машинно инженерство;

- електротехника, електроника и автоматика;

- комуникационна и компютърна техника;

- физически науки;

- педагогика на обучението по…

Сега Физическият факултет - един от най-старите в структурата на Пловдивския университет и втори по значение за страната за направление "Физически науки" - обучава бакалаври и магистри по 5 специалности в три професионални направления: "Физически науки"; "Комуникационна и компютърна техника" и "Педагогика на обучението по..." (физика и астрономия).

Университетът ще запази базата в Смолян, като факултетът вече ще се намира териториално на две места - Пловдив и Смолян.

Студентите от колежа няма да могат да завършат като професионални бакалаври в новия факултет, защото той вече няма да обучава такива специалисти. Те ще могат да продължат при условията, по които са били приети, но другаде. Ректорите на Техническия университет – София, и на Техническия университет – Габрово, вече са се съгласили студенти от Техническия колеж – Смолян, да довършат обучението си в Колеж –Сливен, в Обединения технически колеж – София, и в Технически колеж – Ловеч, се казва в доклада на министъра.

През 1997 г. с Постановление № 15 на Министерския съвет Полувисшият институт по машиностроене и транспорт в гр. Смолян е преобразуван в Технически колеж в състава на новооткрит филиал на Пловдивския университет „П. Хилендарски“ в Смолян. През 2001 г. с Постановление № 41 на Министерския съвет Техническият колеж в състава на Филиал – Смолян, става самостоятелно звено в структурата на университета. Към настоящия момент в него се обучават общо 159 студенти по пет специалности от четири професионални направления (5.1. Машинно инженерство; 5.2. Електротехника, електроника и автоматика; 5.3. Комуникационна и компютърна техника и 5.4. Енергетика) за придобиване на степен „професионален бакалавър по…“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

1

рамбо

09.07 2017 в 12:05

За съжаление у нас трябва да се закрият 20-30 ВУЗ-а, за да се нормализират нещата във висшето образование. Сега има твърде много места, които бълват полуграмотни висшисти с измислени и ненужни специалности.
 
X

Подкастът на OFFNews