Шестте въпроса за имотите на Цветанов на улица Латинка в София

OFFNews 26 март 2019 в 21:42 13637 3

Снимка Александра Маркарян / OFFNews

След анализ на нотариалните актове, с които председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил имотите си в сграда Летера на ул. Латинка в София, "Антикорупционният фонд" излезе днес с шест въпроса по казуса.

В цялата схема на прехвърляне на имоти между три страни има ли изобщо сделка, която можем да приемем за “истинска и действителна цена”, както са декларирали страните по сделките и са удостоверили с подписите? - питат от неправителствената организация, която първа, заедно с Българската редакция на "Свободна Европа", разкри нереално ниските стойности по сделките за замяна на имоти между строителна фирма “Артекс” и Цветан Цветанов.

Публикуваме пълния текст на анализа на "Антикорупционния фонд":

Анализът на нотариалните актове, с които г-н Цветанов е придобил имотите си в сграда „Летера“ на ул. „Латинка“ в София, показва следното:

На 12.06.2018 г. при един и същ нотариус са изповядани 3 нотариални акта с поредни номера, както следва:

1) С първия нотариален акт собствениците на групата „Артекс“ Пламен и Весела Мирянови продават на едно от дружествата си, „Артекс Инженеринг 2000-5“ ООД, апартамент на шестия етаж, с площ 239,90 кв.м., с прилежаща сервизна асансьорна шахта за ВИП асансьор и преддверие с площ 33,40 кв.м., разположена на 7 нива, за сума в размер на 560 830 лв., със срок на плащане до 3 дни от датата на продажбата. Данъчната оценка на имота е 342 852, 40 лв. Нивата на имота са седем, тъй като асансьорната шахта е включена като неразделна част от имота. Купувачът „Артекс Инженеринг 2000-5“ ООД е регистриран през 2013 г., като за периода 2013 г. – 2018 г. няма дейност и няма приходи.

2) С втория нотариален акт „Артекс Инженеринг 2000-5“ ООД заменя закупения от сем. Мирянови апартамент със собствена сервизна асансьорна шахта + двоен гараж с площ 42,60 кв.м. в сутерена на сградата срещу два апартамента на сем. Цветан и Десислава Цветанови на ул. „Елемаг“, с обща площ 192,76 кв.м. на 5-ти етаж в сграда по-старо строителство + 2 паркоместа в двора към сградата, с обща площ 33,32 кв.м. Данъчната оценка на имотите на „Артекс“ е 386 654, 40 лв., а тази на имотите на Цветанови е 287 438 лв.

Сем. Цветанови са направили доплащане в размер на 100 000 лв., платени по банков път преди сделката. Всички данъци и такси по сделката (местен данък, ДДС, такса вписване, нотариална такса) са изчислени въз основа на данъчната оценка на по-скъпия имот - 386 654, 40 лв. Страните заявяват пред нотариуса, че това е действителната стойност на сделката и не си дължат и няма да си дължат за в бъдеще суми за уравняване на дяловете. В нотариалният акт не е описано състояние на имотите т.е. не е уговорена цена за обзавеждане или по-високо качество или по-висока степен на завършеност на довършителни работи на имотите на ул. „Елемаг“ (прехвърлени от Цветанови на „Артекс“), в сравнение с имотите на ул. „Латинка“ (придобити от Цветанови).

3) С третия нотариален акт „Артекс Инженеринг 2000-5“ ООД продава на Симеон Емилов Велков и съпругата му придобитите от Цветанови имоти на ул. „Елемаг“ за 470 000 лв., получена по банков път преди подписване на нотариалния акт. Страните са декларирали, че това е действително уговорената между тях продажна цена. Симеон Велков е бивш подчинен на Цветанов - IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията, към днешна дата - държавен служител в „Ръководство на въздушното движение“ (РВД).

При тези факти възникват следните въпроси:

1) Замяната на имоти се извършва въз основа на данъчна оценка, при положение, че разликата между нея и пазарните цени е фрапираща. Съответно, доплаща се и разликата от 100 хиляди лева. Ако цената е няколко пъти по-висока, не би ли следвало и доплащането да е по-високо?

2) „По-евтините“ имоти са заменени на данъчна оценка (287 438,80 лв.) и веднага след това са продадени на почти двойна цена (470 000 лв). Тази цена е с 183 000 лв. над данъчната оценка. Ако на датата на продажбата по-евтините имоти (с обща жилищна площ 192,76 кв.м. в сграда по-старо строителство + 2 паркоместа в двора към сградата, с обща площ 33,32 кв.м ) са стрували поне двойно на данъчната оценка, каква е била реалната цена на по-скъпите имоти (240 кв.м. апартамент + 33,40 кв.м. преддверие и собствена асансьорна шахта + двоен масивен гараж с площ 42,60 кв.м.) в сутерена на една от най-луксозните жилищни сгради в София?

3) При положение, че „Артекс Инженеринг 2000-5“ ООД е закупило имотите на ул. „Латинка“ за 560 830 лв. от Мирянови, по каква логика ги заменя с Цветанови на същия ден, при цена по данъчна оценка?

4) Трите сделки са изповядани в един и същи ден и час, с последователни номера и при един и същ нотариус. Това са ясни индикатори за предварително договорени сделки, а не такива, основани на пазарна логика. При тази ситуация, можем ли да приемем цената, на която крайният купувач придобива, за истинска?

5) Каква е житейската и правна логика на това тройно прехвърляне (две продажби и една замяна), вместо сем. Мирянови да продаде имотите на ул. Латинка на Цветанови, а Цветанови да продадат имотите си на ул. „Елемаг“ на Велкови? При това положение каква е ролята на дружеството посредник „Артекс Инженеринг 2000-5“ ООД в отношенията между Цветанов и бившия му подчинен Велков, особено като се има предвид, че дружеството е регистрирано през 2013 г. и е без никаква дейност до датата на сделката ?

6) В цялата схема на прехвърляне на имоти между три страни има ли изобщо сделка, която можем да приемем за “истинска и действителна цена”, както са декларирали страните по сделките и са удостоверили с подписите?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

chastotvlastta

27.03 2019 в 08:06

Като дете на родители който са част от властта мога да потвърдя само, че подобни сделки не са просто изключение, а част от добрия тон между предприемачи и управници, нещо съвсем непринудено и нормално.Горе-описаната сделка е много добре изпипана и така направена че да не се плащат превисоки данъци за придобиване на имота. И двете страни са печеливши.Питате се от къде политици и държавници имат подобни пари ами от подкупи. Идват предприемачи и строители на колене са пада ли на майка ми и баща ми да им дадат я обществена поръчка, я концесия.Парите са винаги в евро идват в тлъсти дебели жълти пощенски пликове по 20-30 хиляди евро се събират в пликовете на транш. Знам защото многократно ми се налагаше по нареждане на майка ми особено като непълнолетен да взимам подобни пликове и да ги нося на родителите ми. Това беше моя малък принос към семейния бюджет и най-малкото което можех да направя предвид, че родителите ми финансираха обучението ми в американския колеж.

20699

1

Новак

27.03 2019 в 06:24

И още въпроси - как държавни служители (всички мерзавци-купувачи са такива), които имат официални възнаграждения максимум 4-5 хиляди лева могат да купуват апартаменти за около половин милион лева?
Ако теглят кредити - коя банка отпуска кредити от по 300-400 хиляди и какви доходи са доказани?

Как така държавен служител има стотици хиляди лева доходи получени от нашите данъци (или благодарение на нашите данъци), а трябва да се събират капачки, за да се купуват кувьози за по 8 хиляди лева? Как една некадърна лелка, която през последните 10 години се храни с народни пари може да си купи апартамент така като обикновените хора си купуват хляб - видяла изкопа, извадила парите и си купила жилище, а в същото време хиляди пенсионери мизеруват? Как така тези идиоти ( а колко други има, които не са на светло) харчат милиони за жилища и коли, а данъкоплатците, работодателите им, са първи по смъртност в Европа?

И ако от този скандал ГЕРБ излезнат с позитиви май по-добре е да измрем до крак - такова подобие на народ не заслужава да живее.
 
X

Да помогнем на украинските деца!