Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шефът на ДАБ: Медиите създадоха изкуствено напрежението в Харманли

OFFNews 24 ноември 2016 в 19:20 7538 7

Снимка БГНЕС

Напрежението в бежанския лагер в Харманли е изкуствено създадено от медиите.

Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова пред БНР. 

По думи ѝ напрежението е ескалирало след появилата се информация в медиите за епидемия в бежанския лагер. 

Преди дни Министерството на здравеопазването обяви, че центърът временно ще бъде от затворен тип и мигрантите няма да имат право да излизат от лагера, като ще им бъдат направени изследвания заради появили се съмнения за краста и лайшманиоза. Установи се, че мигрант от центъра е приет в пловдивската болница с малария. 

"Това не е карантина по своята същност, защото лицата се движат свободно на 175 декара. Те не са изолирани. Това е мярка, за да се намали напрежението сред населението и за да се извърши скрининг при условия, които дават възможност на специалисти да проверят всички - и здрави, и такива, които имат оплаквания, и такива, които са в процедура на лечение", заяви Петя Първанова.

"Аз много искам да проявим разбиране и към тези хора, които са вътре, защото освен тези, които протестират, има и семейства, има деца, и ние трябва да проявим и човещина, освен единствено и само да бъдем водени от това какво точно се случва, дали то представлява някакъв интерес за голяма или малка група хора, а действително да изпълняваме ангажиментите си. Защото, когато България - преди още да се присъедини към Европейския съюз, на всички беше известно, че политиката в областта на убежищата е хоризонтална политика. Това е политика, която спазват всички държави, защото има международно-правни актове, които ние трябва да изпълняваме, има конвенции, към които държавата се е присъединила и всичките тези искания за центрове от затворен тип, това е нещо, което е неизпълнимо и не трябва да бъдем манипулирани", каза още тя.

Протест на бежанци в лагера в Харманли прерасна в бунт и сблъсъци с полицията. 

Стотици мигранти построиха набързо барикади от дървета, запалени гуми и кофи за боклук и влязоха в директен сблъсък с полицията и жандармерията.

„Започват преговори с излъчена от тях контактна група, които ще продължат и в утрешния ден. Ситуацията в лагера в момента е спокойна. Уверихме хората, че се предприемат всички необходими действия за навременното приключване на скрининга“ – заяви Първанова. Тя отново подчерта, че затварянето на центъра е временна мярка, предприета за гарантиране спокойствието на жителите на Харманли.

Първанова допълни, че от понеделник започва изпълнението на графика за посещение на екип от специалисти от седем болници, подписан от министъра на здравеопазването. Председателят на ДАБ бе категорична, че центърът не е огнище на зараза и припомни, че това е констатирано от медицински екип още преди две седмици. Въпреки това, към момента приемът на бежанци в РПЦ – Харманли е преустановен.

От МВР обявиха, че след бунта в лагера е образуваното досъдебно производство и продължава работата по събиране на доказателства и разпити на свидетели с цел идентифициране на нарушителите на обществения ред.

Когато бъдат установени, извършителите ще бъдат задържани и ще им бъдат повдигнати обвинения.

Голяма част от настанените в центъра не са взели участие в протеста - посочи директорът на ОДМВР – Хасково старши комисар Ангел Цанков. По думите му случаят е решен при най-малкия риск както за жителите на Харманли, така и за настанените в центъра. Няма пострадали нито сред чуждите граждани, нито сред полицейските служители.

„Напрежението в центъра е потушено. На място ще останат дежурни полицаи, които да съблюдават реда“, подчерта директорът на ОДМВР – Хасково.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12012

6

миро родозов

25.11 2016 в 00:25

На тъпа лелка медиите са и виновни. На самолетите и в Пакистан, кърлежи

13531

5

Traqn Savov

24.11 2016 в 23:43

мучо пак се бъркаш, както винаги....
Тук не става въпрос за националности, а за заразни хора от особено заразни и опасни болести, ако освен заразата според теб не е някакъв вид националност, ма не вярвам..

Повечето болести които ги носят, са опасни понеже нямаме естествен имунитет против тях, което означава че ако плъзне една пандемия из страната, половината ще опукаме..

Това ако беше в Америка се случило, в страната на свободата и демокрацията, този лагер щеше да е отцепен от армия, и нямаше да може и пиле да прехвръкне..

13531

4

Traqn Savov

24.11 2016 в 23:10

Медийният съюз в България, няма ли да заведе дело срещу ДАБ, за клевета и уронване на престижа..

Медиите не предизвикват, медиите информират, това е тяхната работа, за това служат, и за това ги има, и това е техният смисъл на съществуването им, ако не ти харесва информацията в тях не се сърди на медиите, те са само посредник!!!!!

12068

2

Илия Петров

24.11 2016 в 20:39

Защо все някой друг трябва да им е виновен ??????? Стига вече !!!!!!

10352

1

munchо

24.11 2016 в 20:25

Шефът на ДАБ трябва да подаде оставка, защото се поддаде на натиска на неонацистите и абсолютно незаконно ограничи правото на придвижване на хората БЕЗ да има медицински или някакви други основания за това.
"Това е мярка, за да се намали напрежението сред населението"
Занчи ако "населението" го е страх от примерно евреи, шефът на ДАБ ще затвори евреите някъде, за да намали напрежението, така ли?
 
X

Подкастът на OFFNews