Съдят двама лекари за смъртта на родилка и бебето й

OFFNews 22 юли 2014 в 12:45 11566 4

Двама акушер-гинеколози ще бъдат съдени заради смъртта на 30-годишна родилка и новороденото й момченце, съобщи „24 часа“.

Окръжната прокуратура в Габрово е внесла обвинителен акт срещу бившия завеждащ родилното отделение в габровската болница д-р Димитър Ангелов и срещу лекаря, присъствал на раждането – д-р Севдалина Колева. Двамата са обвинени в причиняване на смъртта на повече от едно лице поради немарливост.

30-годишната Десислава Манолова е приета в болницата „Д-р Тота Венкова“ на 12 септември 2013 г. след преносване. Бременността на жената преминава нормално, това е второ раждане за нея. Лекарят, следил бременността на Десислава Манолова, установява симптоми на остаряване на плацентата и насочва пациентката към родилното отделение.

Част от лекарите в отделението смятат, че е възможно терминът на жената да е сгрешен, други пък са на мнение, че действително има преносване. 

Четири дни по-късно на жената правят функционални окситоцинови тестове, с които се следи състоянието на плода и сърдечните му тонове. Направени са общо 5 теста, като според акушерките, показателите са били добри.

За извършването на тестовете е необходимо поставяне на абокат, от който обаче ръката на Десислава се възпалява.

На 25 септември бременната жена вдига 39,5 градуса температура. Дежурен е бил началникът на отделението д-р Ангелов. Според акушерките обаче той не е бил в отделението. След като му се обадили по телефона, той наредил да направят на жената инжекция с ампула аналгин, тъй като предположил, че температурата е от възпалението на ръката й.

Според експертите обаче жената се е заразила в отделението със смъртоносен стафилокок, заради което е развила тежка бронхопневмония.

На следващата сутрин Десислава Манолова вече диша трудно.

Д-р Ангелов се консултира с интернист и кардиолог и после пише разпореждане в историята на бременосста и раждането за „евентуално оперативно родоразрешение“, след което си тръгва от болницата.

Дежурството му е поето от д-р Севдалина Колева. Въпреки че вече се наблюдават проблеми при плода обаче, тя не предприема цезарово сечение. Раждането започнало около 10.30 часа. Момченцето се ражда в 13 часа. Бебето умира същата вечер, като в протокола от аутопсията му е записано, че причината е масивна дълбока аспирация на околоплодни води.

Междувременно състоянието на родилката се влошава и тя едва диша. Правят й скенер и се оказва, че има сепсис.

На следващия ден от Плевен е повикан националният консултант проф. Радко Радев. Той обаче обяснява, че инфекцията е в много напреднала фаза и затова жената не се е повлияла от никакви антибиотици.

Транспортират Десислава Манолова в Плевен, но въпреки усилията на лекарите тя умира на 4 октомври, а причината за смъртта е двустранна абсцедираща пневмония, причинена от стафилококус ауреус.

Експертите са категорични, че смъртоносният стафиликок е внесен в болницата отвън.

Според тях вина за случилото се има началникът на отделението заради бездействието му и за занижения контрол.
Д-р Ангелов е свален от поста началник на отделението и му е наложено дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“. 

Обвиненията срещу двамата лекари са базирани на заключенията на две комплексни петорни медицински експертизи на родилката и на бебето. 

Открити са множество лекарски грешки, нарушение на медицински стандарти и бездействие.

Заключението на експертите е, че ако е било предприето оперативно изваждане на детето, вместо да се чака нормално раждане, и родилката, и бебето, са щели да бъдат спасени.

Семейството на починалата жена също ще се включи в делото срещу лекарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови