Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ректорът на Софийския университет запази поста си

Александра Маркарян 29 ноември 2017 в 21:38 7985 2

Ректорът на Софийския университет запази поста си. Призивите към Общото събрание да отстрани проф. Анастас Герджиков не доведоха до искания вот на доверие в средата на мандата му. Днес делегатите подминаха въпроса с мълчание, самият Герджиков - също. Вместо това продължилото 8 часа Общо събрание обсъждаше промени в правилника, попълване съставите на различни комисии и съвети. Делегатите слушаха обемни отчети, задаваха въпроси или коментираха. Без обсъждания и коментари обаче те одобриха лишаването на журналистите и останалите граждани от досегашното им право да присъстват на заседанията на ОС.

Защо се иска отстраняването на Герджиков

Напрежението в Университета се трупа от началото на годината, а поводите са свързани основно с разпределянето на парите: оказа се, че милиони левове са отишли в ръководството, както и в определени служители и преподаватели под формата на допълнителни възнаграждения, но според ректора не става въпрос за "бонуси", а за спазване на Кодекса на труда. Недоволството се засили и когато Сметната палата отказа да завери финансовия отчет за 2016 г., защото той "не дава вярна и честна представа" за финансовото състояние и имуществото на СУ. Прокуратурата започна проверка на европроект, а на фона на притеснителните констатации за финансите ключови служители напуснаха.

Преподаватели в СУ не са доволни от управлението на Герджиков и заради неизпълнени предизборни обещания. Как звучаха те в деня на избора му за ректор през ноември 2015 г. - вижте ТУК.

Напрежението изби на повърхността със започването на подписка за свикване на извънредно общо събрание през ноември, каквото не се състоя, защото мнозина недоволни не застанаха с имената и подписите си под искането и то не събра необходимите 100 парафа.

Но вчера бе отправен поредният призив за свалянето на Герджиков. До служебните пощи на членовете на ОС бе изпратен линк към статия, озаглавена "Ще поиска ли Герджиков “вот на доверие” в сряда или и това обещание ще се окаже ЛЪЖА? Повече за връзките на ректора с ДПС (част 2)". Подзаглавието напомня: "В средата на мандата ще има “вот на доверие!"! Това обеща Анастас Герджиков при избора му за ректор преди 2 години. Ще го изпълни ли? Ние го призоваваме!"

Текстът завършва с думите: "От Вас, уважаеми делегати на Общото събрание, зависи бъдещето на нашия Университет. Този ректор е най-опороченият човек, заемащ длъжността ректор в цялата история на Софийския университет. Това несъмнено съсипва имиджа и авторитета на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, което със сигурност ще бъде записано и в историята на СУ. Колко още ще търпим този позор? Това ли искаме да оставим на бъдещите поколения?!?".

Отчетът на ректора

Този текст остана без последствия. Делегатите одобриха отчета на ректора.

Според заключение в 251-страничния документ "финансовото състояние на Софийския университет през 2016 г. и 2017 г. постепенно се подобрява, което се дължи на внимателното управление на приходите и разходите, на привличането на собствени средства и преди всичко на постепенното повишаване на трансферите от държавния бюджет". Отчетът посочва, че дълговете на СУ са намалели с 20% от началото на мандата на Герджиков, без да се уточнява какъв е бил първоначалният им размер, нито какъв е актуалният. За сметка на това в него се подчертава, че собствените приходи за първите 9 месеца на 2017 г. са 27 726 346 лв. и са се увеличили със 7% спрямо същия период на миналата година, както и че през 2015 г. Университетът е бил на минус 9%.

Отчитат се и съкращения на щатове в звена, "които са се разраснали прекомерно". Под това заглавие фигурира само един пример - съкратени 6 бройки (от 40 на 34) в Университетския център за информационни и комуникационни технологии. Под заглавието "Повишаване на ефективността на администрацията" се посочва, че заетите в централната университетска администрация са с 15 по-малко от ноември 2015 г., когато проф. Герджиков стана ректор, и са станали 133.

"През периода бяха освободени длъжностите на главен мениджър, главен счетоводител, началник отдел „Човешки ресурси“ и началник отдел „Обществени поръчки“, като вече са назначени главен счетоводител и началници на отделите „Човешки ресурси“ и „Обществени поръчки“.

Част от тези хора обаче напуснаха сами вследствие на проверките и тежките констатации за финансовото управление на Софийския университет.

По отношение на имотите ректорът твърди в отчета си, че те "се стопанисват много по-ефективно". Три от тях, например, били освободени от наематели, които не плащали с години. "Събираемостта от наеми е значително увеличена", пише в отчета, без да се посочва какви са били приходите преди и след много по-ефективното им управление.

Въвеждането на атестиране на преподавателите и служителите в администрацията също е сред успехите на управлението на Герджиков, отбелязани в отчета. Както и провеждането на проучвания на студентското мнение. В документа се изтъква, че Университетът е пръв в 22 от 26-те професионални направления сред останалите висши училища в България.

Под заглавието "Реално повишаване на трудовото възнаграждение на преподавателите и служителите в обозрим срок, съответстващо на ефективността и качеството на тяхната работа" стои признанието, че през февруари 2017 г. основните заплати на асистентите са увеличени едва с 8.33%, а на професорите - с 5.2%. Подчертава се, че това е станало благодарение на "трудно извоювани промени във финансовия модел на национално ниво". Отчетът допълва, че е било направено и увеличение с 20 лв. на добавката за научната степен "доктор" и с 37,50 лв. - за "доктор на науките".

Критики

Размерът на основните заплати на преподавателите провокира гневни реплики от залата след края на изслушването на ректора, сред които: "Докога ще имаме 5-8% увеличение на заплатите?" и "Основната заплата на асистент е 500 лева, а на служител в администрацията - 1100". Навън един ИТ специалист взема 5000 лева, иначе няма да дойдат при нас, цената на тези хора е такава, защити се ректорът и последва контра аргумент. "Същото важи за младите учени - те не идват при нас заради ниските заплати", каза проф. Александър Кьосев от Философския факултет.

Ректорът обаче също имаше какво да каже - няма пари за заплати, защото големи суми изтичат към огромния брой магистърски програми, а броят на тези с до 5 студенти в тях се е удвоил, посочи той.

Уволнението на директора на Университетското издателство Димитър Радичков също не бе подминато от преподавателите с мълчание. Тодор Попов от Стопанския факултет пръв повдигна въпроса пред Общото събрание. През 2004 г. той поема издателството с 2 млн. лева дългове, а при отстраняването му то е на печалба с около 145 хил. лева, изтъкна доцентът и посочи, че след това издателството отново е тръгнало надолу и в момента е с отрицателен финансов резултат. И.д. директор сега е проф. Валери Стефанов.

Ректорът го защити с думите, че положителният финансов резултат се дължал на това, че е бил даден приоритет на външната продукция, която носи приходи. В същото време, издания на университета били забавени с 3 години. Със смяната на ръководството забавените книги се отпечатали, но, логично, това довело до спад на приходите.

След още няколко гласа в защита на уволнения Радичков ректорът предложи решение - Общото събрание да гласува дали иска връщането му на поста, а проф. Герджиков да изпълни волята на мнозинството делегати. В този момент се намеси проф. Валери Стефанов. До гласуване не се стигна.

Повод за гневни въпроси към Герджиков предизвика и прехвърлянето на сградата на бул. "Ал. Стамболийски" в София на болница "Лозенец". Чу се въпрос дали със започването на предклиничното обучение на студентите от Медицинския факултет, ръководен от директора на болницата проф. д-р Любомир Спасов, СУ ще ѝ плаща. Не, отговори ректорът, но последва нов въпрос към него: къде са 30-те милиона лева, обещани от болницата за възстановяването на сградата - мотив, с който членове на Академичния съвет склонили тя да бъде дадена на "Лозенец". Не мога да отговарям за парите на друга организация, отвърна Герджиков и напомни, че обсъжданията в АС били проведени по времето на предшественика му на ректорския пост - проф. Иван Илчев.

И Илчев, и д-р Спасов присъстваха в залата, но не взеха думата.

Заседанието, започнало в 9:30, приключи минути преди 17:30 с решението да се проведе извънредно общо събрание през март 2018-а, за когато бе отложено обсъждането на финансовата политика и управление на Университета през последните 12 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!