Напрежение заради прехвърлен имот на Софийския университет

Александра Маркарян 24 ноември 2016 в 11:30 7730 1

Напрежение породи прехвърлянето на имот на Софийския университет на Университетска болница "Лозенец".

Става въпрос за частта от сградата на бул. "Александър Стамболийски" №82, която СУ притежава и която с решение на Министерския съвет от 17 ноември е предоставена безвъзмездно на Правителствена болница с мотив "отпаднала нужда".

Срещу случващото се надигна глас един от членовете на Академичния съвет на Алма матер - Симеон Георгиев, който е от квотата на студентите.

Той публикува информация за казуса в личния си Фейсбук профил. "Софийският университет е загубил имота си", пише Симеон и припомня, че един и същи човек е и директор на болницата, и декан на Медицинския факултет в Софийския университет - проф. д-р Любомир Спасов.

Георгиев предава и хронологията на събитията от последните дни, завършила с прехвърлянето на сградата.

"На 15.11.2016 г. (вторник), в 16 часа, на членовете на Академичния съвет бе разпратено предложение за допълване на решение на Академичния съвет от 2014 по следния начин: "Сградата да бъде предоставена на Университетска болница "Лозенец" за предклинична подготовка на студентите от Медицинския факултет на Софийския университет". Предложението беше на Ректора - проф. Герджиков. Гласуването бе обявено от 15 до 18 ноември по електронна поща. Какво налагаше да се гласува веднага електронно по този въпрос, а не на следващото редовно заседание на Академичния съвет?", пита Симеон в публикацията си във Фейсбук. Той продължава разказа си, като допълва, че на 16 ноември МС е взел решението за прехвърляне, както и решение за отпускането на 18 милиона лева на болницата за капиталови разходи (двете решения са обявени на 17 и 18 ноември 2016).

"Кой реши и заяви на Министерския съвет, че Софийският университет е с "отпаднала нужда" от тази сграда - пита още Георгиев. - Подобно решение не е взимано от легитимен орган на управление на Университета. Очевидно някой действа еднолично в полза всякаква, но не и на Университета. Подвел ли е този някой умишлено Министерския съвет и защо? Защо всичко се случва в толкова кратки срокове, непосредствено след подаването на оставка от правителството и как МС взе своето решение преди гласуването на Академичния съвет да е приключило (то бе обявено до 18.11)?"

Симеон Георгиев е категоричен, че решението, според което СУ губи сграда за милиони в центъра на София трябва да бъде обжалвано, а академичната общност да реагира на предстоящото общо събрание на СУ, което  ще се проведе на 30 ноември.

Репортер на OFFNews се свърза тази сутрин с ректора на университета проф. Анастас Герджиков, който обясни, че тази вечер Съветът на деканите се събира, за да обсъди въпроса, както и че предложението за сградата е било отправено още от предишния ректор - проф. Иван Илчев, през 2014 година. Основният мотив бил, че СУ няма пари за ремонт на имота, където трябвало да се помещава най-новият факултет на СУ - медицинският. Болница "Лозенец" имала парите и щяла да ремонтира сградата.

Проверка в архивите на OFFNews показа, че решението от 2014 г. на Академичния съвет не е точно за прехвърляне на сградата на болницата. То е за прехвърлянето ù, но на Медицинския факултет на Софийския университет.

Остава открит въпросът защо, ако отпуснатите от МС 18 млн. лева са за ремонта на тази сграда, те не са били дадени от държавата директно на СУ, а се е наложило сградата първо да бъде прехвърлена, а след това държавата да отпусне на Правителствена болница парите за ремонта.

Имотът е терен с площ 8020 кв. м, заедно с обособена част от построената в имота учебна сграда. Сградата е построена през 1952 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови