Студент сезира Академичния съвет на СУ за надбавки в Ректората

Служителите са получили близо 6,5 милиона лева над основните си заплати за периода 2010-2016 г.

Александра Маркарян 21 февруари 2017 в 17:15 12672 0

Студент и член на Академичния съвет сезира Съвета за допълнителни плащания на ръководството на Софийския университет и служителите в Ректората.

Симеон Георгиев изиска справка за допълнителните плащания на: ректора, заместниците му, служителите в централната университетска администрация, главния финансист, главния мениджър, главния счетоводител, главния секретар и началника на кабинета на ректора от 2010 до 2016 г. включително.

Според справката общата платена сума за 7-те години е 6 481 215,89 лева. Главният финансист е взел 149 153 лева или средно по над 21 хил. на година. Общата сума за главния счетоводител е 94 425 лева. Началникът на кабинета е взел близо 88 хил. лева за седемте години, а ректорът и заместник-ректорите - общо 958 937,14 лева.

Днес Георгиев и друг член на Съвета - Стефан Радов, внесоха доклад в Академичния съвет с искане за детайлна поименна справка и основанията, на които са платени цитираните суми.

Данните за допълнителните плащания в Ректората "пораждат съмнения за нецелесъобразно и незаконосъобразно разходване на публични средства в особено големи размери, което би довело до цялостна дискредитация на Софийския университет", пишат Радов и Георгиев в доклада. "Намираме изплатените допълнителни възнаграждения за необосновано големи", допълват те.

Според СУ нарушения няма и начислените суми са напълно според изискванията на Наредбата за заплатите и вътрешните правила на Алма матер. Това става ясно от отговора от отдела за връзки с обществеността на Университета по поставени от OFFNews въпроси във връзка с допълнителните плащания.

Попитахме защо в година с 3 млн. лева дефицит (2016 г.) на служителите в Ректората са били платени близо 2 млн. лева бонуси. "Не са изплащани бонуси - нито през 2016 г., нито през някоя от предходните години", отговориха от отдела.

Те поясняват, че изплатените възнаграждения над основните работни заплати са по реда на глава трета от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (т.е. за извънреден труд, стаж, надбавка за степените "доктор" и "доктор на науките"), както и по проекти. Част от парите са за съвместяване на длъжности, поясни пред OFFNews ректорът проф. Анастас Герджиков. За заемане на ръководна длъжност (такива заемат 7 души) също има надбавки. Според справка за OFFNews от СУ през 2016 г. те са: по 780 лева месечно за ректор и по 720 лева месечно за зам.-ректор. От 2010 до 2015 г. те са били съответно по 776 и 707 лв.

Колко от парите са за стаж и колко - по проекти не става ясно от справката, изискана от Георгиев. Отворени са и въпросите как са определяни ръководителите на проектите и защо се е налагало съвместяване - защо, ако щатът е ненужен, не е бил закрит и защо, ако е бил необходим, не е бил нает служител с необходимата квалификация.

Служителите в Ректората са 149.

Проф. Анастас Герджиков

Потърсихме разяснението на ректора проф. Герджиков относно големите суми, платени на неколцина от неговите служители и по думите му в дадената от СУ справка за допълнителното възнаграждение на началника на кабинета му има грешка.

Сумата за 2016 г. не е 36 910,29 лева, както пише в документа, а около 9000 лева и включва надбавка за стаж и за допълнителни дейности, невключени в изискванията за съответната длъжност.

Допълнителните пари за главния финансист, взел над 149 хил. лева за 7-те години, от които над 35 хил. за 2016-а, са формирани от 22% за стаж (през 2016 г.), съвместяване на длъжности - около 340 лева на месец, допълнителни дейности и ръководене на проекти, един от които е "Студентски практики".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови