Граждани и медии - вън от общите събрания на СУ

Александра Маркарян 29 ноември 2017 в 12:19 3900 0

Общите събрания на Софийския университет вече няма да са публични. Граждани и журналисти няма да присъстват при обсъжданията и гласуванията на решенията за това как ще се управлява СУ. Решението - прецедент в историята на най-старото ни висше училище – бе взето от 256 членове на Общото събрание на заседанието му днес. Само петима гласуваха с „Не“, 15 се въздържаха.

Новият текст на чл. 12 (6) гласи: „Заседанията на Общото събрание са открити за членовете на академичната общност“. Старият беше: „Заседанията на Общото събрание са публични“.

Никой не обясни защо се налага тази промяна, но и никой от присъстващите членове на ОС в зала 272 на Ректората не попита.

Дискусия предизвика предложение, свързано с обявяването на конкурси за доценти и професори. Старият текст указва това да става „при доказана нужда, когато работата по заеманата длъжност ще осигурява не по-малко от 45 часа лекции по задължителни учебни дисциплини за професор или доцент, и не по-малко от 240 часа упражнения или семинарни занятия за главен асистент или асистент“. Предложението бе „доказана нужда“ и всички часове да отпаднат, а конкурси да се обявяват „при условията и реда, предвидени в Правилника за условията и реда за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности на Университета“. В крайна сметка то не се прие, а един от аргументите беше, че така се отнемат правомощия на Общото събрание и се прехвърлят на Академичния съвет. Вместо предложения текст се гласува увеличение на часовете за асистентите - от 240 на 270.

Общото събрание одобри без обсъждане и текст, разрешаващ на Университета да създава търговски дружества „за целите на стопанската реализация на резултати от научни изследвания и обекти на интелектуалната собственост при условията и по реда предвиден в Закона за висшето образование“.

В Правилника изрично бе записано и че в сградите на Университета и принадлежащата им територия се забранява носенето на оръжие, освен от специализираните държавни органи или лица, осигуряващи сигурността в Университета съгласувано с Ректора на Университета.

Събранието продължава. В дневния му ред са предвидени още:

- попълване на състава на Мандатната комисия и на Централната избирателна комисия;

- годишен отчет на Ректора за състоянието Университета, годишен доклад с финансовите и натуралните показатели, както и резултатите от функционирането на вътрешната система за оценяване и поддържане на качеството на обучението;

- попълване на състава на Академичния съвет;

- попълване на състава на Контролния съвет;

- преглед и оценка на финансовата политика на Софийския университет през последните 12 години и новата финансова политика и мерки за стабилизиране на Университета;

- годишен отчет за дейността на Контролния съвет за 2016 г. (приемане) и за 2017 г.;

- годишен отчет на Университетския обществен застъпник за 2016 и 2017 г.

Как протече събранието до края му - вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови