Рашков да разследва защо полицаите бездействаха при опаковането на МОЧА, настояват от БХК

Привърженик на "Възраждане" открадна украинското знаме, униформените не се намесиха, а то е частна собственост на организаторите, твърдят от комитета

OFFNews 05 май 2022 в 14:51 7455 17

Снимка Йорданка Веселинова

Българският хелзинкски комитет настоява вътрешният министър Бойко Рашков да провери защо полицаите от СДВР са бездействали при акцията за опаковането на Паметника на съветската армия (Монумент на окупационната Червена армия - МОЧА).

Вчера приятели на Русия осуетиха опаковането на монумента в Княжеската градина с българското и украинското знаме.   

В писмото си до Рашков от БХК казват, че обръщат към него, защото по време на законно провежданото и съгласувано от Столична община и СДВР събитие то е било възпрепятствано от контрадемонстранти, членове и привърженици на партия „Възраждане“, без органите на МВР да предприемат действия, нарушавайки правото на мирно събрание на протестиращите и поставяйки под въпрос законността на действията и бездействията на СДВР.

БХК напомня, че събитието е организирано от Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия (ГИДПСА) и е съгласувано със Столичната община след уведомление, подадено от общинския съветник Марта Георгиева. Обявената му цел е скулптурните композиции в североизточния край на монументалната площадка да бъдат покрити (опаковани) с български и украински знамена. Флаговете за акцията са закупени от организаторите с лични средства и представляват тяхна собственост.

В 16:40 ч. са започнали да пристигат първите групи хора, които идват от протеста на "Възраждане" пред Народното събрание, които са застанали на стълбите в подножието на основния монумент и са обявили, че са там, за да попречат на мирното събрание на хората от ГИДПСА. Голяма част от действията им са документирани във видео на живо в страницата на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов в социалните мрежи. Един от контрадемонстрантите носи плакат с надпис: „Който тръгне срещу свещена Русия, рано или късно си чупи главата“, посочват от БХК .

Опаковането на едната скулптурна група с българското знаме започнало в 17:00 ч. под полицейска охрана и заплахи и обиди от контрадемонстрантите на „Възраждане“. Активистите на ГИДПСА са били замеряни с предмети и бутилки, но в крайна сметка успели да поставят знамето.

Междувременно привърженик на партия „Възраждане“ успял да открадне украинското знаме, подготвено да покрие друга скулптурна група.

"Организаторите на мирното събрание ни уведомиха, че това се е случило пред погледите на полицията, която не е предприела нищо, за да възпрепятства извършителя. Знамето и до момента не е върнато на собствениците му", пишат от БХК.

И допълват, че постепенно числеността на активистите на „Възраждане" се увеличила, а в Княжеската градина влязъл и автомобил (посочен е регистрационният номер - бел. ред.) с озвучителна уредба. Тя е използвана от Костадинов и други партийни активисти, които според организаторите отправили призиви за насилие, обидни и нецензурни определения, основно по адрес на украинската общност у нас.

Полицията изтласкала законно събралите се граждани встрани от зоната на редовно обявеното и съгласувано със СО събитие и по никакъв начин не опитала да отстрани автомобила или да предприеме други действия по осигуряване на акцията по поставяне на знамена.

На мястото на протеста присъствал старши комисар Георги Алексиев в цивилни дрехи, който се представил на организаторите и е уведомен за възпрепятстването на мирното им събрание. Алексиев е свидетел на противоправните деяния на "Възраждане". Организаторите са подали сигнали на тел 112 и в Столичния инспекторат.

Въпреки това до края на събитието, малко след 21:00 ч., не им е осигурена възможност да довършат акцията си, а колата с уредбата на „Възраждане” не са отстранени от мястото. Ст. комисар Алексиев „договаря“ оттеглянето на автомобила в замяна на разпускане на събралите се от страна ГИДПСА. Единственото съдействие, което организаторите са получили, е за да приберат българското знаме, поставено в началото на акцията около една от скулптурните групи в подножието на паметника, описват събитията от БХК.

Междувременно от публикации в медиите ставало ясно, че на място все пак се е стигнало до физическо насилие между двете групи протестиращи.

"Има данни за ухапана жена. В последствие двете групи се преместват в подлеза пред Софийския университет, а на публикувани видеоматериали се вижда как между тях стои самотен полицай, който не успява да предотврати опити за физическа саморазправа. Действието се развива пред входа на една от най-натоварените метростанции в града, с риск както за участващите в сблъсъците, така и за случайно озовалите се там граждани", изтъкват от Хелзинкския комитет.

Според БХК описаното разкрива данни за извършени сериозни правонарушения, както от страна на контрадемонстрантите, така и от страна на органите на МВР.

"Попречването на провеждането на законно организирано мирно събрание съставлява нарушение на правото на мирно събиране, защитено от Конституцията на Република България, Наказателния кодекс, Европейската конвенция за правата на човека и други международни договори, по които Република България е страна. Бездействието на органите на МВР да опазят обществения ред по време на такова събрание също съставлява нарушение", коментират от комитета.

В резултат на бездействието на полицейските служители, правото на мирно събрание и на изразяване на ГИДПСА е нарушено. Полицията е била длъжна да проведе бърза оценка на случващото се, като следва да се има предвид, че тя е била предварително уведомена за акцията по поставянето на двете знамена. Активистите на партия „Възраждане“ са нарушили обществения ред като са влезли с автомобил в Княжеската градина, алеите на която са забранени за движение на МПС. Призивите за насилие, които по-късно са довели до физическо насилие, не се ползват от защита на свобода на словото и това полицейските служители следва добре да знаят и да реагират съответно. Според чл. 174а, ал. 1 от НК който с насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин разтури или попречи да се проведе събрание, митинг или манифестация, допустими по Закона за събранията, митингите и манифестациите, се наказва с лишаване от свобода до две години, напомнят от БХК.

И настояват за проверка на "действията и бездействията на служителите на СДВР, които са отговаряли за охраната на съгласуваното събитие „Опаковане на Монумента на окупационната червена армия (МОЧА)“ и да уведомите нас, а и обществеността, за резултатите от нея". Настояват и за дисциплинарни наказания и наказателно преследване на извършителите на насилията, с които е попречено на участниците в мирното събрание да проведат своето мероприятие.

"Събитията идват на фона на добре известната военна агресия на Руската федерация в Украйна, на всекидневни провокации от руска страна спрямо държавите членки на НАТО, каквато е и нашата държава. На този фон ПП „Възраждане“ упражнява дейност в подкрепа на страната агресор и с умишлени, включително противозаконни действия се стреми да внесе страх и разделение в българското общество по тези въпроси", пишат от БХК.

Според комитета тези обстоятелства не може да не са били известни на органите на МВР, когато са планирали охраната на масовото мероприятие. И напомня осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека по делото "Караахмед срещу България", отнасящо се до сериозно нарушение на правото на вероизповедание на жалбоподателя от страна на крайната националистическа партия „Атака” по време на събиране за петъчна молитва в джамията Баня башъ в София. По това дело ЕСПЧ изрично установява, че бездействието на полицията по време на събитията е нарушило правата на жалбоподателя, както и неефективното разследване на тези събития по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

19

Читателка

09.05 2022 в 19:23

Информирам редакцията на в. "Сега" да изтрие коментарите по-долу на Ваксиниран. Те проповядват единствено реч на омразата, на разделението, на национално предателство и чуждопоклонничество. Ако в. "Сега" има претенциите да е вестник на интелигентните българи не трябва да допуска страниците му да бъдат използвани за такава зловреда и опасна реч!!!

440

17

Pietro

06.05 2022 в 22:59

Този паметник е най-подходящ за обществена тоалетна. По този начин ще се изрази отношението към сталинизма и путинизма. Трябва да се пикае на тях, защото руската кочина отива на боклука.

710

16

Dimitrov1971

06.05 2022 в 13:10

3 пъти докладвах коментар с обиди и омразна реч във форума, но правещата се на демократична медия оффнюз не иска да ги махне. Или им харесва да се обиждат опоненти на официално зададената линия от Америка за България, или им плащат малко пари и нямат персонал. Йончев. жалък си.

-5910

15

Един

06.05 2022 в 00:28

Паметника е в чест на дядовците на същите тези необразовани украинци. Трети украински фронт минава през България. Колко трябва да си прост, че да не знаеш собствената си история. Това е разликата между българите, които защитават предците си и негрямотниците които искат да събарят паметници.

710

14

Dimitrov1971

05.05 2022 в 23:11

ПСА не е собственост на Софийска община, а на държавата. Като така, общината не може да дава разрешение за действия свързани с паметника и този акт на опаковане е незаконен. Не е чудно, не за първи път СО нарушава законите в България.

1000

13

Ivo RadAr

05.05 2022 в 20:53

Не бъдете оптимисти , че Рашков ще направи нещо... Мен обаче ми е интересно какво ще направят примерно зам. кмета и... началника на т. нар. ' Общинска полиция' -те къде са ?! Може би заработват , заедно с контрольорите от центъра за градска дебилност?!

710

12

Dimitrov1971

05.05 2022 в 18:19

Васксиниран: Речникът ти и обидите по мой адрес ясно показват нивото на възпитание на поклонниците на украинския фашизъм. Вие не сте нито европейци, нито демократи.

710

11

Dimitrov1971

05.05 2022 в 18:16

Ваксиниран: Никой от нас не е развявал вчера руски знамена. Имаше само Самарското знаме. Фашизъм е да тероризираш жители на собствената си страна защото говорят на руски, унгарски, румънски или български език. Точно това направи Украйна 2014г. Преди това, дори когато управляваше прозападната Тимошенко нямаше такива проблеми. САЩ организираха и насочиха това поведение на украинските политици, те са виновни за хилядите жертви и от двете страни.

1331

10

ваксиниран

05.05 2022 в 18:03

Не се научихте, платени и неплатени глупаци, че България от 100 години е разграбвана, спирана и саботирана от Русия. Слушате какво ви се казва и вярвате.

"Тя демокрацията е виновна..." - каква демокрация, бе слбоумни мой сънародници, не виждате ли, че всичко в БГ е по руски модел? От политиците, през олигарсите, през разграбването на държавата, през корупцията, през контрола на медиите - 1:1 като в Русия, ама в малко по-малък мащаб. Кьорави ли сте?

Защо искате още от същото? Още крадци и автократи, още лъжи и подлост?