Природозащитници заплашвани по телефона

OFFNews 23 февруари 2015 в 16:36 6994 13

Представители на коалицията от екологични организации "За да остане природа в България" твърдят, че са заплашвани по телефона в последните дни на отминалата работна седмица.

Днес екозащитниците са подали жалба в Главна прокуратура, в която са приложени подробни бележки от разговорите, съобщиха от WWF България.

Те са поискали да бъде разкрита самоличността на лицето, което е говорило с тях по телефона, като освен това настояват да му бъде потърсена наказателна отговорност.

Сред жалбоподателите са представители на природозащитните организации Асоциация на парковете в България, Сдружение Дива природа Балкани, Фондация Екообщност и WWF.

В прессъобщението на WWF България се твърди още, че Борислав Сандов от партия "Зелените" също е бил заплашван.

Сандов твърди, че мъжът, който му се обадил, се представил за арх. Емил Леков. По думите на Сандов същият човек заплашвал и останалите активисти:

"Току що ми се обади от скрит номер и ме заплаши персонално някакъв си арх. Леков - директор на фирмата, с която ‪#‎ЮЛЕН‬ има договор за разширение на ски-зоната Банско. Каза ми да спра да се занимавам с казуса ‪#‎Банско‬ и, че цялата държава щяла да се стовари върху мен. Оказа се, че е звънял и на други колеги, със същите персонални заплахи.

Въпросният проектант на Цеко допуска сериозна грешка, за която го известих преди да му затворя. Не само няма да ме откаже с такива обаждания, ами напротив, още повече ме надъхва.

Цеко и всичките му подлоги ще последват примера на Цветан Василев и други "изгнаници" в чужбина. Скоро ще бъдат изметени, дори ако това включва и покровителите им във властта.

@Цеко, ‪#‎гориш‬! И лакеите ти също!"

От „За да остане природа в България“ обаче не съобщават директно името на човека, които е заплашвал останалите екоактивисти

Те казват само, че лицето се представило с пълни подробности за името и позицията си - бил свързан със ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Според природозащитната коалиция човекът, които заплашвал природозащитниците, звънял настойчиво и е проявявал упоритост, докато открие хората, които да заплаши по телефона.

От „За да остане природа в България“ казват, че заплашващият цитирал детайли, имена на фирми и лица. Човекът казал още, че вече се занимава с „проектирането на „новата писта“ и намеквал за политическа протекция. Официално правителството отрича да е внесен проект или да е разрешило ново строителство в Национален парк Пирин. В разговорите природозащитниците били обвинявани, че заради тях има опашки за лифта на Банско. „Ние ще вземем адекватни, пер-со-на-лни (натъртва) мерки“, обяснявал човекът по телефона.

От „За да остане природа в България“ твърдят, че на въпрос какви мерки могат да вземат, лицето е отговорило: „Какви, какви? Каквито даже не очаквате. Това за предупреждение го считайте.“

Te казват още, че човекът казал по адрес на екозащитниците, че са „жалки, беззащитни персони, които се криете като хлебарки“ зад организацията, в която работят.

От „За да остане природа в България“ твърдят, че човекът приключил единия разговор с думите: „Айде, много ти здраве, моето момче. Ти внимавай какво правиш вече оттук нататък.“

"За да остане природа в България" настоява за бързо и пълно разследване на случая, защото "в демократично общество никой няма право да отправя подобни заплахи, за да възпрепятства дейността на гражданските организации".

Природозащитната коалиция твърди, че системният тормоз срещу еколози започнал още преди месеци: "Заплахите срещу тези хора се отправят през служебните телефони и в качеството им на служители, които изпълняват служебните си задължения в организациите. Това е наказуемо деяние съгласно Наказателния кодекс".

Междувременно арх. Емил Леков отрече да е заплашвал когото и да било и посочва, че дори не познава Борислв Сандов.

Архитектът дори твърди, че семейната му фирма била заплашвана по телефона, за което било сигнализирано в полицията на 18.11.2014 г.

Леков разпространи в медиите жалба, която е подал до столичните 4-то и 5-то РПУ, в която иска МВР да вземе мерки срещу Сандов "за извършеното деяние и последствията му".

В жалбата си архитектът разказва, че научил за твърденията на Сандов от сина си Ивайло Леков, на когото се обадил журналист, търсещ коментар по случая. Емил Леков се свързал с журналиста и категорично отрекъл твърденията на Борислав Сандов.

"Заявих, че се гордея работата си и направеното от нашия колектив за развитието на град Банско като най-добрия зимен център на Балканите. Също така заявих готовност за експертен коментар по възможностите за развитие на „Ски център Банско“ и категоричното си несъгласие с позицията и методите на действие на т.н. „екозащитници“ за саботиране развитието на зимния туризъм", пише в жалбата си арх. Емил Леков.

Там Леков казва още, че Сандов е засегнал не само личното му достойнство и чест, но "въздействува крайно негативно" върху емоционалното му състояние и физическо му здраве. Архитектът твърди още, че последвалата реакция в социалните мрежи от разпространената клеветническа информация пораждат "основателни тревоги за моята и на семейството ми сигурност, както и за посегателство върху имуществото на фирмата".

"В следствие на действия на лицето Борислав Сандов се провалиха и планираните ми работи за днес 20.02.2017 г., и нарушиха целия работния процес в семейната ни фирма. Инсинуациите на г-н Сандов злепоставят не само лично мен, но засягат и трети лица и наши дългогодишни бизнес партньори", пише още в жалбата на архитекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!