Quantcast

Юлен: Европа ни дава сертификат за качеството на Банско, еколози ни пречат да го вземем

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2015 в 18:23 2150 8

Банско.

Комисия от четири европейски експерти издаде на "Юлен" най-високото удостоверение за управление на околната среда, но в София „еколози“ саботираха верифицирането му от МОСВ, съобщават от акционерното дружество.

„Юлен“ АД, воден от желанието си  да подобри своята дейност и да постигне по-високи от заложените в националното законодателство показатели в областта на опазване на околната среда, доброволно се подложи на сертифициране съгласно ЕМАS. След продължили година и половина проучвания на място в ски зона Банско сертифициран екип на Европейската комисия от австрийски и швейцарски специалисти издаде официална Декларация. С нея те удостоверяват, че дейността на „Юлен“ АД отговаря на всички изисквания на Регламент 1221 от 2009 г. на Европейския парламент, за което се подписват, обявиха от „Юлен“ АД.

От дружеството уточняват, че "за да влезе в сила, този Документ трябва да се верифицира (потвърди) от Министерството на околната среда и водите. Едно от основните изисквания на Регламента за сертифициране от МОСВ е да няма съответни жалби от заинтересовани лица, каквито са екологичните организации. Или жалбите да са разрешени по удовлетворителен начин чрез преговори между страните".

От „Юлен“ АД съобщават, че "веднага след подаване на нашето заявление пред Министерството на околната среда и водите започнаха да валят жалби срещу искането ни. Първото - от Асоциация на парковете с председател Тома Белев, след това - от Сдружение „Дива природа Балкани“ с председател Андрей Ковачев, после - от Българско дружество за защита на птиците и най-накрая жалба депозираха и цялата коалиция „За да остане природа в България“.

Според акционерното дружество, "целта на жалбите бе умишлено да провалят сертифицирането на „Юлен“ АД по системата ЕМАS. Под непрекъснатия натиск на тези организации Министерството на околната среда и водите отказа да регистрира дружеството ни по ЕМАS, позовавайки се на формални нарушения, въпреки че те бяха отхвърлени от чуждите експерти като несъществени. Вследствие на наша жалба до Върховния административен съд тричленен състав постанови в наша полза и задължи Министерството на околната среда и води да ни сертифицира. През миналата година юли месец това решение бе обжалвано от предишното ръководство на МОСВ, подкрепено с още четири жалби на изброените по-горе организации. С решение от вчерашна дата петчленен състав на ВАС прие, че след като има подадени жалби, съгласно Регламент ЕО-1221-/2009 г. не можем да получим сертификат по ЕМАS и отмени решението на тричленния състав".

Днес от „Юлен“ АД обявиха, че "след като мнението на нашите „еколози“ тежи повече от писменото становище на доказани световни специалисти, ще потърсим правата си пред Европейския съд".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2015 в 12:39

Ей това е - и международни доказани експерти от най-високо равнище казват, че всичко е ОК, но все ще се намери някой "зелен" да сложи прът в колата...Тва само в БГ го има- сами да се дърпаме надолу и да си хвърляме кал по главите. И кал да няма - ще я измислим.Ццц, как не ги е малко срам поне - работят срещу националния интерес!!

20.02 2015 в 11:40

Казват ти, че Юлен покриват всички изисквания, но пак се извъдиха много хейтъри да си излеят гадостите и все едно нищо не е станало, и все едно инвеститорите са най-черни

20.02 2015 в 09:51

"сертифициран екип на Европейската комисия от австрийски и швейцарски специалисти".
Покрай швейцарските специалисти, Цеко е изтървал да добави за повече авторитет и грузински, турски, андорски и др. специалисти от ЕС. Ей, съюзът се разширява светкавично, че и Швейцария намери място в Европейската комисия, а ние за едни гепени 60 хектара от национален парк се кахърим. :)

19.02 2015 в 19:27

По делото са налице доказателства за извършени от "Юлен" АД нарушения, установяващи трайна тенденция към неспазване на нормативната уредба по околна среда и незачитане на екологичните изисквания. Решение № 1776 от 02/18/2015 на ВАС по дело 13995/2014.

19.02 2015 в 19:25

По делото са налице доказателства за извършени от "Юлен" АД нарушения, установяващи трайна тенденция към неспазване на нормативната уредба по околна среда и незачитане на екологичните изисквания. Решение № 1776 от 02/18/2015 на ВАС по дело 13995/2014

19.02 2015 в 19:19

Eколози са хората от тези организации, съмнение за това няма, а кавичките се отнасят до "бизнесмени".

19.02 2015 в 18:54

Абе то и КТБ беше одитирана от водеща международна агенция, ама какво стана.
А Юлен нали се държи от примерни европейски граждани от незнайна оффшорна зона.

19.02 2015 в 18:53

С най-голямо желание очаквам да ни съдят! Тези нас, всичките, дето сме против тези тъпизми в планината.

Абе Оффа, да не станахте официоз? Или тази рекламка нещо взе да натежава в полза на Цеки?!?