Държавата ще помилва своеволията на „Юлен“ в Пирин

Милен Енчев Последна промяна на 29 април 2014 в 12:28 3599 19

Ски зона Банско

Въпреки дългия списък нарушения при строителството на ски зоната в национален парк „Пирин“, концесионерът на зоната фирма „Юлен“ няма да бъде наказан. Това личи от отговор на екоминистерството до екокоалицията „За да остане природа в България“, получен през март по Закона за достъп до обществена информация.

През февруари Върховната административна прокуратура потвърди отдавна съществуващите твърдения на природозащитните организации, че част от пистите и съоръженията в ски зона Банско са строени в нарушение през годините.

След писмото на ВАП екоорганизациите са се обърнали към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с въпрос какви административни мерки и актове е предприело министерството спрямо концесионера във връзка с установените нарушения. Предположението на еколозите е, че нарушенията са довели до надвишаването на площта на ски зоната, определена в концесионния договор с над 650 декара, установено през лятото на 2011 г. от тогавашния екоминистър Нона Караджова след геодезично заснемане.

Отговорът, съвсем лаконичен, е, че срокът за налагане на административни наказания е отдавна изтекъл и такива няма да има. „Надвишаването и нарушенията при изграждане на съоръженията, посочени в заявлението, са извършени през периода 2002 – 2007 г. В тази връзка Ви уведомяваме, че към настоящия момент не са образувани административнонаказателни производства, поради изтекъл давностен срок по смисъла на чл. 34 от Закона за административните нарушения и наказания“.

Въпросният текст от ЗАНН гласи, че не се образува административнонаказателно производство, ако за нарушението не е съставен акт до 3 месеца след откриване на нарушителя и ли ако е изтекла година от извършването му (за екологични нарушение – две години).

Така екоминистерството за пръв път открито заявява, че на фирмата, протежирана активно от председателя на Българската федерация ски Цеко Минев, който е и съсобственик на Първа инвестиционна банка, няма да се търси отговорност за нарушенията. Председателят на ски федерацията има интереси и на Витоша, където фирма "Витоша ски", свързана с "Юлен", притежава всички лифтове. 

Списък с нарушенията

Сред незаконните обекти е пистата „Плато 1“, за която екоминистерството призна още през 2011 г. Пистата, дълга около 1700 метра нито фигурира в Териториално устройствения план на ски зоната, нито в концесионния договор между държавата и фирма „Юлен“, създаден въз основа на въпросния план. Освен това тя няма никакви екооценки и съгласувателни решения от министерството на околната среда, няма и документи за строеж или пускане в експлоатация – нито от община Банско, нито от строителния контрол (ДНСК).

Другите обекти, при които според ВАП има „неясноти относно пълното спазване на законовите разпоредби“ (според Върховната административна прокуратура), са пистите „Шилигарник 2“ и „Стражите“, ски влекът в местността „Чалин валог“, резервоарът за вода на Бъндеришка поляна.

При строежа на ски влека и на резервоара концесионерът „Юлен“ е имал разрешения за далеч по-малки съоръжения и своеволно е надхвърлил многократно капацитета им, заключава прокуратурата. Резервоарът на Бъндеришка поляна, отдавна построен, е с капацитет 15 хиляди кубични метра. Преди години екоминистерството е съгласувало строителство на резервоар с обем 104 кубика там, макар че такова съоръжение не е било предвидено в устройствения план. По-късно, през 2003 г. фирма „Юлен“ поискала да й бъде съгласуван проект за 15 хиляди кубика, но искането не било одобрено от министерството. Въпреки това същата година общината дала разрешение за строеж. „Налага се извод, че използвайки съгласуването за по-малкия водоем, „Юлен“АД без разрешение и съгласуване са построили по-големия водоем“, писа прокуратурата до екоорганизациите през февруари.

Ски влекът тип „Паничка“ в местността „Чалин валог“ е изграден без екооценка и съгласуване. През 2007 г. е било съгласувано изграждането на детски ски влек. „Вероятно възползвайки се от това разрешение, Юлен АД е изградило по-голямото съоръжение“, писа прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.04 2014 в 17:36

Мисля, че Цеко няма да живее дълго май и сигурно ще плати цената на наглостта от това да играе под масата със всяко долно правителство, което се пръква на власт. Трябва да ги бесим вече, че от затвора може да ги измъкнат някой ден. ИЗРОДИ!

30.04 2014 в 12:13

Държавата да ми смуче хуя, майка ви дееба продажни долни копелета, всичките ви роднини да измрат по тея писти в страшни мъки. А парите които сте взели като подкуп ... само свещи и лекарства да купувате с тях, майка ви дееба долна дееба.

30.04 2014 в 10:55

Ще споделя един опит от преход в Пирин, тръгнахме от Банско, и понеже сме без кола, имаше няколко километра по шосе, които се извървяват докъдето искахме да ходим в планината, върхове това онова. Всичко ок на отиване, но на връщане, по шосето гледаме един джип, и една друга кола, накачулена с ... не знам от какъв етнос бяха, сякаш ромски, но си представете добре "гледани", добре платени, добре охранени... на всичкото отгоре с оръжие. Облечени в подобие на камуфлажни дрехи. Не изглеждаха като ловджии или бракониери. Бяха много лежерни, без много зор, сякаш обикаляха някаква местност и се връщаха на даденото място с черния джип. Бях с приятеля си тогава и ми настръхна косата защото нямаше никой друг в околността. А ония бяха сигурно 6-7 човека. Всичко можеше да се случи и никой да не разбере какво ни се е случило. Не бяха ловци, това си беше тяхна територия, все едно я охраняват, или следят за нещо. Бяха нечий хора. ЮЛЕН е плъзнал по цял Пирин. Такова чудо в Рила не съм виждала, но за Рила толкова битки нямаше. Някой има интереси в Пирин и това не са чисти интереси. От тогава ме е страх да ходя на планински преход в Пирин. Подобно нещо не ми се е случвало никъде... В крайна сметка ако се събере две с две, ще стане ясно че тия хора не са случайно там, не са случайни въобще, и че Пирин влиза в сметките на някой дебел врат. А ти планинарите ги забрави, те са досадна подробност, по добре да се пази планината от планинари, а? По-добре планината да се даде на мутрите да я разфасоват и охраняват все едно е тяхна, така ли?!? Който е на страната на ЮЛЕН е или изключително невменяем невеж човек, или е част от тая крадлива шайка в Пирин. Туй то.

30.04 2014 в 00:25

Прави ли ви впечатление, че всички коментари, оплюващи тази статия са писани от един и същ "човек", тоест платен от "ЮЛЕН" ПРЕДАТЕЛ, или просто гладен ТРОЛ и то доста ТЪП.
Нищо чудно, че всички четящи тук независими хора, му наблъскахме минусите на всички коментари.

Поне това 2-ро доказателство вади очите :)

А от OFFNEWS могат да ни дадат и интересна справка за IP-адреса, оставил тези коментари. Сигурен съм, че е един и същ ;)

29.04 2014 в 23:44

Нека Банско си е зимен курорт, ама да е по законния начин. Тези еко-оценки и разрешителни не са само за да създават пречки на концесионира, а за да се защити природата. Вижте какво става с рилските езера...

Отделно в Банско застрояването е отвратително и затова избягвам да ходя там. Боровец поне в това отношение е по-добре.

29.04 2014 в 23:40

Няма "сини", "червени", "жълти" и "пембени"! Има алчна мафия, която е готова да съсипе цялата държава, за да се налапа до пръсване! Да пукнат и те и потомците им!

29.04 2014 в 19:00

Истината е, че дори да не могат да има напишат акт, тия екоминистерството могат да спрат всяка дейности, план или проект, които нарушават законите.

А на всички тролове на Цеко във форума им пожелавам, да им построят огромен модерен завод пред къшата или апартамента, който да дава много работни места и пари, но да е построен без да им питат мнението и без екооценка, както изброените в статията ски-съоръжения :)

29.04 2014 в 16:57

И аз се кефя на Банско и считам,че е супер курорт. Не мисля,че по това две мнения може да има. Въпросът е,че тук има незаконно строителство,а законовия ред за незаконното строителство е неговото прамахване и въстановяване на предишното положение. По логиката на еко министерството - строиш си незаконно, минават 2 години и вс е ок. Ми те всичките цигански гета значи са си законни. За плато 1 дори няма никакви документи, според описаното по-горе т.е. такава писта не съществува. Ако искаме да сме правова държава не може Пеевски и КТБ да са ни лоши, а пък щото караме ски Цеко и ПИБ да са готини.

29.04 2014 в 16:38

Хора, нарушения са установени. Това си го пише. Просто са били в стар период - 2002- 2007. Т.е. нарушения има, тогава по една или друга причина те са игнорирани. И сега са с изтекла давност.

Извода е, че на държава и е било през хоя какво е ставало там тези години, стига да не е било фрапантно нарушение на закона.