Quantcast

Тома Белев: Да, ние сме виновни и за наводненията в Тихия океан

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2015 в 22:25 2601 5

Снимка Булфото / Миро Златев

Тома Белев.

Да, да, ние сме виновни за всичко. Ние приемаме всички вини, включително и за наводненията в Тихия океан. Асоциацията на парковете в България (АПБ) поема всички вини за наводненията в Тихия океан - след като "Юлен" е казал, значи сме виновни, заяви пред OFFNews.bg Тома Белев от АПБ.

По-рано днес от "Юлен" обявиха, че комисия от четири европейски експерти е издала на акционерното дружество най-високото удостоверение за управление на околната среда, но в София „еколози“ са саботирали верифицирането му от МОСВ.

Да, от името на Асоциацията на парковете сме депозирали становище, в което сме посочили неща, които на нас са ни известни. Защото ти за да получиш този висок сертификат, не трябва да имаш наказания за околната среда. Ако "Юлен" са си спазили всичките изисквания, нека им го дадат, ама не може да са им издавани актове, наказателни постановления - държавата, дирекцията на парка и т.н., и те да казват: "Ама дайте ни сертификат, защото те са били преди четири месеца. Няма такова нещо в ЕК", коментира Белев.

Това колко европейски експерти, какво са гледали и как са го гледали - мога да си го задържа за себе си. Процедурата е следната - след като се подготви докладът, той се публикува и хората могат да кажат мнението си за него. Това е част от самата процедура за получаване на този сертификат от системата ЕМАS. И ние сме си казали мнението, това не е жалба. Те обичат да използват думи доста свободно. Ние сме си казали мнението, че фирма "Юлен" е извършвала нарушения, че е надвишила териториите, които ползва, че има установени пропуски в съответните документи, които постоянно излизат тези неща. Това е нашето становище - тъй като все още има нарушения, които не са отстранени, ние смятаме, че те не могат да получат този сертификат, каза Тома Белев.

Регламентът е много ясен. Това, че "Юлен" не го признат... ама те не признават и българските закони. Има си регламент - това дали отговаряш или не отговаряш е много ясно. Това, че са си наели фирма и са загубили делото срещу МОСВ, си е техен проблем. Ние сме си казали. Нямаме подадени жалби, това са становища - процедура по ЕМАS. "Юлен" доста свободно тълкува изразите, каза той.

Във всяко дело съдът ни казва: "Елате и Вие, като заинтересовано лице". Ама аз ако искам ще ида като заинтересовано лице. И да влизам в спор между държавата и един нарушител - няма да стане. Нямаме толкова много пари, че да ги хвърляме за това, заяви Белев.

Андрей Ковачев: Господата от "Юлен" да си проверяват информацията

От „Юлен“ АД съобщават, че "веднага след подаване на нашето заявление пред Министерството на околната среда и водите започнаха да валят жалби срещу искането ни. Първото - от Асоциация на парковете с председател Тома Белев, след това - от сдружение „Дива природа Балкани“ с председател Андрей Ковачев, после - от Българско дружество за защита на птиците и най-накрая жалба депозираха и цялата коалиция „За да остане природа в България“.

Аз не съм председател на сдружение „Дива природа Балкани“, така че по принцип не съм подписвал нищо от името на сдружението. Това е моят коментар по отношение на цялата достоверност на информацията, която получавате от "Юлен" АД, коментира Андрей Ковачев.

Не съм председател на сдружение „Дива природа Балкани“, аз съм най-обикновен член и не разписвам нищо от негово име. Аз не съм подавал и от името на сдружението такива неща. Аз не съм подписвал такова становище. По принцип често изказвам публично позиции по този въпрос, но не съм председател на сдружението. Така че господата от "Юлен" да си проверяват информацията преди да излизат в публичното пространство, каза той.

Жалбата е внесена от сдружение "Дива природа Балкани", разписана е от Андрей Ралев, който е член на УС. Това е единственото вярно в съобщението на "Юлен". А е подготвена от колегите ни от една неформална организация - "Зелени адвокати", които са ни помолили като сдружение да я внесем - доколкото ние сме регистрирана организация с обществена полза. Номерът на делото е 13995 от 2014 г. в описа на ВАС, уточни Андрей Ковачев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2015 в 15:44

Ама в БГ туризъм без гнуисната ДеСарска мафия и племенниците на Тодор Живков не може! На всякъде по света туризъм се прави само от Георгиус Георгиус, Брендо и Цеко Минев и никъде никой не протестира! А тука някакви "зелени" протестират срещу благото на висшата комунистическа раса? Бе ей Роби гнусни - каквото каже Цеко това ще е! С нами Бок и ПИБ! За вас кални бани и трупове ... Интересно откакто Цеко Минев управлява Банско и създава туризъм и работни места от нищото като същински господ бок защо местното население е намаляло в този печеливш курорт с над 10%? Да не са минали еничарите да съберат 10% от населението? Уж печеливш бизнес и район а населението изчезва. Друг интересен факт е колко точно пари влизат в държавния бюджет от тази концесия? Аз чух за 240 хил лева на година ... но в замяна на това държавата дава около 220-230 хил лева за реклама. Т.е. на комунистическия кремълски мафиот Цеко Минев сме му харизали цял пирин за ... 15,000лв на година ... или има няма хиляда лева на месец - тъпанари дайте го на мен, аз ще ви давам по 2,000лв ...

21.02 2015 в 16:38

1. Какво му е на състоянието на ПП "Витоша"? Виж може да попиташ какво се случва с администрациите на парковете в МОМЕНТА, след като освен заплатите са спрени всички други плащания (включително и тока)! Точно в МОМЕНТА парковете в България са оставени на произвола и на сечите на мафията!!!
2. Какво общо има развитието на туризма с практикуването на един доста лежерен спорт като ски спускането? В общи линии толкова, колкото може да се нарече туризъм унищожаването на тонове алкохол "Ахелой" с морския туризъм!
3. Юлен са около 2 млн. пъти по-вредни за туризма в България и за развитието на Банско от всички "зелени" в България. За справка - колко души са имали собствен бизнес преди Юлен и колко след монопола, който наложиха.

20.02 2015 в 12:52

Ало Белев, не шикалкавяй, ами си го кажи- да, АЗ съм против развитието на туризма в България; да, АЗ съм против националния интерес! Не бил подавал жалба, ами било становище. Както и да го наричаш - резултатите са налице: доказани международни експерти казват "няма проблеми, всичко е на високо ниво" и са готови да издадат сертификат, но се намира "великият еколог и разбирач" Тома Белев да подложи крак. И що- щото няма с какво друго да се занимава!!

20.02 2015 в 11:56

Пречат ли на развитието на туризма ни зелените, пречат. Така че, ако може г-н Белев да не се прави на неразбрал светеж в точно този случай

20.02 2015 в 11:13

извинете, ама именно Белев е виновник за състоянието на Природен парк Витоша, на който той беше управител дълги години и не направи нищо за подобряване на състоянието му. това е безочие.