Премиерът пратил линейка да докара лидера на Боец от Видин във ВМА

Георгиев от ВМА за Мутафчийски: Представям си доклада му към Буда, Шиши и Гешев: "Жоро боеца диша и не иска да умре"

OFFNews 17 декември 2020 в 14:25 16361 1

Премиерът Бойко Борисов е поръчал лично на здравния министър да провери ситуацията със заболелите от коронавирус лидер на Боец Георги Георгиев и съпругата му Мариела. 

Георгиев е сред най-изявените критици на Борисов и управлението му и организатор на протестите срещу властта. За него пред Борисов е ходатайствала Душана Здравкова, която днес е част от Боец, а преди бе един от основателите на ГЕРБ и неин евродепутат, преди да напусне партията. 

Това стана ясно от думите на министър Костадин Ангелов в отговор на журналистически въпрос по случая с преместеното за лечение в София семейство. 

По думите на министъра Борисов е наредил, "ако има проблеми и във видинската болница не могат да се справят със ситуацията, да се направи всичко необходимо, за да се осигури лечение на двойката".

"Ние не пращаме линейки само за тези пациенти и не сме го разгласявали, защото не търсим излишна популярност. В тази ситуация ние сме реагирали за пациент, който има дихателна недостатъчност и ниска сатурация, а другият е с трансплантиран бъбрек и има проблем. Този медицински проблем трябва да решен в лечебно заведение, което има капацитета и опита да лекува такива пациенти", каза здравният министър и допълни, че е имало изключително много обаждания от лекари, директори на лечебни заведения, които са предупредили за проблем във видинската болница, заради които семейството не е можело да бъде лекувано.

"Категорично не сме подходили избирателно или водени от желание за медийна популярност, свършили сме си работата", обясни Ангелов. 

Щастливата развръзка за заразено с коронавирус семейство оповестиха от "Боец" още на 13 декември. В публикация във фейсбук оттам обясниха, че Георги Георгиев и съпругата му Мариела са приети в болници, които отговарят на "техните специфични и - за жалост - много усложнени медицински нужди". 

"Както знаете, и двамата са тежко болни от ковид-19, като в същото време само преди десет месеца Георги стана донор на бъбрек, трансплантиран на съпругата му. Коронавирусът му причини тежка двустранна пневмония, висока температура и треска, а сатурацията на кръвта му падна под 73. Припомняме ви, че той е положителен за ковид повече от две седмици и рязко се влоши във вторник, когато беше приет в болницата във Видин.

Според публикацията съпругата Мариела също е била положителна повече от 2 седмици и е поддържала опасно висока температура. Заради лечението се е наложило да бъде намалена дозата имуносупресори, които тя приема заради трансплантирания орган. Нейното състояние също се влошило в края на миналата седмица, въпреки че лекарите от видинската болница са опитали да осигурят адекватно на състоянието ѝ лечение в София, но не успели.

"Всички заедно успяхме, размърдахме тромавата машина и тази вечер, по решение на екип лекари, Мариела беше приета в клиника "Лозенец", а Георги - във ВМА", съобщават от "Боец". 

Хоспитализираният във ВМА лидер на БОЕЦ се озова на лечение именно в болницата под ръководството на ген. Мутафчийски, след като преди месеци подаде иск в съда срещу него заради думите му, че българите яко ще мрат от коронавируса. 

Намирам се във ВМА на Мутафчийски. Тази сутрин звъня да иска доклад за състоянието ми. Представям си неговият доклад към Буда, Шиши и Гешев - "Жоро боеца диша и не иска да умре тая гад", написа преди ден Георгиев във фейсбук. Ако Мутафчийски иска, е редно да дойде и да се видим. Тази година отказа няколко покани от БОЕЦ за срещи. Имам какво да го питам!, обяви пациентът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!