Преглед на учебните програми: В пети клас може без проста лихва, за кредит да се учи в профилираната подготовка

12 са предложенията за промени в учебните програми по български език и литература

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2022 в 15:04 2489 4

МОН

Снимка Александра Маркарян, архив

Приключи прегледът на всички програми по общообразователните предмети от I до X клас

Най-много размествания трябва да има в учебните програми по български език и литература, следвани от математика и география и икономика.

Това става ясно от приключилия преглед на всички програми по общообразователните предмети от I до X клас, съобщиха от МОН. 

В него са взети предвид мненията на работни групи с участието на 210 учители и резултатите от три специално организирани допитвания – от анкети сред преподавателите и сред учениците от III до X клас, в които се включиха съответно почти 18 000 педагози от цялата страна и 5200 деца и младежи, както и от социологическо проучване сред родители и деца, проведено от Центъра за обществени и политически изследвания „Галъп интернешънъл Болкан“. Отчетени са също резултати от изследвания на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование от 2018-2020 г. за степента на придобиване на ключови умения по история и цивилизации и география и икономика в прогимназията и по природни науки в първия гимназиален етап (VIII-X клас). Включени са и изводите от националните външни оценявания в IV, VII и X клас.

12 са предложенията за промени в учебните програми по български език и литература. Те предвиждат предимно разместване на теми между класовете. Предлага се например миналите глаголни времена, причастията, наречията и предлозите да се преместят от V в VI клас, а по-леките теми, свързани с местоименията, с еднородните части в простото изречение, с активната и пасивната лексика, с паронимите, с писането на резюме и на делово писмо да слязат в по-долни класове или в прогимназията. Има идея извършването на морфемен анализ да не се включва в общообразователната подготовка, а по него да се работи в разширената. По литература предложенията са две – Вазовите „Левски“ от „Епопея на забравените“ и „Под игото“ да се преместят от Х в IX клас, а „Моето семейство и други животни“ (Даръл) да не се изучава в задължителните учебни часове. Тези промени няма да утежнят учебната програма в нито един клас. 

Най-много са темите по математика, които са предложени за преместване в по-горен клас или в разширената подготовка. Такива са например Еднаквости в равнината, Класическа вероятност, Елементи на стереометрията. Според учителите за кредит, рента и квартил трябва да се учи в разширената или в профилираната подготовка.

Предлага се изчисляването на проста лихва, което сега се учи в V клас, да се преподава две години по-късно, а уменията за построяване на успоредник и на триъгълник по различни дадени елементи да се изискват от седмокласниците в разширената подготовка, а не от всички. Ще се обсъжда също преместването в следващ клас на понятията полуравнина и контур на полуравнина. 

Не е необходимо всички петокласници да могат да се ориентират с компас и да изчисляват средната гъстота на населението, смятат учителите. Предлага се тези умения да се усвояват в разширената подготовка по география и икономика заедно с понятия като Лавразия, Гондвана, полезни изкопаеми, атмосферно налягане, приливи и отливи, кръгова диаграма. Друга идея е в по-горен клас да се учат определянето на географски координати по глобус и по карта и изчисляването на действителни разстояния с помощта на числен мащаб, както и понятията градусна мрежа, географска ширина и дължина. 

Има предложение за облекчаване на програмата по география и икономика и в първи гимназиален етап. Ще се мисли дали понятия като президент, високоразвити и развиващи се страни, енергийна ефективност, Европейски парламент, Европейска комисия, които сега се учат в IX клас, да се извадят от учебната програма по този предмет, защото се усвояват в хода на обучението по-рано и/или през други учебни предмети. Същото се отнася и за изучаваните в Х клас понятия като произход на релеф, произход на полезни изкопаеми и др. 

Най-малко промени се предлагат в учебните програми на началните класове. Те засягат само програмите по физическо възпитание и спорт и по музика.

Предложенията за промени в учебните програми ще бъдат разгледани от работни групи с участието на учители, методици и психолози. В обсъжданията ще участват също номинирани от съответната институция представители на министерствата на здравеопазването, на околната среда и водите, на културата, на младежта и спорта, на електронното управление и на иновациите и растежа. Ще бъдат взети предвид и становищата на неправителствени организации, които работят в сферата на образованието. Евентуалните промени в учебните програми ще бъдат предложени за обществено обсъждане в края на октомври т.г.
Обобщения доклад от прегледа на учебните програми по общообразователните предмети от I до X клас, както и таблицата с предложения за преместване на теми, очаквани резултати и понятия можете да видитe ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6377

4

Zlatko

28.07 2022 в 18:13

Как не спряха повече от 30 г. да го “оправят” това образование, да го човъркат????
Завърших училище, година-две след падането на соца. Но онази система на образование се отрича и трябваше да се преправя, от кого……. от хора, мнозинството от които са учили точно по тази система.
Повечето предмети са константни, какво ги пипаш и бъркаш? Можеха да коригират историята, географията и от части литературата. Но всеки управлял до сега (без значение на цвят и принадлежност) трябва/ше да отчете дейност, да се дават пари на различни издателства и различни автори на учебници. И основното, да се съсипе образованието, защото “овце” се командват лесно.

3532

3

GB

28.07 2022 в 17:19

Квартил... Не квартал.

3532

2

GB

28.07 2022 в 17:18

Това е така, Апаратчик. Но в 5 клас? Дори и в 7? На такава възраст не е нужно на децата.

Не знам какво е "квартал" и, очевидно, не ми е трябвало да знам.

1000

1

Апаратчик

28.07 2022 в 16:15

Ще ме извинявате, но докато знанията за Гондвана наистина не са критични, то ориентиране по компас и най-вече що е то лихва може да имат съдбоносно влияние върху живота на човека.