Посред войната Москва прави в България обучение на млади руски активисти в Камчия

Красимир Крумов 08 август 2022 в 20:00 11904 7

Момент от семинара

Снимка Всемирная Россия

Момент от семинара на брега на Черно море в СОК "Камчия", който е собственост на Московското кметство.

Школа за обучение „Млади лидери“ за руснаци на младежка възраст от диаспора в Европа е организирала Москва в курорта Камчия на брега на Черно море в България докато трае войната в Украйна. По документи организатори са Департаментът за външноикономически и международни връзки на кметството в Москва и Държавното автономно учреждение „Московски дом на съотечественика“. В обучението, което е продължило пет дни в Санитарно-оздравителния комплекс „Камчия“, собственост на руската столица, са участвали 48 руски активисти от 21 страни в Европа, като най-многобройна е била групата от България – 12 души, съобщи на официалния си сайт Московското кметство.

Според официалната информация в програмата на обучението са влизали мастър-класове за развитие на личните умения и навици. Лектори са били педагози от различни московски университети, ръководители на предприятия и организации от Русия, психолози и др. На 31 август в работата на школата е участвал и министърът от Правителството на Москва Сергей Черьомин.

В приветствена реч пред младежите Черьомин е отбелязал, че подкрепата за младежкото крило на диаспората остава приоритет за работата на московския Департамент със сънародниците. „Департаментът е отворен за обратна връзка и предложения“, подчертал московският чиновник. 

Ментори и модератори

Първият майсторски клас "Лидери на промяната или как професионалистите променят света?" под под ръководството на Арсений Маслов, основател и ръководител на обучителната компания PMPRO.club, която изпълнява държавни поръчки в сферата на организацията на обучения.

В модула за дигитални комуникации и бъдещи умения куратор е била Екатерина Москвина съветник по управлението на проекти в държавния сектор на Аналитичния център при правителството на Руската федерация. Панелът за публична реч е ръководен от водещата от московското „Радио 1 Новини от Подмосковието“ Олга Прокопиева. Друг московски апаратчик Андрей Лякин от Университета на правителството на Москва е водил мастър клас за управление на бъдещето, а колежката му от катедрата за държавно управление и кадрова политика доц. Алла Попова е занимавала младежите с темата „Управление на групови конфликти.“

Темата за войната в Украйна, наричана от Москва специална военна операция не е останала встрани от темата на семинара. В един от панелите участниците са се занимавали с "кроскултурната комуникация" и е трябвало да проиграят като негативен пример обръщението на Борис Джонсън към руския народ и да обсъдят възможните реакции на руснаците на обръщението, съобщи един от участниците в школата.

"За мен конкретно този форум и изобщо такива форуми са много важни, преди всичко психологически. Ние в нашите страни, имам предвид балтийските държави и САЩ, сме подложени на доста сериозен натиск. И когато идвам тук и срещам хора от различни страни, които се борят за запазването на руския език и култура, това подкрепя духа ми, наистина ме мотивира и психологически помага, и ми дава сили за по-нататъшна работа." - коментира пред сайта "Руское поле" участничката Татяна от Латвия.

Обсъждани са също така борбата с фалшивите новини и кибернетичния тормоз.

„Интересно, там какво, руските бойни пропагандисти си готвят пета колона в България ли? А на България за какъв й е? После ще дойдат едни такива на танкове от „руский мир“ да защитават България.“ – коментира в групата „Ние сме за свободна Русия (България)“ във фейсубук потребителят Генадий Кузнецов.

Мека сила

СОК „Камчия“ е своеобразен руски ексклав на българка територия и българските власти нямат никакво влияние, а понякога и информация за това, какво се случва на територията на комплекса, смятан за една от най-големите руски инвестиции у нас. Преди две години в Русия започна обсъждане на идеята от московското кметство обектът да мине в собственост на руската държава като бъде преобразуван в „културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа“, цитатът е на Съвета за национална сигурност на Руската федерация. Идеята беше представена от руски сенатори при изслушване на външния министър Сергей Лавров, който тогава каза: „Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за „мека сила“, това е неин идеален образец в най-позитивния смисъл.“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

6

Забавно е да се чете как се пръскат от яд троловете :)))

-240

5

редовно четящ

09.08 2022 в 09:48

Нашите политически пр@ститутки си затварят очите за вражеската дейност на руzия в незаконно придобития анклав.

2051

4

Propaganda

09.08 2022 в 02:56

Наглостта на раските гниди край няма.

Тази есен ще е земетръсна за България.

Или ще гласуваме за Европа и отричане на раските слуги като радев, герб, дпс, бсп, вмро, израждане...
...или завинаги ще се гъзим на раските имперски интереси!


Харвард е слаб, дай още да избираме разки гяури завъшили в рация...


2923

3

Cornucopia

08.08 2022 в 23:25

Какви гнусни мероприятия се провеждат на територията на ЕС . Дано в скоро време България скъса всякакви взаимоотношения с раша за поне 100 години напред. това ще е един нов Златен век и поколенията ще ни бъдат благодарни.

6386

2

Zlatko

08.08 2022 в 21:40

А българските власти, не могат ли да разберат, с подписа на коя полотическа личност, милееща за благоденствието и доброто на България и на каква цена, тази територия е станала руски ексклав? Вероятно договора е необратим, но поне тази личност да поживее в Банишора!
Забравих, в България няма усъден политик… ;(

9347

1

Анализи

08.08 2022 в 20:35

Не е ли крайно време да се разкарат оттам.Това е фашистка, терористична държава. Крайно време е да понесе това, което фашистка Германия понесе.