Директорката на помощното училище: Проверката беше рутинна

Последна промяна на 21 февруари 2012 в 16:04 8591 3

Снимка: Юлиан Христов
Снимка: Юлиан Христов

Проверката срещу учителя* от Първо помощно училище „Проф. дпн Георги Ангушев“ в София е била рутинна. Това обясни пред OFFNews изпълняващата длъжността директор на училището Латинка Ковачева.

В момента тя замества Верка Русинова, която е в болнични.

Тъй като в училището се обучават деца в риск, полицията често прави проверки – както на документацията, така и на учителите, обясни Ковачева. По думите й тя не е имала проблеми с учителя, който има опит в работата с деца с увреждания и работи от години с тях.

Ковачева беше категорична, че срещу учителя не е подаван сигнал и проверката на полицаите не е била свързана с конкретни обвинения срещу него. От СДВР потвърдиха сигнала. По информация на пресцентъра на столичната дирекция на полицията случаят е поет и вероятно учителят ще бъде разпитан. От полицията не обясниха дали става въпрос за подаден сигнал срещу учителя, но обясниха, че е нормално в подобен тип училища да се правят рутинни проверки, защото там учат деца в риск. От пресцентъра на полицията не потвърдиха информацията, че деца от училището са били разпитани от следователи без присъствието на учител или родител, както изисква законодателството. Обясниха, че по-късно ще бъде дадена официална информация по случая. В училището се обучават 120 деца с умствени проблеми, като програмата обхваща материал от първи до десети клас. Близо 30% от децата са без родители.

* Името на учителя е изтрито, защото обвиненията срещу него не се доказаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2013 в 12:53

mnogo e qka tazi stranica na li mai latinka kovaceva e mnogo overena v sebesi na plno

<em>Моля, пишете на кирилица!</em>

25.11 2012 в 11:20

От два месеца в Първо помощно училище "Проф. дпн Георги Ангушев" гр. София е назначен за временно изпълняващ длъжността директор всеизвестната Латинка Ковачева. До 1995 е била учител по практика - "Шивачество" в между-училищен център, след което е назначена не без връзки, като директор на Шесто помощно училище в София до конкурс. Естествено не е допусната поради факта, че няма нужния ценз за да заеме поста, тъй като е с полувисше образование. След това и се намира място, като директор на Дом за деца лишени от родителски грижи "П. Славейков". Естествено и там без конкурс. След отстраняването и от този пост поради факта, че в дома се шири проституция и наркомания е назначена до конкурс, като експерт в РИО София-град отговарящ за специалните училище. Не е допусната и на този конкурс поради ниския и ценз и отново и се намира работа в образованието, но като педагогически съветник. И пак не отговаряща на изискванията за този пост. Но това не я задоволява и при първа възможност пак яхва вълната на управленческия пост в образованието без да притежава нужното образование. Никъде, където и да е била на работа не е представяла документ за съдимост. От всичко казано до тук възниква въпроса: "Кой я лансира тази дама и как за да постъпи човек на дадена работа му се изисква свидетелство за съдимост, а на нея, която работи с деца в продължение на десетки години никой не е поискал? Защо министъра подписва трудов договор с човек, който не отговаря на изискванията за заеманата длъжност? Дали въпросната Ковачева не си плаща за да заема тези постове? Въпроси. Въпроси. А кой ще даде отговорите

21.02 2012 в 19:46

"Тъй като в училището се обучават деца в риск, полицията често прави проверки – както на документацията, така и на учителите, обясни Ковачева"-тази е за лудницата! Не може полиция да проверява училищна документация, нито учителите! Има си оторизирана от закона за просветата институция-Регионален инспекторат по образование, има и публикувана в ДВ Инструкция за контролната дейност на регионалния инспекторат по образование! Тази тетка е сътворила цялата помия!