НПО алармира за незаконна сеч под закрилата на държавата (снимки)

Симона Костадинова 01 декември 2014 в 12:37 4454 1

Снимка OFFNews

Незаконна сеч под закрилата на държавата се извършва в гората на село Краево, което се намира в община Ботевград.

Това каза председателят на гражданско сдружение "За Ботевград" Мартин Тинчев на пресконференция, която се проведе днес. На събитието присъстваха и проф. Михаил Константинов и Диана Димитрова.

Мартин Тинчев разкри и схемата, по която се извършва незаконната сеч. Той обясни, че в документите на горския участък се записват много по-голям брой дървета, отколкото реално съществуват на терена. Броят на дърветата в едно от подотделията на сечището на село Краево по документи е 2272, но при преброяване на терен се е оказало, че те са 1319.

В документите се записва, че дърветата са тънки с некачествена и евтина дървесина. След това се провежда процедура за добив и продажба на дървесина.

"Така фирмите влизат в гората и започват да секат. Те би трябвало да секат дърветата, които са им разрешени и позволени по документи, обаче тези дървета липсват на терен, те са фантоми. Тогава фирмите започват да секат дървета с много по-голям диаметър, много по-качествени и с много по-качествена дървесина, за която нямат разрешение", обясни Тинчев.

Той обясни, че така фирмата за дърводобив на практика заплаща изсичането скъпата дървесина като евтина, каквато имат право да секат. 

"Тези документи се изготвят от държавните горски служители. Тези документи позволяват да се извършват тези незаконни дейности в гората", каза още Тинчев.

Председателят на "За Ботевград" обясни, че това не е единственото нарушение, което се извършва в горите край село Краево. Той смята, че там се секат и дървета, които е незаконно да се унищожават.

"Това са така наречените "дървета на бъдещето"*, които са с висококачествена дървесина. Тези дървета имат огромно значение за бъдещето развитие и възобновяване на гората. Горските стопанства са напълно наясно с тази ситуация. Виждат и знаят за тази забранена незаконна сеч. Въпреки това допускат тя да бъде извършвана", каза той.

Според Тинчев незаконното изсичане на горите, което се прикрива от държавните горски служители, е доказателство, че системата за защита на горите в България не работи.

"Контролните органи са констатирали, че няма нарушения. Нашата проверка показа друго и това друго е видимо дори от самите документи, които са проверявани неколкократно от контролните органи, без да забележат нарушенията", каза още Тинчев.

"Тези тежки проблеми в горското стопанство няма да бъдат решени, докато на гората се гледа само като на източник на дървесина. Тя не е само това. Последните наводнения това лято са пример за това колко е важна гората", допълни той.

"Механизмът, който действа в Ботевград, е общовалиден за цялата държава", коментира Диана Димитрова.

„Всеки от нас вижда с очите си това безхабериe, което се извършва срещу настоящето и бъдещето на България. Искам да спомена и друго, за което имаме сигнали- безобразната гола сеч в националните паркове. Ако ви кажа, че се сече Витоша, сигурно няма да ми повярвате. Странджа се прави на нищо. Рила и Пирин пък да не говорим. Какво искаме още да се случи? Секат ни дори равнините. На Лудогорието скоро ще трябва да му сменим името, защото не само луда ами никаква гора няма да има там“, допълни професор Константинов.

Той подчерта, че повечето ТИР-оев, които извозват незаконно изсечената дървесина нямат номера, което също е грубо нарушение на законите.

„Партии се хранят от незаконната сеч. В тази история невинни няма. Всички са били на власт и всички са виновни. Безобразията в горите се отразиха на водния баланс на страната. Ако това не спре другото лято наводненията ще са по-страшни“, допълни Константинов.

Тинчев допълни, че докато от „За Ботевград“ са правили проверка на сечището край село Краево, е имало хора от контролните органи, които са помогнали на гражданската проверка, след като са видели, че наистина има нарушения, които не са констатирани.

„Те застанаха на наша страна, срещу колегите и началниците си, които съучастват в това престъпление. Тези хора сега са подложени на тормоз. Срещу единия дори са пуснати няколко анонимни сигнала за корупция“, допълни председателят на „За Ботевград“

Унищожаването на горите не само в Ботевградско, но и в цялата страна може да спре само със създаването на цялостна икономическа и екологична визия за развитието на горския сектор и дългосрочна национална стратегия за горите, единодушни са Тинчев и Константинов.

“Нуждаем се от промяна в законовата рамка, ако трябва ние ще им предоставим нов текст за закон, ако толкова няма кой да го изготви“, каза Константинов.

Той посочи още, че за да бъдат прекратени незаконните изсичания на горите в цялата страна, трябва незабавно на граничните пунктове, от които се изнася дървесина, да се изпрати жандармерия.

Други спешни мерки за запазването на горите, според Константинов, са спешна ревизия на горския фонд, наказания за всяко установено нарушение и създаване не „кризисен щаб“ за ограничаване на щетите от бедствието в горите.

Диана Димитрова обясни, че от „За Ботевград“ са сигнализирали за незаконното изсичане на главния прокурор Сотир Цацаров, на комисията за борба с корупцията в парламента, на министерство на земеделието, на КЗК и на омбудсмана Константин Пенчев.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!