Най-активното училище и детска градина в България са ОУ Паисий Хилендарски-Казанлък и ДГ Кремена-Пловдив

Силна активизация и участие за първи път на всичките 28 области в България в седмото издание на конкурса “Нестле за по-здрави деца”

OFFNews 13 юни 2024 в 15:15 6150 0

Тази година за пръв път учители, родители и деца се възползваха от 100% дигитализираните уроци на „Нестле за по-здрави деца“
В 7-ото издание на конкурса взеха участие общо 176 институции, като 75 от тях са училища, а 101 са детски градини, което показва с 12% по-високо участие от миналогодишното издание на конкурса.

В 7-ото издание на конкурса взеха участие общо 176 институции, като 75 от тях са училища, а 101 са детски градини, което показва с 12% по-високо участие от миналогодишното издание на конкурса.

Над 16 000 деца се включиха с интересни и креативни проекти, обхващащи различните модули на програмата, като за първа година почти всички участници включиха дейности обхващащи и четирите образователи модула – здравословно и балансирано хранене, важността на хидратацията, активно движение, устойчивост. Броят деца взели участие е рекорден за конкурса, като за първа година участници от всички 28 общини на страната се включват с техните проекти.

Тази година за пръв път учители, родители и деца се възползваха от 100% дигитализираните уроци на „Нестле за по-здрави деца“ с два кратки видеоклипа – един за училища и един за детски градини. Главните герои в двете видеа са децата, което значително улеснява участниците да усвоят необходимата информация, но и помага това да се случи по забавен и интересен за тях начин.

В конкурса, първо място в категория “Училища” печели основно училище “Паисий Хилендарски” с проект за създаване на зелен парк с брандирани пейки с тематични изображения на български автори и техни произведения до сградата на учебното заведение. А в категория “Детски градини” първо място взе детска градина “Кремена” с проект за разсадник към детската градина, както и изграждане на детски фитнес и мини-паркур катерушка в двора си.

Второ и трето място в първата категория отиват при основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” от Гоце Делчев и средно училище “Христо Ботев”, гр. София с проекти за създаване на училищна градинка и клубове за здравословно хранене и физическа активност и за изграждане на модерна и безопасна настилка за детска площадка, а в категория “Детски градини” бяха избрани детска градина “Родопчанче” на второ място и детска градина “Зайчето Куики” на трето място, с изготвени от тях проекти за изграждане на детски фитнес кътове и зона за отдих.

Според скорошни проучвания, 61% от българските деца на възраст между 5 и 9 години са с наднормено тегло, а 43% от тези между 5 и 13 г. не спортуват. Тази статистика, паралелно липсата на необходимия прием на вода тревожи все повече родители у нас. Медицината сочи, че най-малките имат нужда от най-голямо количество вода, тъй като метаболизмът в ранна детска възраст е по-бърз отколкото при възрастните. Допълнителен риск за здравето на младите се забелязва и в замърсяването на околната среда, което, според данните оказва отрицателно влияние върху над 21% от тях .

Ето защо вече над десет години програмата “Нестле за по-здрави деца” предлага интегриран подход за здравословно развитие на децата чрез четири образователни модула – хранене, активен начин на живот, устойчивост и значението на хидратацията. Тези модули предоставят необходимите знания и практически умения, които родителите и учителите могат лесно да внедрят в ежедневието на децата. Чрез програмата те се обучават как да създават балансирани хранителни режими, да насърчават физическата активност, да подчертават важността на достатъчната хидратация и да развиват екологично съзнание у децата. Това подпомага изграждането на здравословни навици от най-ранна възраст и подготвя децата за един по-здравословен и устойчив начин на живот.

“Резултатите от тазгодишния конкурс „Нестле за по-здрави деца“ надминаха нашите очаквания. Виждаме как все повече училища и детски градини в цяла България приемат предизвикателството да вдъхновят децата към активен, устойчив и балансиран начин на живот. С всяка изминала година ставаме свидетели на все по-креативни и ангажирани проекти, което е доказателство, че инвестицията в образованието и здравето на нашите деца дава реални резултати. Това е и първата учебна година, в която учители и деца успяха да се запознаят със 100% дигитализираните уроци на „Нестле за по-здрави деца“, което също допринесе за повишената ангажираност. Убедени сме, че тези усилия ще изградят по-здраво и щастливо бъдеще за младото поколение.” Нели Ангелова, директор Комуникации Нестле Югоизточен пазар

Победителите за учебната 2023/2024 година в конкурса “Нестле за по-здрави деца” бяха избрани от жури в състав от д-р Климент Христов, експерт на РУО София, Благовеста Борчева, представител на МОН, Нели Стайкова, представител на НСОРБ, Мария Тодорова юрист от Нестле България и специалното гост-жури – миналогодишните победители в конкурса – децата от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. Драгичево.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16